10 jaar na de eerste iPhone, waar staan we nu?

10 jaar na de eerste iPhone, waar staan we nu?

’T is soms moeilijk te geloven dat amper 10 jaar geleden de eerste iPhone het levenslicht zag. Als pionier op de markt liet Steve Jobs (RIP) ons kennis maken met een fenomenaal geavanceerd toestel. Plots kon je niet enkel bellen en sms’en, maar ook behoorlijke foto’s nemen, navigeren en e-mails raadplegen. En vooral: we kunnen dat altijd en overal. Grote namen zoals Blackberry en Nokia werden in no time van hun troon gestoten en moesten plaats ruimen voor Apple.

10 jaar na datum lopen we met zo’n toestel aan ons hand geplakt. Binnen elke leeftijdscategorie of sociale klasse zie je de smartphone opduiken. Ons hele leven staat op het kleine toestelletje. De verkoop van zakcameraatjes, GPS’en en MP3’s keldert. Telecomoperatoren, on the other hand, doen gouden zaken.

We zijn continu online. 3G wordt 4G en applicaties die ons ’t leven gemakkelijker zouden maken, schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo kan je ondertussen heel gemakkelijk je slaapcyclus monitoren, of de locatie van je lief tracken.

Terug naar de basis

De mogelijkheden lijken eindeloos, what’s not to love? En toch koos ik er vorig jaar bewust voor om mijn dure iPhone om te ruilen voor een goedkoper model. ‘Slechts’ 16 GB kreeg ik ter beschikking (gemakkelijk uit te breiden met een geheugenkaart, maar goed.)

Ik zag de vele applicaties niet langer als een gemak, integendeel. Het gaf me een beklemmend gevoel. Alsof mijn hele leven gecontroleerd werd. Net daarom koos ik er o.a. voor om e-mails niet langer op mijn gsm te ontvangen. Applicaties werden herleid tot the essentials. Twaalf applicaties bleven staan, en zelfs dat vind ik stiekem te veel.

(Voor de curieuzeneuzen, deze applicaties hebben de grote schoonmaak overleefd: Facebook, Instagram, Pinterest, Spotify, Shazam, Bankcontact, Mobile Banking app, Snapseed, Ponto (Watermerk), Honeywell (Slimme thermostaat + camerabewaking), …)

Of ik mijn smartphone zou kunnen missen? Hell no! Ik ondervind zeker de voordelen van ’t feit dat je altijd en overal bereikbaar kan zijn. Maar dat halve maandloon is het me nu ook niet waard. Mijn (goedkoop) gsm toestel van € 200 + een vrolijk beschermend hoesje zijn net zo goed, me dunkt.

Ben ik trouwens de enige die een zwak heeft voor die hoesjes? Kwestie dat mijn smartphone telkens past bij m’n outfit of mood, weetwel. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Wie liever voor iets persoonlijk kiest, kan tegenwoordig ook zelf zijn hoesje ontwerpen met een bijzondere foto, tekst of datum.


[wdi_feed id=”2″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.