7 tips om thuiswerk en kinderen te combineren in tijden van Corona

Thuiswerken in combinatie jonge kinderen in huis is nu eenmaal geen evidentie. Je hebt het gevoel wat je op alle vlakken tekort schiet, en ’t ziet er naar uit dat we zo nog enkele weken gaan mogen overbruggen. Daarom deel ik enkele tips die ik toepas binnen ons gezin.

 • Behoud zoveel mogelijk de structuur en routine
  We hebben het letterlijk 1 dag volgehouden zonder duidelijk schema. Een dag waar we om 15u nog in pyjama zaten, en ik tijdens het vieruurtje tot de constatatie kwam dat de kinderen hun tanden nog niet gepoetst hadden.  Vooral ook een dag waarop de kinderen het moeilijk hadden en we hun dag niet ingevuld kregen. Maandagavond werd een duidelijk schema opgesteld, waarop de kinderen heel duidelijk kunnen aflezen wat, wanneer en met wie.

  De ochtendroutine wijkt weinig af van een normale werkdag. De wekker staat, we ontbijten samen en poetsen de tanden en kleden ons aan. Vanaf dan wordt een strikt schema gevolgd, waarbij de kinderen goed beseffen dat’t niet zomaar vakantie is.
 • Fuck schermtijd
  Even alle principes overboord. Een groot deel van de voormiddag wordt hier gevuld met tv. Ketnet heeft een educatief programma samengesteld, dus ik troost me met de gedachte dat ze er nog iets van leren. Feit is dat er ook gewerkt moet worden, en die voormiddag vaak ’t meeste werk verzet kan worden.
 • Neem vaste pauzes, en spendeer deze samen
  Veel kinderen zijn het gewoon dat ze thuis gemakkelijk geëntertaind worden. Daarom is het voor jonge kinderen moeilijk te vatten dat mama en papa thuis zijn, zonder dat ze aandacht mogen vragen. Gelukkig lukt het bij huize Depret voorlopig goed om zich zelfstandig bezig te houden (thank god voor onze speelkamer en grote tuin). Om het voor jezelf en de kinderen werkbaar te houden, is het belangrijk regelmatig een pauze in te lassen, en deze samen in te vullen. Ga tijdens je pauze eens helemaal op in het spel van je kinderen. Je zal er beide deugd van hebben.
 • Eet gezond en drinkt voldoende water
  ’T ziet er niet naar uit dat er snel een einde komt aan deze lockdown. En ik zie mezelf geen 4 weken diepvries pizza of ravioli uit blik eten. Maak tijd voor volwaardige maaltijden, eet gezond en drink voldoende water! Op zo’n momenten toch extra blij met onze SodaStream. Omdat we de supermarkt nu zoveel mogelijk vermijden, is het extra handig dat we thuis ons spuitwater kunnen maken. Een cilinder bestel je online, en kan tot wel 60 liter bruiswater maken!
 • Ruim je thuiswerkbureau op
  Elke avond, op het einde van de werkdag, ruim ik mijn boeltje op. ’T kan iets mentaal zijn, maar het helpt me de werkdag effectief af te sluiten. Terwijl Matthijs zijn vaste bureau in huis heeft, heb ik me voorlopig gesetteld in de woonkamer. Elke avond gaat de laptop niet enkel dicht, maar ik zet hem ook uit ’t zicht.
 • Blijf je verzorgen
  Zo’n hele dag in pyjama, messy bun en no make up .. het klinkt aanlokkelijk, en ’t zal ongetwijfeld ook deugd doen. Toch is het belangrijk om jezelf te blijven verzorgen. De periode van thuiswerk is ideaal om dat gezichts- of haarmasker uit de kast te halen en z’n werk te laten doen.

  Niks in huis, maar wel in mood voor een extraatje? De meeste verzorgingsproducten kan je nog online bestellen (hou in deze tijden wel rekening met mogelijke vertraging qua levering). Wanneer ik online verzorgingsproducten of make-up aankoop, kan ik (zowel qua service als merkenaanbod) Pharmamarket aanraden.
 • Ga naar buiten, nu het nog kan!
  Ga dagelijks met je kinderen een frisse neus halen. De temperatuur mag dan wel niet ideaal zijn, de zon maakt veel goed. En geloof me, je zal allemaal deugd van hebben van de vitamine D-shot

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.