Deze tuinkruiden kweek je zelf. (+ receptjes!)

DSCF2207-01

In mijn koksopleiding heb ik geleerd wat de toegevoegde waarde van verse kruiden kan zijn. Het tilt je gerecht net dat tikkeltje hoger, geeft een mooi kleurenpalet en zorgt bovenal voor een ware smaakexplosie in de mond. Enige probleem: verse kruiden in de supermarkt zijn duur. Dat terwijl ze zelf kweken niet eens zo moeilijk is. (Geloof me, als ik het kan, kan iedereen het.)

Vijf jaar geleden startte ik met het planten van enkele basic tuinkruiden, en door de jaren heen is mijn collectie (letterlijk en figuurlijk) mooi gegroeid. Het zou zonde zijn deze kruiden te moeten achterlaten wanneer we verhuizen. Daarom heb ik van alle kruiden enkele ‘stekjes’ verpot. Zodat ze binnen achter glas kunnen aansterken en groeien. Hopelijk kan ik al mijn kruiden een nieuw plaatsje geven in het nieuwe huis.

In deze blog laat ik mijn collectie tuinkruiden zien, en deel ik enkele recepten waarin ik ze gebruik.


Rozemarijn

Rozemarijn is één van de eerste kruiden die ik gepland heb. Ik kocht een klein struikje in het tuincentrum en plantte het meteen in volle grond. 5 jaar later is het kleine plantje uitgegroeid tot een enorme stuik die geregeld een snoeibeurt nodig heeft. Volgens de boekjes is rozemarijn vorstgevoelig, maar daar merk ik weinig van. Zolang de temperatuur niet onder -10°C zakt, houdt het plantje aardig stand.

Rozemarijn is een kruid dat ik erg vaak gebruik in de keuken. Voeg het toe aan je bouquet garni in de verse soep of als aroma bij ovenschotels, maar de ultieme favoriet bij huize Depret: rozemarijnaardappeltjes.

recepten met tuinkruiden uit eigen tuin: tijm, rozemarijn en salie

Tijm

Samen met de rozemarijn plantte ik vijf jaar geleden tijm. Een plantje uit de supermarkt die ik meteen in volle grond plaatste. Tijm had iets meer tijd nodig om zich te nestelen, maar ondertussen heeft de plant flink zijn draai gevonden.

Tijm gebruik ik samen met de rozemarijn heel frequent in een bouquet garni of klassieke Provençaalse ovenschotel.

Salie

Salie kreeg ik mee uit de tuin van mijn schoonouders. Twee jaar geleden werd het toegevoegd aan mijn kruidentuintje. Eveneens meteen volle grond. Hoewel salie zich niet graag laat verplaatsen, maakte mijn plant het zich meteen gezellig. Meer zelf, geregeld moet ik de schaar bovenhalen zodat de struik niet uit voegen treedt. Hoera! Alhoewel.. als voorbereiding op de verhuis had ik ook van de salie een klein ‘stekje’ verpot en binnen geplaatst, wat helaas mislukte. 3 weken laten wat het plantje dood. Niet getreurd, salie genoeg in de tuin! Binnenkort probeer ik het nog eens en hopelijk dan meer succes!

Net zoals rozemarijn voeg ik salie graag toe aan gebakken aardappeltjes. Maar ook in thee is het kruid erg lekker. Pak een goed gevulde tak muntbladeren en 2 à 3 salieblaadjes voor één kopje thee, en overgiet de kruiden met heet water. Even later trekken en klaar! (Super gezond ook, trouwens.)

muntthee met munt uit de tuin

Munt

Mmmm verse munt is een klassieker in de kruidentuin. Groeit als onkruid en daarom de gouden tip: NIET in volle grond! De wortels van munt kunnen best gaan woekeren, en om je andere kruiden veilig te stellen kweek je munt best in een aparte bloembak. Groot genoeg zodat het kruid de ruimte heeft om te vermenigvuldigen.

Met munt kan je eindeloos variëren in de keuken. Hierboven beschreef ik al een lekkere thee waarbij je verse munt kan gebruiken (al dan niet in combo met salie), maar ook een grote karaf fris water met een handje vol muntbladeren en eventueel citroen is een heerlijke verfrisser in de zomer.

tuinkruiden en recepten: bieslook

Bieslook

Bieslook heb ik al even in de tuin staan. In een aparte pot, zodat ik hem goed zie staan en niet verwar met eventuele verloren grassprieten. Zoals ik in de intro beschreef, heb ik (naar aanloop van de verhuis) onlangs enkele kruiden verpot en binnen geplaatst. Ook de bieslook heeft sinds kort een plaatsje achter het raam waar het kan aansterken in een nieuwe pot en verse aarde. En ik moet toegeven: het kruid groeit als nooit te voren! Dat doet me vermoeden dat bieslook liever binnen dan buiten staat.

