Vakantie in Luxemburg: de omgeving & to do’s met kids

vakantie in Luxemburg met kinderen

Op vakantie in Luxemburg: de omgeving & to do’s met kinderen

Het verlengde weekend van 1 mei spendeerden we met het gezin in Luxemburg. Matthijs diende vorige week zijn PhD in, en we wouden deze hectische periode afsluiten met een welverdiende vakantie. Er even tussenuit en de batterijen opnieuw opladen met het gezin. Kort, maar krachtig!

Research is niet aan ons besteed, en onder ’t motto “er valt overal wel iets te beleven”, boekten we onze vakantie in Luxemburg. Ons kleine buurland is namelijk veel meer dan een snelle tussenstop voor wie goedkoop wil tanken en/of een slof sigaretten wil inslaan. Via-via hoorde ik er over de prachtige natuur en pittoreske dorpjes.

Luxemburg is amper 2.586 km²groot, en wanneer je zoals ons een centraal punt als verblijfplaats kiest, heb je een perfecte uitvalsbasis om de verschillende bezienswaardigheden binnen het land te bezoeken.


  1. Mullerthal trail

Mullerthal Trail met kinderen - Luxemburg

Wanneer een wandelroute wordt uitgeroepen tot beste van Europa, dan weet je dat je goed zit. De Mullerthal Trail leidt over een lengte van 112 km door alle landschappelijke bijzonderheden van Petite Suisse. Paden gaan door bossen en weiden, om steeds weer langs spectaculaire rotsformaties te komen. Met de kinderen bewandelden we een traject van 6 km. Geen grote massa, maar wel één met af en toe een spannende beklimmingen of afdaling.

  1. Jardin des papillons

Vlindertuin Luxemburg met kinderen

Omdat je op een koude regenachtige dag nu eenmaal liever binnen vertoeft, trokken we met ons gezin naar de vlindertuin in Grevenmacher. Niet iets waarvoor je speciaal naar Luxemburg rijdt, maar wel een leuke activiteit om een (koude of regenachtige) voormiddag in te vullen.

Een heerlijke warme serre om terug op temperatuur te komen, en dat terwijl de vlinders ons om te oren vlogen. Een klassieke vlindertuin, niet meer of minder dan dat, maar de kinderen keken er hun ogen uit. Van rups, tot pop, om uiteindelijk te transformeren naar een kleurrijke vlinder.

  1. Het kasteel van Vianden

Kasteel van Vianden met kinderen

Luxemburg staat gekend voor zijn talrijke goed- en minder goed bewaarde kastelen en burchten.  Een bezoek aan één van deze mocht dus ook niet ontbreken. Het kasteel en de ommuurde stad van Vianden zijn hierbij een ware klassieker.

Het kasteel (12de eeuw) is in zijn oude glorie herstelt, waarbij verschillende ruimtes opnieuw werden ingekleed. Dit gegeven maakte dat de kinderen het zich levendig konden voorstellen hoe graven en gravinnen er in de middeleeuwen geleefd hebben.

  1. Luxemburg zelf, du’h

vakantie in Luxemburg met kinderen

Wanneer je dan toch op vakantie bent in Groothertogdom Luxemburg, breng dan zeker een bezoek aan de hoofdstad. Waarbij ik vooral onder de indruk was van hoe proper het daar was! Laat Luxemburg een voorbeeld zijn voor veel hoofdsteden! Waarbij de huizen perfect onderhouden zijn, zonder roetaanslag op de gevels. Het was er alsof elk park of speeltuin recent werd (her)aangelegd, en waarbij elke straat de afgelopen maand met een hogedrukreiniger werd afgespoten, Het is me een raadsel hoe ze het klaarspelen, maar ik was er danig van onder de indruk.

Al is Luxemburg natuurlijk veel meer dan enkel een ontzettend mooie en propere stad. Je kan er ook tal van bezienswaardigheden bezoeken. Waarbij de Kazematten de grootste trekpleister vormen. De 23km lange (ondergrondse) stadsomwalling is op zijn minst gezegd indrukwekkend. Terecht dan ook uitgeroepen tot ENESCO-wereldcultuurerfgoed. Verder bezochten we ook Cathedrale Notre Dame, Palais Grand Ducal, Valleé de la Petrusse om uiteindelijk op Place D’arme de belanden voor een heerlijk ijsje.


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

One Comment

  1. Wist je dat het kasteel in Vianden van de Oranjes geweest is? Koning Willem 3e
    Er hangt een mooie stamboom in een van de ruimte’s. Goed zoeken dat wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.