FINALLY: Primark in Gent. YAY of NAY?

“OJOYEAH”, beschrijft nog niet half hoe ik enthousiast ik was toen ik vorige week een uitnodiging kreeg om naar de sneak preview van de nieuwe Primark in Gent te gaan. Nog voor de deuren openden voor het grote publiek, mochten o.a. bloggers en pers al eens rondneuzen in de allernieuwste aanwinst van Gent: onze eigen Primark. 

What’s not to like? En toch twijfelde ik om te gaan…

Primark is de laatste jaren niet bepaald positief in de media verschenen. Verhalen over sweatshops, erbarmelijke werkomstandigheden, kinderarbeid, … werpen een donkere schaduw over de populaire en spotgoedkope modeketen.

Alvorens in te gaan op de uitnodiging, ging ik online op zoek naar informatie. Hoe zit het nou eigenlijk?
Wel, het klopt, laten we niet onnozel gaan doen. Primark is afhankelijk van lage loonlanden, net als H&M en Zara trouwens. Meer zelfs, ook merken hoger op stijlladder pleiten schuldig. Grote spelers als Nike, Tommy Hilfiger en Ralph Lauren doen beroep op net dezelfde werknemers, in net dezelfde arbeidsomstandigheden als Primark. En iedereen met een dure iPhone of Macbook? Inderdaad, die ook.

Uit onderzoek bleek zelfs dat Primark lang niet de slechtste leerling uit de klas was en dat de keten reeds stappen zette richting hogere lonen en betere werkomstandigheden voor hun arbeiders.

Nu, het kamp van Primark is duidelijk in twee uitersten opgedeeld. You hate it, or you love it, ieder zijn keuze. Maar je haat verkondigen en Primark-klanten met de vinger wijzen, terwijl je op rustig voortikt op je iPhone, met een halve garderobe uit de H&M… Sorry, laten we vooral niet hypocriet gaan doen.

Maw, ik ging in op de uitnodiging, bezocht deze ochtend met mijn zwangere schoonzus de Primark in Gent en ging met een goed gevulde zak buiten. #Shoplog comming up !


Bronnen:

 

 

10 Comments

 1. Het de-pot-verwijt-de-ketel-gevoel komt inderdaad wel naar boven als je de verschillende meningen over Primark hoort… Die discussie zal waarschijnlijk nooit echt stoppen. Ach ja, ik hoop dat je een fijne ochtend had en goed geshopt hebt 😉

 2. Je hebt meer dan gelijk! Ik stelde mij ook eerst vragen bij zo’n lage prijzen en heb ook wat opzoekwerk gedaan. En ik kwam op hetzelfde uit, Zara en H&M doen inderdaad hetzelfde. Ik vind het ook hypocriet van mensen die zonder nadenken mensen beschuldigen die bij Primark shoppen.

 3. Fijn dat je dit toch even aanhaalt!! People need to know dat primark lang niet de enige “slechterik” is! Als je geen zo’n dingen wil dan tel je ofwel 1000 euro neer voor een nieuwe broek of maak je je kleren zelf :)

 4. Hi,

  Ik was gisteren ook op de opening en vond je artikel via een Facebookgroep! Ik vind het goed geschreven en verwoord! Er komt morgen ook een artikel bij mij online over Primark en het feit dat het een beetje hypocriet is dat enkel Primark met de vinger wordt gewezen. Ik ga naar jouw artikel verwijzen in mijn blog, want ik vind het belangrijk dat mensen toch ook andere, duurdere merken kritisch bekijken. :)

  Groetjes,
  Marlies

 5. Goed artikel en ik ben het met je eens dat het hypocriet is om de Primark als enige schuldige aan te wijzen. Ik zou het liefst alleen maar eerlijk gemaakte kleding willen kopen, maar heb het budget niet. Wel koop ik bewuster kleding, dus liever een paar mooie kledingstukken dan tassen vol mode-items. Maar mijn dochter loopt wel in Zara en H&M. Tja. Ik vind het lastig maar zeker iets om bij stil te staan!

 6. Pingback: Zagen over de Primark is tegenwoordig hipper dan de winkel zelf | CRVY.NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.