Citytrip naar Wenen met kinderen: 5 must do’s!

activiteiten tijdens citytrip naar wenen met kinderen

Amper een paar dagen nadat ik m’n C4 indiende, boekten we een citytrip naar Wenen. De schrik om na m’n opzegtermijn van drie maanden in een zwart gat te vallen, zat diep. Dus we besloten die week op te vangen met een kleine getaway. Zie het als een noodzakelijke reset. Het hoofd leegmaken, oftewel het afsluiten van een hoofdstuk voor ik me in een nieuw avontuur stort.

De gunstige tarieven (€ 50 heen en terug, per persoon) alsook de nagenoeg perfecte vlieguren lieten ons kiezen voor Wenen. Bovendien reikte m’n kennis over de Oostenrijkse hoofdstad niet verder dan Wiener Schnitzel en Sissi, dus wijle weg!

Ondertussen zijn we terug op Belgische bodem, en verkondig ik aan al wie op zoek is naar een haalbare citytrip met kinderen: Wenen is een dikke vette aanrader. ’T is dan ook van harte dat ik onze hoogtepunten voor gezinnen even op lijst:

1. Prater en zijn reuzenrad

Wikipedia omschrijft Prater als een pretpark, maar ik zie het eerder als een vaste kermis. Een kakofonie aan opgekochte en ietwat verouderde attracties. Het park an sich is goed onderhouden, maar ’t is opvallend dat de zelfstandige uitbaters zelf beslissen wanneer ze hun attractie van een upgrade voorzien. Ik weet nog steeds niet of ik het lunapark met flipperkasten uit 1991 charmant of schaamtelijk moet vinden.

Inkom is gratis en betalen doe je zoals op de kermis: enkel voor de attracties die je de moeite waard vindt. Tussen de 100 bedenkelijke attracties vind je een handvol pareltjes. Het Wiener Riesenrad (het reuzenrad) uit 1897 of de Kettenkarussell, bijvoorbeeld. De meningen over Prater zijn verdeeld, en dat snap ik. Toch neem ik het bewust in m’n lijstje op. Het mag dan wel vergane glorie zijn, tegelijk is’t ontzettend schoon. Net daarom ook dat Prater met enige regelmaat gebruikt wordt voor filmopnames.

Reken voor een uitstap in Prater ongeveer een halve dag.

citytrip naar wenen met kinderen: prater
ervaring prater oostenrijk

2.   Das Haus der Musik

Wenen is het walhalla van de klassieke muziek. Grootse componisten zoals Mozart, Schubert en Beethoven genoten er hun opleiding. Je merkt dat muziek (en in’t bijzonder klassieke muziek) een groot aandeel heeft binnen de Oostenrijkse hoofdstad. Van standbeelden tot straatnamen, maar vooral de dagelijkse muziek-, opera- en balletvoorstellingen vielen me op, zelfs voor de allerkleinsten.

Temidden van het stadscentrum vind je Das Haus Der Musik. Een interactief museum dat je alles bijbrengt over de rijke Weense muziekgeschiedenis. Het museum is niet specifiek voor kinderen, maar door de interactie erg kindvriendelijk. Zo kan je o.a. zelf muziekstukken componeren en het Oostenrijks symfonieorkest dirigeren. Ideaal voor een gezinsuitstap, me dunkt!

Een bezoekje aan Das Haus der Musik duurt ongeveer 2u.

met kinderen op vakantie naar wenen

3.   Schönbrunn (Kidsmuseum)

Schönbrunn is één van de meest bezochte toeristische plekken in Wenen, en terecht. Omdat het onmogelijk is om de volledige site op één dag te bezoeken, moesten we keuzes maken. Het keizerlijke paleis hebben we niet bezocht, net als de dierentuin. Op die manier hadden we alle tijd om het kidsmuseum in de rechtervleugel van het paleis, de gigantische tuin én de serres (Palmenhaus) te bezichtigen.

