Tablet, smartphone, televisie = kinderspel ?

Het is een gevoelig discussiepunt anno 2015. Regelmatig scroll ik langs een artikel dat waarschuwt voor de nadelen van schermgebruik bij jonge kinderen, anderzijds hoor ik dat steeds meer kleuterscholen werken met tablets in de klas. We leven nu eenmaal in een digitaal tijdperk en schermen mogen niet als noodzakelijk kwaad gezien worden. Onze kinderen zijn de toekomst en onze toekomst is -hoe je’t ook draait of keert- digitaal. Maar wanneer introduceer je het? Voor welke doeleinden? En hoeveel is te veel?

Onze kinderen zijn de toekomst
en onze toekomst is digitaal
-hoe je’t ook draait of keert- 

 

Ik was één van die moeders die tijdens de zwangerschap riep dat mijn peuter niet met geautomatiseerd speelgoed gingen spelen (al is het maar omdat ik ZOT kom van dat “laweit”), maar ik ben evengoed van mening dat kinderen tot hun twaalfde halsstarrig afschermen van alles wat met ICT te maken heeft, ook geen gezonde houding is. Jules kijkt wel degelijk televisie en durft wel eens mee kijken op de iPad, maar ik kan met een gerust hart zeggen dat dit zo beperkt mogelijk is.

Zo kijkt Jules ’s ochtends televisie. Na het ontwaken kruipt hij nog even in de zetel onder een dekentje met een fles melk en kijken we samen Ketnet of Bumba. Wanneer z’n flesje leeg is, gaat de televisie uit en dekken we de tafel voor ontbijt. Ik gok dat dit “tv-hangen” gemiddeld 30 min/dag is, maar zeker niet dagelijks. Overdag en ’s avonds gaat de televisie zelden aan.

Op de laptop of iPad kijkt hij foto’s. Dan nemen we hem op de schoot en scrollen we door enkele familiefoto’s. Hij vindt het leuk om personen te benoemen. Kidsapps vind je (nog) niet terug op onze tablet.En al lijkt het me verdomd handig om een tablet voor de kinderen mee te nemen op restaurant, mij zal je dit niet snel zien doen. Een schermpje in de wagen bevestigen en een film laten afspelen tijdens een lange autoreis zie ik mezelf dan weer wel doen.

Ahja, het is mijn mening, maar passief tv-hangen lijkt me weinig gezond voor een kleuter die energie te veel heeft. Kidsapps gaan je kind niet slimmer maken dan een kind dat buiten speelt (integendeel), en dat schermkijken gaat je kind allesbehalve sociaal en empathisch maken. Daarom beperk ik bewust het schermgebruik in ons gezin.

Wat denk jij hierover? Vind je het stiekem de ideale oplossing tegen verveling op een regenachtige dag? En durf je al eens een tablet / film gebruiken als babysit?  

5 Comments

    • Dat klopt! Maar het moet zeker binnen de perken blijven. Ik vind het soms spijtig dat ik op een familiefeest mijn neefjes asociaal op hun tablet zie spelen ipv met elkaar te spelen… . En dat is dan ook niet ‘eventjes’ dat ze erop spelen, maar letterlijk de hele namiddag. Dus heeft voor een stuk ook met opvoeding te maken, denk ik dan. Als ouder zou je duidelijke grenzen moeten stellen wanneer het kan en vooral hoelang het kan :).

      Sowieso is Jules (2j) naar mijn normen nog te jong ervoor. Maar dat is persoonlijk, natuurlijk 🙂

    • Moeilijk hé !
      Ik ben zelf ook schuldig hoor. Ik heb de TV ook wel eens als ‘babysit’ gebruikt, zodat ik ondertussen het eten kon klaarmaken. Maar ik denk dat we als ouders goed kunnen bijsturen wanneer het toestel aan of uit gaat.

      TV kijken wnr er bezoek is, is bijvoorbeeld echt niet toegelaten. En als de zon schijnt, al helemaal niet. Dan ga je maar lekker buiten spelen.

  1. Ik beken dat ik schuldig ben. We proberen t gebruik van de Ipad te beperken tot derig minuten per dag, omdat we in de krant hadden gelezen dat dat slechte ogen in de hand werkt. Maar de TV staat hier geregeld op. Voor onze zoon is dat precies pure ontspanning na een drukke schooldag en voor ons is t een mogelijkheid om iets gedaan te krijgen in het huishouden. Maar Dominic komt zelf om andere dingen verzoeken, als hij t moe is. Kleuren, in de tuin spelen, fietsen …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.