Op zoek naar een geschikte hobby voor de kinderen

zwemles voor kinderen

Nog twee maanden te gaan en Jules viert zijn vierde verjaardag, gevolgd door Alixe die een paar weken later haar drie kaarsjes mag uitblazen. Het cliché wordt nogmaals bevestigd: Damnit, het gaat te snel. Geen sprake meer van een schattige peuter die aarzelend de wereld ontdekt, maar twee hyperactieve (puberende) kleuters die je minstens 1x per week publiekelijk voor schut zetten.

De kinderen hebben ondertussen een leeftijd bereikt waarbij je al eens kan gaan denken aan een hobby of naschools activiteit. Iets waar ze hun energie in kwijt kunnen terwijl ze een vaardigheid ontwikkelen.

Zwemles it is!

Wij kozen heel bewust voor zwemlessen. Het is misschien niet de meest originele hobby voor je kind, maar ‘t is op zijn minst belangrijk dat ze de vaardigheid op jonge leeftijd onder de knie hebben. Dat ze zich veilig voelen in het water, maar ook dat wij (als overbezorgde ouders) ons veilig voelen met de kinderen in en rond het water.

We kozen voor een starterspakket tot de zomer, meer bepaald 10 lesmomenten volgens de leeftijd van het kind. Op die manier hebben ze een eerste basis mee en kunnen we verder kijken om eventueel te verlengen tot een jaar.

Samen zwemgerief shoppen

Om de kinderen voor te bereiden op hun zwemlessen nam ik ze vorige week mee naar Decathlon. Ik herinner me als gisteren dat we 5 jaar geleden tot 60km reden om in de dichtstbijzijnde Decathlon een Quechua smijttest te shoppen. Gelukkig hebben we sinds een dik jaar ons eigen filiaal in Gent. Twee verdiepingen shopplezier, heerlijk! Helaas geen festivaluitrusting die moet samengesteld worden, maar wel de twee kleuters die zwemgerief nodig hebben.

Vrijdag waren we dus bij de zwemkledij te vinden. Jules koos een nieuwe piraten zwembroek met bijpassende badmuts. Alixe wou persé een fluoroze zwembril, en ik waagde me een speciale douchegel/shampoo  tegen die vieze chloorgeur (Grote kans dat ik deze nog eens op de blog laat passeren in een review). Met een goedgevuld winkelmandje en twee enthousiaste kleuters trokken met naar de  kassa’s.

zwemgerief voor kinderen online kopen bij decathlon

De eerste les

Gisteren werden we met onze kroost aan het zwembad verwacht voor die eerste spannende zwemles. Jules liep al een hele ochtend te stuiteren en had er duidelijk zin in. Tijdens de les was hij wat terughoudender (tot zelfs verlegen), maar hij luisterde erg geconcentreerd naar de zwemleraar. Het was leuk om te zien dat hij zijn uiterste best deed om de opdrachten goed uit te voeren.

Alixe zit in een jongere groep waarbij de focus vooral ligt op watergewenning. Tijdens de les mag één van de ouders bij haar blijven als begeleider. Alixe walste zich op haar eigen speelse en nonchalante manier door de les. De concentratie was ver te zoeken, haha.

Desalniettemin hebben zowel zoon als dochter op amper één les al enorm veel bijgeleerd over zogenaamd ‘overlevend’ zwemmen, oftewel hoe ze zich veilig kunnen verplaatsen in het water. En het belangrijkste van al: ze vonden het fantastisch!


Like what you read?
Volg me Facebook

Like what you see?
Volg me op Instagram

[wdi_feed id=”2″]


 

5 Comments

 1. Dat is bij een club, dan? Op basis waarvan heb je je keuze gemaakt als ik vragen mag? Wij kozen voor de lessen van de stad Gent. Dat zijn 15 lesjes per keer en normaal halen ze dan een het eind telkens een brevet volgens Fred Brevet. We zijn gestart in september, ze zitten nu in het tweede lessenreeks en ik vind het ook wel super. Bij ons moet er ook bij allebei telkens een ouder meezwemmen dus het is nog goed voor mijn fysiek ook 🙂 Maar hier dus ook de eerste hobby en ze doen het doodgraag, heb spijt dat ik ze niet eerder heb laten starten (ze waren bijna 3 en bijna 5 bij de start)

  • Oh leuk !
   Hier doen ze de lessen bij Rozebroeken. Het is een lessenpakket met 10 lesmomenten in een klein groepje van 7-tal kindjes. Op het einde halen ze dan ook hun brevet en kunnen ze een niveau hoger inschrijven. Waarbij je dan opnieuw 10 lessen kan nemen.

   Bij Jules is’t echt wel al les (zonder de ouders erbij), Alixe is zo wat spelenderwijs het water ontdekken (met ouders erbij).

   Ik twijfelde in het begin enorm tussen privé- of groepslessen. Uiteindelijk een proefles genomen bij Rozebroeken en ’t voelde goed. (Ze kunnen daar die bodem verstellen, handig!!)

   ‘K vind Jules zijn leeftijd (net geen 4jaar) ideaal om te starten. Alixe (net geen 3 jaar) is nog iets te jong. Bij haar vind’k het een leuk activiteit, maar wel wat duur gezien ze nog niet echt ‘les’ krijgt.

   In welk zwembad zwemmen jouw kindjes? En is’t dat privé of in groep?

 2. Wij dus bij de stad Gent, groepslessen ook. Wij zwemmen in het Strop maar het kan ook in het Rooigemzwembed. Ze zitten met 10 in een groepje.
  De dochter van 3.5 zit intussen op het hoogste niveau waterwennen en die leren daar toch al wel vanalles (met een plankje zwemmen en met de beentjes trappen om vooruit te gaan, ze heeft zelfs al eens het water in leren duiken) maar effectief op een zeer speels niveau. Ze is de kleinste van haar groep en zo’n beetje de mascotte, heel grappig om te zien. Ze kan en durft alles, maar kan zich zelden al echt de hele oefening door concentreren en speelt dan een beetje tussendoor. Zoon zit intussen op het middenste niveau van ‘leren overleven’ en de speelse aanpak blijft daar behouden, maar de moeilijkheidsgraad ligt steeds wat hoger. Die moet in zijn proefje op het eind van de reeks bv al in het diepe eel van het kinderbad duiken/springen en een voorwerp van de bodem halen en over een afstand van 3m in buik- en ruglig zwemmen.
  Wij zijn intussen dus bijna 8 maanden bezig en vinden het echt heel fijn. Heb ook lang getwijfeld over vanaf welke leeftijd een hobby en wat dan en waar ligt het evenwicht tussen te weinig uitdaging en een te drukke agenda. Maar wij vonden die zwemlessen echt een schot in de roos. Leuk dat het bij jullie ook zo is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.