Met de blog naar de KBO. #spannend

zelfstandig blogger bij KBO

Met de blog naar de KBO.

Tussen de lijnen had je ’t misschien al gelezen, sinds oktober 2017 is deze blog ingeschreven bij de KBO. ’T is te zeggen: er is een ondernemingsnummer, er worden facturen opgemaakt en er zijn er ook zogenaamde bedrijfsuitgaven of kosten die ik kan inbrengen. De grote massa verdien ik er niet mee, maar hetgene dat binnenkomt wordt wel correct aangegeven, zoals het hoort.

Het zal u misschien verbazen, maar toen ik vier jaar geleden startte met bloggen, had ik geen flauw benul dat je tout court iets kon verdienen met het online plaatsen van schrijfsels. Mijn enige doel was om mensen te informeren over de gang van zaken binnen ons gezin. Tijden veranderen en het bloggen werd plots big business. Ook mijn blog is meegegroeid en geëvolueerd tot het moment waarop samenwerkingsaanvragen dagelijkse kost werden. Het bloggen is steeds minder vrijblijvend. Er worden deadlines of eisen vooropgesteld, en jawel ik word uitbetaald. Zodra er geld binnenkomt (dat door de fiscus als inkomsten wordt gezien), moet er ook een ondernemingsnummer zijn. En zo geschiedde. Esterdepret.be is officieel een ‘Kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van sociale bijdrage.’

Hoewel ik indertijd een diploma bedrijfsbeheer behaalde, is’t allemaal nog een beetje zoeken zodat de papierwinkel klopt. In een exceldocument bewaar ik een overzicht van inkomsten en uitgaven (gaande van een fototoestel, domeinnaam, tot random kantoormateriaal). Vervolgens is het aan de boekhouder om ons bij te staan met raad en daad zodat het uiteindelijke plaatje klopt.

Voor wie het zich afvraagt: Nee, ik heb geen grootse plannen met de blog en zie ik het nog steeds als een leuke hobby of tijdverdrijf. Voor mij is het belangrijk dat de eigenheid niet verloren gaat en vooral dat mijn gezin en fulltime job op de eerste plaats blijven komen. Grootser moet het dus zeker niet worden.


Om kort samen te vatten: achter de schermen verandert er veel maar voor lezers blijft het net zoals voorheen!


[wdi_feed id=”2″]

One Comment

  1. Oooh, gefeliciteerd! Een leuke stap waar je best trots op mag zijn 😉
    Het is in ons Belgenlandje inderdaad niet zo evident om je weg te vinden in al die verschillende regels enzo, hè. Hier iemand die haar basis boekhouden en bedrijfsbeheer wel heeft, maar ik snap er helemaal niks meer van nu 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.