Jess geeft haar baby vaste voeding volgens Rapley methode

Jessica blogt op Exploring Life over haar leven als jonge moeder van Ellie. Op haar blog neemt deze Antwerpse kleuterjuf je mee in hun gezinsleven, waarbij ecologisch en natuurlijk opvoeden centraal staat. In lijn met deze natuurlijke manier van opvoeden, vind je ook bijvoeden à la Rapley. Een methode waarbij je je kind zelf vaste voeding laat ontdekken. Via deze gastblog vertelt Jessica hoe zij de Rapleymethode ervaart.


Ontmoeting met de Rapley methode.

Ik leerde Rapley kennen via een gezin op YouTube. Het gezin sprak over ‘baby-led-weaning’. Deze manier van opvoeden houdt o.a. in dat het kindje vanaf 6 maanden gewoon met de ouders mee aan tafel zit zonder hulp of ruzie over het eten. Ik vond deze manier van mee-eten zo fascinerend, dat ik er meer over ben gaan opzoeken. Op dat moment was er bij mezelf nog geen sprake van een baby, maar het leek me zo geweldig.

Toen ik zwanger werd, was ik er dus ook meteen van overtuigd om de Rapley methode een kans te geven als de baby 6 maanden werd. Na wat uitleg was ook manlief helemaal mee in het verhaal. Zodra Ellie de kaap van 6 maanden bereikte, werd het ineens concreet. Ik heb tijdens deze periode heel veel kunnen reflecteren op de Facebookgroep: bijvoeden vanaf 6m à la Rapley. 

baby bijvoeden volgens de Rapley methode

De eerste weken en maanden.

Toegegeven, we zijn gestart met een bang hartje. Bang dat ons kind zou stikken of niet genoeg zou groeien, bang dat haar eten speelgoed zou worden, e.d. Maar het valt allemaal beter mee dan verwacht. Ze nam haar eten meteen in haar handjes en bracht het naar haar mond. In het begin enkel zuigend of lichtjes knabbelend, maar elke dag meer ontdekkend.

De eerste dagen hebben we haar niet zien kokhalzen, waar ik zoveel schrik voor had. Toen ze later voor de eerste keer kokhalsde, zagen we dat onze meid perfect zelfstandig het stukje opnieuw uit haar mond kreeg. Al was het vooral moeilijk om daar rustig bij te blijven. Ellie doet goed haar best. Veel krijgt ze nog niet binnen, maar ze leert wel veel nieuwe smaken kennen. Ze groeit goed verder op mijn melk, dus we moeten ons helemaal geen zorgen maken.

Wat vind ik er leuk aan?

Ik vind het heerlijk dat we met Ellie overal kunnen komen, terwijl ze gezellig met ons, met de pot, mee eet. Onlangs gingen we pizza eten en daar kon ze lekker knabbelen op olijven, brood en pizzakorst.

Ik vind het ook handig, dat ze geen vast voedsel MOET eten. Als we onderweg zijn en er is geen tijd of ruimte om uitgebreid te eten, is ze zeker even tevreden met een borstmaaltijd. Onder het motto: “Food under one is just for fun”, moeten we nooit iets extra voor haar voorzien.

Wat vind ik er minder leuk aan?

Soms maak ik mij zorgen dat Ellie niet genoeg hoeveelheid binnenkrijgt. Al moet ik dit gepieker echt loslaten, want het meisje volgt perfect haar curve. Meer zelfs, ze is best zwaar en groot voor haar leeftijd. Mijn borsten maken slagroom, denk ik.

Een logisch gevolg van het zelf-ontdekken van voeding, is dat alles snel vuil wordt. Het contant poetsen moet je er dus bij nemen. De triptrap heeft hier al meermaals gewoon in de douche gestaan, veel gemakkelijker om schoon te maken.

Ik zou het zeker opnieuw doen en wij genieten nu volop van een zelf etende baby.

 X Jess

baby bijvoeden volgens de Rapley methode


3 Comments

  1. Mijn dochter is exact even oud als kleine Ellie en ook wij zijn gestart met Rapley op 6 maanden. Ik neem het gesmos er graag bij; ik kan er zo van genieten om ze zelf te zien smullen en eten! Een banaan of peer gaat er zo in, zonder in stukjes te moeten snijden. En ’s avonds met de pot mee, handig en makkelijk! Kan het iedereen aanbevelen 🙂

  2. Moest ik opnieuw een kindje krijgen, denk ik dat ik het ook wat meer op de Rapley-manier zou doen. Misschien niet helemaal direct mee van tafel, maar toch haar groenten, aardappels en vlees onmiddellijk in stukjes aanbieden in plaats van eerst te gaan mixen. Het enige bij ons was dat Lenne vrijwel niets in haar mond stak (ook geen speelgoed) en we haar daarom lang gewoon zelf eten gegeven hebben. Nu eet ze uiteraard wel zelf. Wat ik wel vrij snel afgeschaft heb, is het maken van fruitpap zodat ze haar fruit gewoon in stukjes kreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.