7 leukste buitenactiviteiten met kinderen

We zitten zo ongeveer halfweg de zomervakantie, en de verveling durft al eens toeslaan bij de kinderen. Menig onderzoek mag dan wel aantonen dat uit verveling schone dingen kunnen ontstaan, ‘tis niet altijd even prettig. De ene dag bouwen ze een groot kamp en  worden oude speldozen vanonder ‘t stof gehaald, de dag erna kan niks of niemand ze plezieren. Het valt me op dat er tijdens die dode momenten te veel tijd op schermpjes wordt doorgebracht.

Ieder z’n mening hierover, maar ik hou er absoluut niet van dat mijn kinderen overdag languit in de zetel liggen terwijl een scherm hun aandacht opeist. Over dat halfuurtje ’s morgens of ’s avonds ga je me niet horen klagen, maar overdag valt er zoveel te beleven. Dan nodigen we een vriendje uit, trekken we op uitstap, of kunnen de kinderen zich uitleven in de tuin.

leuke buitenactiviteiten met kinderen in vakantie

Leuke buitenactiviteiten om de vakantie met kinderen verder in te vullen

1.     IJsblok met speelgoed

ijsblok met speelgoed

Een activiteit die je mogelijks enkele weken hier al zag passeren: vul een bakje water met speelgoed en vries het geheel gedurende een nacht in. De uitdaging bestaat erin op met een aantal materialen (bvb hamer en beitel) het speelgoed zo snel mogelijk uit de ijsblok te bevrijden. Lekker verkoelend activiteit, me dunkt!


2.     Altijd wat te beleven aan zee

strandvakantie westkust frankrijk met kinderen

Ah de zee, mijn favoriete plek! Aan zee valt altijd wat te beleven, zowel bij goed als minder goed weer! Ik schreef al een aantal artikels over to do’s in onze badsteden, met een specifieke voorliefde voor Oostende. Van vliegeren tot een ritje met de gocar (a.k.a. billekarre),


3.     Bokrijk, leerrijk en leuk

bokrijk volksspelen met kinderen

Bokrijk een museum noemen, zou het geen eer aandoen. Bokrijk is veel meer dan dat. Wij gingen het openluchtmuseum in Limburg vorige week verkennen met de kinderen, en kan het absoluut aanraden. De natuur, de figuranten die je vol passie hun verhaal vertellen en meenemen in hun wereld. Je moet het ervaren om te geloven hoe mooi het er is. Onze uitgebreide review over Bokrijk kan je hier lezen.


4.     Baas in eigen tuin

buitenactiviteiten met kinderen in de tuin

Uiteraard is’t niet altijd op verplaatsing te doen. Ook in eigen tuin zijn er heel wat mogelijkheden. Kort na onze verhuis hebben we in onze tuin een speeltoren en zandbak van Wickey geplaatst, deze hebben al voor ontzettend veel speelplezier gezorgd. In de zomer hebben we ook een zwembad, en een kist vol buitenspeelgoed dat we ter beschikking stellen van de kinderen. Tussendoor rommelen we nog wat in de moestuin, of maken we een verscholen kamp tussen de struiken.


5.     Erop uit naar een pret- of familiepark

Ervaring / Review Toverland (Limburg)

Ons land is amper een speldekop groot, en toch vind je gemakkelijk in elk hoekje een familiepark. Het ene al wat charmanter dan het andere, waarbij Harry Malter in Heudsen (Gent), en De Sierk in De Haan tot onze favorieten behoren. Voor wie het graag wat grootser en heftiger ziet, is Toverland in ook de moeite, al moet ervoor wel tot Nederland.


6.     Op ontdekking in de zelfpluktuin

lijst met buitenactiviteiten met kinderen in vakantie

Sinds we steeds meer groenten en fruit in onze eigen tuin kunnen plukken, trekken we minder vaak naar de zelfpluktuin. Zonde, want het is een erg leerrijke en leuke uitstap met kinderen. De bewustwording waar hun voeding vandaan komt, en het plezier van je eigen producten te selecteren en plukken. Kijk alvorens je in de wagen springt online op welke manier de pluktuin in jouw buurt werkt. Een aantal pluktuinen werken met een abonnementsformulie, terwijl je bij anderen vrij kan rondlopen en gewoon aan de kassa afrekent wat je mee naar huis wil nemen. De pluktuin Aveschootshoeve in Lembeke (nabij Gent) werkt op die laatste manier, en zal je met graagte ontvangen! Onze ervaring met Aveschootshoeve kan je hier nalezen.

7. Een kanotocht in de buurt

kano varen Frankrijk met kinderen

Onze laatste twee vakanties in Frankrijk hebben we telkens een mooie kanotocht van 5 km gemaakt met de kinderen. Een 2 uren ben je weg, en kom je langs verscholen plekjes langs het water. Voor een mooie kanotocht met het gezin moet je niet tot Frankrijk rijden, ook in Vlaanderen heb je tal van kano- en kajakclubs waar je met de kinderen op ’t water kan. Wat dacht je van een kanotocht door Gent? Super leuk!


Q. Heb jij nog leuke buitenactiviteiten met kinderen? Let me know!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.