De favoriete gezonde tussendoortjes van mijn kinderen

Het is een vaak terugkerend onderwerp op deze blog: het eetgebeuren met kinderen. Ik merk dat deze artikels vaak gelezen worden en bovendien enorm geapprecieerd worden. Kortom, het eetgebeuren is een hot topic voor velen van jullie.

Elke ouder vindt het belangrijk dat zijn kind gezond en gevarieerd eet. Zodra je kindje de leeftijd van 6 maanden bereikt heeft, kan je starten met fruit en groenten. Naarmate je kindje ouder wordt, maak je ruimte voor nieuwe, maar ook minder gezonde variaties. Elke ouder beslist uiteraard zelf wat kan of niet kan. Terwijl de ene zonder probleem witte boterhammen met Nutella voorschotelt, zal de andere op zoek gaan naar een volkoren variant met suikervrije chocopasta. En geen van hen is hierdoor slecht bezig. Zolang er een balans is, kan en mag veel.

Gezonde basis en smaakverwachting

Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat Jules en Alixe een gezonde basis meekrijgen. Jawel, ik ben zo’n moeder die op zoek gaat naar lekkere, (maar stiekem erg gezonde) tussendoortjes voor mijn kinderen. Oja, ik gun mijn kinderen de zaligmakende smaaksensatie van pannenkoeken met suiker of witte boterhammen met Nutella, maar ik zie dit eerder als uitzondering op de regel.

Ik doe dit in de overtuiging dat een kind dat op jonge leeftijd reeds kennis maakt met een continu torenhoog suiker- en/of zoutgehalte, een andere smaakverwachting ontwikkeld dan een kind dat hier niet continu aan blootgesteld wordt.

overzicht en tips: gezonde tussendoortjes voor kinderen

Gezonde tussendoortjes

Bij mijn zoektocht naar gezonde tussendoortjes let ik vooral op het aantal (onnodige) ingrediënten die aan het product toegevoegd zijn, en probeer ik deze tot een absoluut minimum te beperken. Van smaakversterkers tot bewaarmiddelen, maar ook de toevoeging van suiker of zout.

Omdat veel ouders op zoek zijn naar keilekkere, maar tegelijk keigezonde tussendoortjes voor hun kind, deel ik de zes favoriete gezonde snacks van mijn kinderen.

  1. Nakd: Ik leerde deze snack kennen via Nele van Mamaexpert. De repen van Nakd bestaan uit 100% natuurlijke en pure ingrediënten. In dit geval: samengeperst fruit en noten. Ongebakken, zonder suikers of stropen. Een lekker en verantwoord tussendoortje voor jong én oud. Want jawel, ook ik ben grote van de Nakd repen!

Gezonde tussendoortjes voor kinderen: Nakd

  1. Ella’s Kitchen: Hoewel mijn kinderen lang geen baby meer zijn, kunnen ze niet genoeg krijgen van de knijpzakjes van Ella’s Kitchen. Ik beken: Ik geef nog regelmatig zo’n fruitpapje mee in de lunchbox van Jules. ’T Is ontzettend gemakkelijk, gezond én bovenal: de kinderen vinden het heerlijk. What’s not to like?
  1. Snoepkomkommers: Vooral in de zomer is zo’n knapperige frisse komkommer spek voor de bek van mijn kinderen.
  1. YoYo Bear: Samen met frisdrank is snoep een boot die ik graag nog zo lang mogelijk wil afhouden. Tot nu toe lijkt me dit nog aardig te lukken ook. De enige ‘snoep’ die hier in huis komt is YoYo Bear. De snoeprolletjes zijn gemaakt van puur samengeperst fruit of groenten. Zonder dat er andere soorten suikers, gelatine of kleurstoffen worden toegevoegd. Gezond snoepen, like a boss.

gezonden tussendoortjes voor kinderen: YoYo Bear snoeprolletjes

  1. Druiven: een lijstje met gezonde tussendoortjes zou natuurlijk niet compleet zijn zonder dat groenten en fruit in zijn meest pure vorm vermeld worden. Druiven zijn hier absolute favoriet en bovendien erg gemakkelijk on-the-go. Lekker verfrissend! Let er wel op dat je druiven steeds in de lengte snijdt voor je ze aan jonge kinderen geeft. Dit doe je om verstikking tegen te gaan.
  2. Cracotten / Crackers: Eveneens een tussendoortje waar ik zelf graag van meepeuzel. Met of zonder beleg: volkoren cracotten. Al is het aangewezen om bij de aankoop van cracotten goed te vergelijken. Cracotten of crackers heb je in ontelbare varianten, en helaas vaak met nogal een zoutpercentage.

Q. Welke tussendoortjes geef jij het liefst mee? Ik ben benieuwd! 


Like what you read?
Volg me Facebook

Like what you see? 
Volg me op Instagram

[wdi_feed id=”2″]


3 Comments

  1. Ik wil de repen wel een keer proberen. Ik geef veel fruit, witte yogurt met een beetje bruine suiker, hard gekookte ei, zelf gemaakt appelmoes, tortilla met pindakaas (van AH-alleen pinda’s).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.