Als mama en papa scheiden

Laat ik jullie eerst en vooral geruststellen: Nee, Matthijs en ik gaan niet uit elkaar. Verre van! Toch is het topic erg aanwezig de laatste dagen. Een koppel met jonge kinderen uit onze naaste omgeving staat op het punt de stekker eruit te trekken. Deze beslissing komt er nadat (het maandenlange) bedrog van de ene partij aan het licht kwam.

Wanneer is scheiden ‘de beste’ oplossing?

Het is de eerste keer dat een koppel met kinderen uit onze vriendenkring besluit te scheiden, maar zonder twijfel zullen er nog volgen. Er zijn nu eenmaal zaken die ervoor zorgen dat een leven samen niet meer mogelijk is. Je groeit uit elkaar, de vlam is gedoofd, er is een derde persoon in’t spel, of een combinatie van al het voorgaande zorgt ervoor dat uit elkaar gaan de beste oplossing is.

Is het niet beter om samen te blijven… voor de kinderen?” Het juiste antwoord op deze vraag bestaat echter niet. Soms is een scheiding de beste oplossing voor alle partijen, maar laten we vooral niet lichtzinnig omgaan met het verbreken van een relatie (als er kinderen in het spel zijn).

Generatie van gescheiden ouders

Ikzelf maak deel uit van een vrijgevochten generatie, ook wel de generatie van gescheiden ouders. Trouwen is lang niet meer zo bindend als voorheen, kinderen overigens ook niet. Men kiest tegenwoordig voor z’n eigen geluk, wat zeker geen schande is. Nogmaals, soms is scheiden de beste oplossing en halleluja dat we die mogelijkheid nog steeds hebben.

Wat ik wel verontrustend vind, is het feit dat de moeilijke momenten, die elk koppel onvermijdelijk heeft, nog maar moeilijk worden geaccepteerd. Men verwacht zich aan eeuwige verliefdheid en passie binnen een relatie, zoniet zoekt men het op een ander. De verlieshypothese zit vaak al ingebouwd in het begin van een relatie en het is lang niet meer abnormaal om als gescheiden ouder door het leven te gaan.

Toch, bezint eer ge begint. Scheiden doet lijden, en vooral bij kinderen.

Q. Zijn er koppels met kinderen uit jullie omgeving gescheiden? Of ben je zelf alleenstaande ouder na een scheiding? Ik ben benieuwd hoe jullie ermee omgaan. 


Like what you read?
Volg me Bloglovin’ 

Like what you see? 
Volg me op Instagram


 

8 Comments

 1. Ik ben kind van gescheiden ouders en weet dus goed hoeveel impact het op mijn leven heeft gehad, terwijl mijn ouders er netjes mee zijn omgegaan en geen vechtscheiding hebben gehad. Ik wil en kan niet beslissen of de scheiding van mijn ouders voorkomen had kunnen worden, maar zeker nu ik zelf een stuk ouder ben en kies om samen met iemand een leven op te bouwen ben ik me er misschien nog wel extra van bewust dat een relatie echt niet alleen maar leuk is en er ook voor gewerkt moet worden. En zorg dat wanneer je aan kinderen ‘begint’ je helemaal zeker bent van je partner en het ‘krijgen van kinderen’ niet als ultiem redmiddel voor je relatie ziet.

  • Voila, dit bedoel ik helemaal.
   Zelf ben ik ook kind van gescheiden ouders. Ik besef ten volle wat de inpakt is van een scheiding en hierdoor raakt het me ook wanneer mensen deze beslissing nemen.

 2. Voor kinderen is het ergste de onzekerheid, wel, niet uit elkaar. En ze blijven altijd hopen dat je weer bij elkaar komt. Maar in sommige gevallen is het zelfs beter voor de kinderen als de ouders gaan scheiden.

  • Zeker waar! Al denk ik ook dat geen enkele relatie perfect is, en dat er overal al eens woorden vallen. Spanningen en ruzies mogen zeker niet de bovenhand nemen en ‘gewoonte’ worden. En het is ook belangrijk om hierover te praten met de kinderen, en hen gerust te stellen.

   Het is ook normaal dat elke relatie van tijd tot tijd een ‘dip’ doormaakt, maar als je hier als koppel aan kan werken, zonder elkaar de deur te wijzen.. dan sta je sterk als gezin :).

 3. Mijn ouders zijn nog maar een paar jaar gescheiden, daarvoor leefden we als gezin in constante spanning. De ruzies hingen boven ons hoofd als het zwaard van Damocles. Dat was echt niet fijn om in op te groeien. Maar het scheiden viel iedereen alsnog zwaar. Het zou fijn zijn als de taboe rond relatietherapie eens opgeheven werd. Te lang denken mensen dat ze er zelf wel uitkomen, terwijl ze steeds verder van elkaar af komen te staan…

  • Een zeer terechte reactie! Ik heb ’t gevoel dat koppels niet meer werken aan een relatie. Het moment dat het moeilijk wordt, kiezen ze voor ‘the easy way out’, lijkt me.
   Therapie kan hierbij helpen. Goed dat je dit aanhaalt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.