Het kidsmuseum van Schönbrunn is een ware aanrader voor iedereen die Wenen met kinderen bezoekt. Het museum neemt je mee in de wereld van de keizerlijke kroost. Het vertelt je hoe kinderen in ’t jaar 1600 hun tijd doorbrachten. Terwijl ze dat verhaal vertellen proberen ze zoveel mogelijk zintuigen te prikkelen. Bezoekers kunnen zich verkleden, pruiken bewerken, speelgoed ontdekken, en zoveel meer. Dat alles aangeraakt en uitgetest mag worden, maakt het natuurlijk dubbel zo interessant.

De serre van Schönbrunn (Palmenhaus) is een waarlijk prachtige constructie, maar het bezoek vond ik persoonlijk niet meteen z’n geld waard.

Reken voor een uitstap naar Schönbrunn minstens een volledige dag (en dan heb je nog tijd te kort om alles te zien.)

kidsmuseum schönbrunn ervaring

4.   Over lippizaners en fiakers

Wie met kinderen op citytrip naar Wenen trekt, kan niet om de paarden heen. Midden in het stadscentrum vind je ’s werelds meest prestigieuze rijschool. Binnen de muren van Hofburg geven de Lippizaner hengsten het beste van zichzelf. Bezoekers kunnen tegen betaling hun dagelijkse training mee volgen, of inschrijven voor een voorstelling. Helaas was ons verblijf in Wenen beperkt tot 4 dagen,  en hebben we moeten kiezen qua activiteiten (kiezen = verliezen!). Hierdoor hebben we de rijschool (tot grote spijt) zelf niet bezocht.

Een ritje met de fiaker deden we wel. Deze bracht ons langs de belangrijkste gebouwen en pleinen in het stadscentrum. Vergelijk het met een citytour, maar dan met paard en koets. Zalig, toch? Reserveren hoeft niet, je stapt gewoon naar één van de koetsen op het plein en kan meteen vertrekken.

wenen bezoeken met kinderen

5.   Next level schaatspiste: Wiener Eistraum

Tussen het Weense stadhuis en het Burgtheater vind je Rathauspark. Dit prachtige stadspark wordt in de winter omgetoverd tot gigantische ijspiste. Wiener Eistraum is 9000m2 en loopt over twee etages. Gi-gan-tisch, I know! De prijs voor dit activiteit is er niet naast. Een gezin van 4 betaalt gemakkelijk € 50, maar dit geeft je een volledige dag toegang tot de piste (van 11u00 tot 22u00). Wij waren in eerste instantie wat terughoudend door de kostprijs, maar zouden het garantie opnieuw doen.  

De piste is niet vergelijkbaar met wat we in België gewoon zijn. Om je een idee te geven: wij hebben geschaatst van 12u tot 17u30. Tussendoor je kan je gemakkelijk de piste verlaten om te lunchen of de stad in te trekken. Je ticket en schaatsen blijven beschikbaar tot 22u, dus je kan later op de namiddag of avond terugkomen om nog een tourtje te doen.

Opgelet: Wiener Eistraum is van eind januari tot begin maart, dus check zeker de datum!

wenen bezoeken in winter met kinderen: schaatspiste

Conclusie

Ik zou een citytrip naar Wenen met kinderen zeker aanraden! Wij bezochten de stad in de winter (eind februari) en ’t was er heerlijk rustig. Absoluut geen massa-toerisme. De architectuur, cultuur en rijke geschiedenis van deze Oostenrijkse hoofdstad sprak ons enorm aan, en kon ook de kinderen boeien. Let wel, Wenen is geen goedkope stad. Er waren heel wat zaken die ik graag bezocht had, maar die qua budget ons petje te boven gingen. Wij verbleven 4 volledige dagen in de Oostenrijkse stad, wat best veel is voor een citytrip, toch had ik gemakkelijk nog 2 extra dagen kunnen vullen.

Je verplaatsen binnen Wenen doe je het gemakkelijkst en snelst met de metro. Voor € 17,10 pp heb je een ticket dat je 72u van A naar B brengt (geldig op zowel tram/bus/metro). Kinderen t.e.m. 6 jaar zijn gratis.


Ik heb een reeks van onze impressies en foto’s tijdens onze citytrip naar Wenen gedeeld op Instagram Stories. Je vindt ze op mijn account onder hoogtepunt ‘Vienna’. Heb je verder nog vragen over je verblijf, stuur gerust!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.