Verse bieslook is een waar smaakkanon. Wij gebruiken het vaak als afwerking op verse omelet, zomerse pasta of zoals op bovenstaande foto: om de risotto wat op smaak te brengen.

tuinkruiden zelf kweken: basilicum voor pasta of pizza

Basilicum

Sinds kort heb ik basilicum aan mijn assortiment kruiden toegevoegd. Het eerste kruid dat ik overigens zelf zaaide! Basilicum is op zich niet extreem moeilijk te onderhouden, maar de plant heeft wel een portie zonlicht en water nodig. Basilicum hou je dus best binnen of in een serre zodat het de nodige warmte krijgt. Pluk ook steeds de grootste bladeren zodat je de groei van de plant blijft stimuleren.

Net als bieslook voegt basilicum kleur en smaak toe aan je gerecht. Hier wordt het enorm vaak gebruikt. Veelal als garnering op pizza of pasta, maar ook in tomatensoep of –saus is wat verse basilicum onmisbaar.

recepten met tuinkruiden uit eigen tuin: basilicum

Rucola / Raketsla

Groeit als onkruid! Niks is gemakkelijker te kweken dan Rucola, denk ik. Maak niet dezelfde fout als mij, en plant je raketsla in bloembakken ipv in de volle grond. Voor je’t weet wordt je grasveld overwoekert. Lekker en vol van smaak is het wel! De sterke (peperachtige) smaak van raketsla geeft je gerecht wat meer pit. Heerlijk in een fris slaatje met geitenkaas en zelf gekweekte frambozen (het lijkt een vreemde combo, maar mmmm LEKKER!) of de all time favorite als garnering op je pizza parma.

Frambozen

Verse frambozen uit de tuin.. klinkt héérlijk en dat is het ook! Bovendien is het super simpel om je eigen frambozen te kweken. Frambozenstruiken hebben niet te veel zon nodig en plaats je best goed uit de wind. Als het kan, in een afzonderlijke border want frambozen groeien als onkruid. Voor je’t weet zie je overal frambozenstruikjes uit de grond schieten. Maar mmm, het is een plant waar je enorm veel van terug krijgt.

recepten met tuinkruiden uit eigen tuin: frambozen


Q. Welke kruiden heb jij in de tuin of op de vensterbank staan?


Like what you read?
Volg me Facebook

Like what you see?
Volg me op Instagram

12 Comments

  1. Rozemarijnaardappeltjes! <3
    Munt wordt hier ook gesmaakt in tabbouleh. Binnenkort ga ik aan de slag met mijn eigen kruidentuin. Nu onze tuin in volle aanleg is, is het tijd voor vaste kruidenplantjes in plaats van de potjes van de supermarkt. Ik kijk er al geweldig naar uit 🙂

  2. Ik ben ook helemaal weg van het moestuinieren! We hebben ook wat kruiden staan in potten en die hebben de winter ook gewoon overleefd. Ze staan weer prachtig in bloei :).

  3. Ik heb no geen kruiden in mijn tuin staan. Mijn schoonzusje daarin tegen wel, die heeft zelf twee speciale kasten ervoor buiten staan.

  4. Wat leuk zeg. Ik heb al wat pogingen gedaan om een eigen kruidentuin te kweken maar de plantjes overleefde het niet bij mij. Mooie foto’s trouwens!

  5. Wij hebben ook zo een houten tafel met allerlei kruiden in. Als onze tuin klaar is gaan we er ook nog allerlei groenten in kweken.

  6. Wat een groene vingers heb je! Ik ben dol op kruiden en probeer ze dan ook wel eens zelf te kweken maar heb lang niet zulke groene vingers als jij 🙂 Maar wie weet eens wat meer tijd aan besteden…

  7. Wij hebben echt van alles in de moestuin staan: aardbeien, munt, peterselie, basilicum, komkommer, courgette, paprika, pepers, tomaten. Hier op Curacao doen ze het dan ook allemaal super goed!

  8. Oh wat een leuke post dit!! Ik heb basilicum, bieslook en munt in de tuin staan. Nooit echt een idee wat ik er mee moet doen, nu wel meer inspiratie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.