Recept: pompoenpitten roosteren

Geen Halloween zonder pompoenen. Dus wij besloten gisteren een heuse Halloween pompoen te maken. Jules is nog iets te jong om zelf in een pompoen te gaan snijden, maar onder toezicht en met de hulp van een volwassenen is het een erg fijn activiteit met kleine kinderen. Ze helpen uithollen en zien al snel een ‘mannetje’ verschijnen uit de grote herfstgroente. Zodra het donker wordt, laten we de theelichtjes in de pompoen zakken en de kleuter kan zijn ogen niet van het ‘kunstwerk’ afhouden. “Wauw, mama… mooi !!”

Wanneer je een Halloween pompoen maakt, kan je het vruchtvlees zoveel mogelijk uit de pompoen krabben (met een lepel, uiteraard). Afhankelijk van je hoeveelheid vruchtvlees kan je een smakelijk soepje maken. De ‘draden’ uit de pompoen smijt ik weg. Deze draden hebben een sponsige textuur en bestaan vooral uit water. Veel smaak zal je er alvast niet uitkrijgen.

De pitten daarentegen, kan je perfect roosteren en gebruiken in een salade, als topping op je soep of gewoon als snack. Super simpel receptje waarbij kinderen kunnen helpen en mmmm zo lekker!

Pompoenpitten roosteren: stap voor stap

  1. Ontdoe de pompoenpitten zoveel mogelijk van draden en vruchtvlees. Dit kan je gemakkelijk doen onder een lopende kraan, maar is niet noodzakelijk.
  2. Kook de pompoenpitten een kwartiertje in gezouten water
  3. Verwarm de oven voor om 170°C
  4. Dep de pompoenpitten goed(!) droog
  5. Smeer de pitten in met olijfolie en kruid naar keuze (ik koos voor zeezout)
  6. Verspreid de pompoenpitten op een bakplaat en plaats deze ongeveer een halfuur in de oven. Ga geregeld met een vork door de pitten zodat alle kanten gelijkmatig kunnen kleuren.(eventueel de laatste 10min onder de gril voor een mooi krokant laagje)
  7. De pompoenpitten zullen ‘ploppen’ zoals popcorn. Op dat moment zijn ze klaar en kan je de bakplaat uit de oven halen. Nog even laten afkoelen en SMULLEN maar

Even tussendoor: Je zal merken dat de pompoenpitten eerst witte vlekken zullen krijgen. Dit is volkomen normaal! Na de witte vlekken zullen ze snel gaan bruinen. Hou je oven dus in de gaten!

Recept: pompoenpitten roosteren tot lekkere snack

Recept: pompoenpitten roosteren tot lekkere snack

Recept: pompoenpitten roosteren tot lekkere snack

Recept: pompoenpitten roosteren tot lekkere snack

Recept: pompoenpitten roosteren tot lekkere snack

6 Comments

    • Ja, hoor ! Butternutpitten kan je ook perfect roosteren, maar je zal natuurlijk een stuk minder pitten hebben dan bij een klassieke pompoen. Voor zover ik weet kan je alle soorten pompoenpitten roosteren. De pompoen die ik gebruikte was eentje uit de tuin 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.