Tips & Tricks: Food

Het is algemeen geweten: peuters en eten gaan niet altijd hand in hand. Als ouder vind je het belangrijk dat je kleintje gezond, gevarieerd en voldoende eet. Ook ik vind het zeer belangrijk dat Jules (en binnenkort ook Alixe) gezonde voeding krijgen, maar ik heb al gemerkt dat het eetproces niet altijd van leien dakje loopt. Gelukkig ligt deze fase bij Jules al voor een stuk achter ons (hout vasthouden ;)).

10557247_10152380537674051_6067111940394380463_n

Naast de alom bekende tips & tricks die je overal hoort en leest, geef ik je 2 tips die voor mij persoonlijk hielpen:

  1. Leg een gezonde basis
    Ik kan nog steeds moeilijk geloven dat er kinderen van Jules zn leeftijd (15 maanden) reeds frisdrank drinken, chips eten, mee-eten van de frituur, e.d. . Call me old-fashioned, maar als je een kind op zo’n jonge leeftijd reeds laat kennismaken met torenhoge suiker -of zout gehalten, gaat dit voor hem een basis worden qua smaakverwachtingen.Jules heeft nog geen kennis gemaakt met frisdrank, chips, snoep, … en ik wil dit nog even zo houden. Hij drinkt met plezier zn fles water wanneer hij dorst heeft (Jules drinkt tot nu toe enkel water of groeimelk), hij eet een stuk fruit als tussendoor, en is grote fan van groententaart.

    En geloof me, hij heeft ook tegengestribbeld. Wanneer we startten met stukjes fruit ipv fruitpap is hij meermaals met grote honger van tafel gegaan, bord amper aangeraakt. Natuurlijk ging die petit gervais er wel in, maar fruityoghurt is geen fruit (opnieuw een smaakbasis die gelegd wordt). Anywayz, de aanhouder wint. Elke dag een nieuwe soort op zn bord: kiwi, aardbei, banaan, druiven, … . Als hij er niet van at, aten wij het smakelijk op en ging hij zonder eten van tafel. Tot hij op een dag de klik maakte en de stukjes fruit naar binnen werkte alsof het snoep was.

    Ook qua warme maaltijd; ik verwacht zeker niet dat hij alles lust en ik probeer elke dag iets nieuws voor te schotelen. Wanneer ik merk dat het eten hem smaakt, hou ik het recept bij en maak ik het vaker. Zo zijn tagliatelle met ricotta, spinazie en zalm of praktisch alle quiches zeer positief bevonden.

  2. Laat ze doen
    Negeren, negeren, negeren. Jules begon zelfstandig te eten in de zomer. Als het weer het toeliet aten we buiten, waardoor het geen probleem was wanneer hij zn eten in het rond smeet. De eerste dagen ging hij vooral ontdekkingstocht. Naast smaak is ook textuur belangrijk voor de kleintjes. Dus laat toe dat ze voelen, pletten, … vooraleer ze het eten in hun mond steken.Ook wanneer hij niet eet: negeren. Dit was voor ons heel moeilijk, maar sinds we ons hierover gezet hebben, gaat het opvallend beter.

Voor de rest, kook niet apart voor je peuter, maak je niet kwaad en geef geen ongezond alternatief.

10462851_10152346493059051_5477691122542719557_n10308059_10152303431784051_7424132122249152758_nIMG_5596

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *