Mijn redenen om voor houten speelgoed te kiezen


Plan Toys ecologisch houten speelgoed voor babys van rubberhout online te koop bij Blabloom

Begin deze week wierp ik een blik op het speelhoek van mijn kroost. Een mooie verzameling van overwegend houten speelgoed waar ik best fier op ben. Ik vind het mooi speelgoed, jawel. Mooi! Want speelgoed hoeft niet altijd schreeuwerig en lelijk te zien. Wie goed zoekt kan heuse pareltjes vinden. Nu, dat houten speelgoed, daar wou ik langer over schrijven. Want u moet weten: ik ben fan! En de eerlijkheid gebiedt mij u te vertellen dat het ecologische aspect daar niet eens zo veel in meespeelt. Punt is wel dat ik houten speelgoed aantrekkelijker en warmer vind dan plastic varianten. Daarenboven vind ik dat houten speelgoed net dat tikkeltje steviger is en minder snel verslijt. Dat het hout tot slot van rekening ook nog eens een stuk beter is voor ’t milieu, neem ik er uiteraard graag bij.

Ontzettend veel houten speelgoed koop ik op rommelmarkten of tweedehandsbeurzen. Logisch ook, want in vergelijking met plastic varianten zal houten speelgoed minder snel verslijten. Meer zelfs, de gebruikssporen op die oude treinset geven enkel meer karakter aan het speeltuig. Het speelgoed draagt een geschiedenis en dit maakt het allemaal des te mooier.

Akkoord, houten speelgoed van degelijke kwaliteit is duurder, maar gaat gemakkelijk verschillende generaties mee. In die overtuiging kocht ik vorig jaar een fantastische knikkerbaan. Zodra Jules en Alixe erop uit gekeken zijn, verhuist het ding naar zolder zodat het opnieuw dienst van doen voor kleinkinderen (haha, hoor mij bezig). Nee even serieus, een houten schommelpaard, duwstok of blokken. Stuk voor stuk klassiekers waar wij als kind ook mee speelden. En onze ouders. En onze grootouders.

Plan Toys ecologisch houten speelgoed voor babys van rubberhout online te koop bij Blabloom

Verder vind ik dat houten speelgoed aangenamer in de hand ligt. De warmte, de geur, de textuur en het gewicht van hout stimuleert de creativiteit van de kinderen. Het feit dat houten speelgoed vaak erg eenvoudig en niet tot in het kleinste detail afgewerkt is, zet de deur open voor grenzeloze kinderlijke fantasie.

Nu naast ’t feit dat houten speelgoed ronduit mooier en leuker is, heb je natuurlijk ook het ecologische aspect. Want hoe je’t draait of keert is houten speelgoed pakken beter voor het milieu.  En hoewel ik niet zo’n milieu-goeroe ben, houdt het me wel bezig. Daarom wil ik u ook graag het verhaal vertellen over de rubberboom. Wanneer de rubberboom ongeveer 15 jaar oud is, stopt deze met het produceren van rubber. Waar deze rubberbomen vroeger stomweg verbrand werden, worden ze nu omgehakt om houten speelgoed van te maken. Speelgoedmerk PlanToys is één van de toonaangevende merken dat gebruik maakt van rubberhout voor hun speelgoed. Op die manier schenkt u een boom een tweede leven (dat dan generaties lang kan meegaan! Aha!).

Bij dit artikel licht ik dus met graagte onze nieuwste aanwinst binnen het assortiment houten speelgoed uit. Het bijenspel van Plan Toys. Waarbij Alixe zich uren in stilte kan bezighouden met de bijen in het juiste honinggraatje te plaatsen. Waarbij ze overigens haar uiterste best doet om hierbij gebruik te maken van de bijgeleverde pincet. Een plezier om haar op die manier bezig te zien.

Het speelgoed van Plan Toys kan je o.a. kopen in de winkel of webshop van Blabloom. De webshop met, naar mijn mening, het meest uitgebreide assortiment aan duurzaam baby- en kinderuitzet.

Plan Toys houten speelgoed van rubberhout online te koop bij Blabloom


Like what you read?
Volg me Bloglovin’ 

Like what you see? 
Volg me op Instagram


10 Comments

  1. Hier ook de grootste liefde voor houten speelgoed en ik ben zo blij dat we nog niets in huis hebben uit plastiek met batterijen!!! 🙂 Lucie ontdekt haar speelgoed telkens op een andere manier zonder dat het op voorhand al bepaald is dat actie A naar gevolg A leidt 🙂 Creativiteit hip hoi! Plan toys is een goed merk maar ook Janod heeft een mooi aanbod!

  2. Het enige nadeel aan houten speelgoed is, dat dat zo hard aankomt als ermee gegooid wordt… 🙂 En dat gebeurt wel regelmatig bij ons thuis. Ze krijgen hier ook vaak speelgoed van andere mensen (ja, ook lelijk speelgoed) en hoewel het soms een doorn in het oog is, zolang ze er plezier aan hebben is het mij allemaal gelijk. Plastic speelgoed buitenhouden was mijn doel, maar ik heb gefaald… 🙂

  3. Mooi spul, ik ben het helemaal met je eens! En ik ben ik een enorme rommelmarktspeelgoedkoper. Superleuk, vind ik het, om tof tweedehands speelgoed te scoren en zo de kindjes en mijn eigen milieubewuste ikje blij te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.