Ali Express, love it or hate it?

Ik heb het lang afgezworen, ‘t Chinese prul dat voor een appel en een ei aangeboden wordt. Maar toen ik vorig jaar een beschermhoes voor mijn laptop zocht, ben ik gezwicht voor de ‘goeikoop’. Omdat het me allemaal wat te duur was in de winkel, besloot ik online op zoek te gaan. Al snel belande ik op Ali Express en voor ik wist was mijn winkelmandje goed gevuld met veel meer dan enkel die laptophoes waarnaar ik op zoek was.

Ali Express is vergelijkbaar met Bol.com, in die zin dat verschillende verkopers hun producten via de website kunnen aanbieden. Het aanbod van Ali Express is zo goed als oneindig. Je kan het zo gek niet bedenken. Speelgoed, kledij, juwelen, meubilair, … . Je vindt er de meest foute bucht, maar net zo goed ontzettend mooie dingen. Al is het qua kwaliteit altijd gokken. 100% zeker ben je nooit. De feedback van andere kopers nakijken, geeft je vaak een eerste indruk.

Dat er ook een heleboel namaak in het assortiment zit, is natuurlijk geen geheim. Cluse uurwerken, MK handtassen of Adidas sneakers, je vindt het er allemaal voor niet meer dan 15 euro.  (pas op, ’t is niet omdat het aangeboden wordt, dat het ook allemaal oké is. Als je pakketje eruit gepikt wordt door de douane, ben je toch lekker ‘gesjost’, maar dat terzijde.) 

Ook de minimalistische zwart/wit trend die hier volop aanwezig is, heeft ondertussen Chinese oren bereikt. Al betaal je voor de namaakproducten van Ali Express nog niet eens de helft van de originele prijs. Lijkt leuk, maar ’t is niet fijn als ze ontwerpen stelen, dit voor geen geld namaken in één van de talrijke sweatshops en bovendien pronken met gestolen verkoopfoto’s van particulieren die het originele product kochten. (Noah van Saved with style showt er bijvoorbeeld de vorige collectie van Bobo Choses. En terwijl Noah je de échte Bobo Choses toont, krijg je een namaakstuk opgestuurd.)

Neem nu de befaamde melanine bekers met typografie van Arne Jacobsen, niet ontzettend duur, maar in België en Nederland betaal je al snel €10,00 voor zo’n bekertje. Ware het niet dat je’t op Ali Express voor amper € 2,30 kan scoren. Namaak, weliswaar.

Ali Express goedkope melamine Arne Jacobsen beker namaak

Ook de beroemde motiefjes van Mini Rodini vind je er terug. Bij ons betaal je al snel € 45,00 voor een trui, terwijl je’t bij Ali Express voor amper € 12,00 kan kopen. En jawel hoor, bij de productfoto krijg je de originele Mini Rodini Rabbit trui te zien. De korting kan zelfs nog groter, want de dure Mini Rodini jassen, kan je op Ali Express aanschaffen voor net geen € 10,00. 

Ali Express Chinees Mini Rodini goedkoop namaakAli Express Chinees Mini Rodini goedkoop namaakIedereen beslist uiteraard zelf waar hij zijn geld aan hangt, en ook ik ben geen heilig boontje. Tot grote frustratie van mijn vriend, laat ik me ook gemakkelijk gaan op de Chinese webshop. Al probeer ik wel weg te blijven van de namaakproducten. Ook verzorgings- of babyproducten zal ik niet snel via Ali Express aankopen. Dit laatste vanwege ’t feit dat de producten vaak niet voldoen aan Belgische en Nederlandse veiligheidsnormen.

Q: Kocht jij al eens bij Ali Express? Hoe sta je er tegenover?

4 Comments

 1. Nog nooit gekocht. Zou zo wel eens een vergelijking willen zien tussen een origineel stuk en een Ali stuk 🙂
  Vooral de design of duurdere dingen.
  Een laptophoes zou ik ook nog durven, maar kledij of iets waar je uit eet of drinkt, hmmmm denk het niet.

  • Kledij zou’k ook niet durven. Dat koop’t sowieso niet graag online ;). Die maten in China zijn echt zooooo verschillend, blijkbaar.

 2. Wij kopen een regelmatig, maar vooral “onschuldige” prullen. Thierry koopt er elektronica onderdelen (weerstanden, led lichtjes, …). Ik koop er knutselspulletjes, make-up organizers, make-up kwasten, …

  • Wow elektronica, dat zou ik niet durven. Is het van goede kwaliteit?
   Knutselspulletjes enzo koop ik er ook, kan je er echt voor geen geld scoren. Ik zag ook je artikel over die make-up kwasten en die zagen er van uitstekende kwaliteit uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.