Geen herpes, wel het coxsackievirus #kinderziekte

Het is jullie waarschijnlijk niet ontgaan dat er deze week niet geblogd werd op esterdepret.be. Nee, ik was niet op vakantie en nee, ik lag niet te genieten van het mooie weer. De reden is minder romantisch: Jules was ziek.

Het begon vorige week met lichte uitslag rond de mond. De uitslag verspreidde zich razendsnel en na enkele uren stond de helft van zn gezicht onder de blaasjes. Toen ik ook op zn tong oneffenheden zag verschijnen, contacteerde ik de dokter.

Gezien het weekend konden we geen afspraak maken bij onze huisarts, dus gingen we langs bij de wachtpost. Hier werd Jules uitgebreid onderzocht door 2 artsen + er werd een mening gevraagd van een 3de arts.

Het verdict: Herpes. Niet 100% zeker, maar het leek erop. Weinig uitleg, geen behandeling.

Jules voelde zich duidelijk niet lekker en was enorm huilerig. Na een moeilijke nacht werd hij zondagochtend wakker met uitslag op zn armen en benen. Gezien herpes zich beperkt tot de mond besloten we opnieuw een arts te raadplegen.

Het coxsackievirus

De huiduitslag en vooral de lichaamsdelen waar de uitslag verscheen, deed denken aan het coxsackievirus. We kregen alvast medicatie tegen de jeuk mee en een lotion waarmee we de open wondjes konden verzorgen. Voor de zekerheid werden we doorverwezen naar de pediater waar we de dag nadien meteen konden langsgaan.

Deze stelde vast wat reeds gevreesd werd. Jules is besmet met het coxsackievirus. Even een copy-paste van de beschrijving die Wikipedia geeft over deze ziekte:

“Coxsackievirussen kunnen allerlei verschijnselen geven, variërend van koorts zonder andere verschijnselen tot keelpijn, diarree, braken, huiduitslag, aanvallen van spierpijn, leverontsteking en ontsteken van het hartzakje. Bij baby’s verloopt een coxsackievirusinfectie soms zeer ernstig, met bijvoorbeeld hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of longontsteking.”

Voor alle duidelijkheid, nee Jules ligt niet op sterven en vertrouw nooit Wikipedia. Het Coxsackievirus is een typische kinderziekte. Veel kinderen zijn drager van deze ziekte zonder dat er uiterlijke kenmerken (huiduitslag) zichtbaar zijn. Naast koorts en hangerigheid zal je er dus weinig van merken. Als het immuunsysteem van je kindje aan de lage kant is, is het mogelijk dat het lichaam er feller op reageert, waardoor ook de hand-voet-mond ziekte uitbreekt. Wat bij Jules het geval was.

Zijn mooi egaal babyzacht gezichtje zat onder de zweren en rode plekken. Overal waar we gingen namen de mensen afstand en een kindje liep zelfs naar z’n moeder “mamaaa, die jongen heeft een lelijke mond”. Gelukkig is Jules nog te jong om dit te beseffen, maar mijn moederhart brak. Het feit dat iedereen hem aankeek hield me niet tegen om hem mee naar buiten te nemen.  Het was tenslotte stralend weer!

Jules werd dus een weekje flink verwend. Hij bezocht met zijn peter de kinderboerderij, hij ging op fietstocht met papa, naar de speeltuin met z’n oma, ik nam hem mee naar het Harry Malter park en dagelijks ging hij kranen bewonderen op de werf in onze straat.

10152954584004051 (2)

Elke dag zien we de uitslag verminderen en over 3 à 4 weken moet alles weg  zijn.

Gelukkig is kan je het virus slechts 1 keer oplopen en is hij nu immuun. Ahja, alweer iets om in zn babyboek te noteren:

11 april 2015 – Jules 22mnd – Coxsackievirus TypeA


Hoewel het Coxsackievirus een veelvoorkomende kinderziekte is, had ik er nog nooit van gehoord. Jullie wel? 

7 Comments

 1. Wat vervelend zeg, gelukkig gaat het alweer de betere kant op! Ik had er ook nog nooit van gehoord en ik studeer zelfs geneeskunde haha 😉 Toch nog beterschap gewenst aan Jules!

  • Dankje ! Raar hé, blijkbaar is het een heel onbekende ziekte. Gelukkig is het allemaal onschuldig en hebben we het ergste achter de rug. Nu nog enkel wachten tot de uitslag volledig verdwenen is 🙂

 2. Het is voor mij de eerste keer dat ik er van hoor, ik kende het niet. Hopelijk word hij gouw weer helemaal beter.

 3. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar lijkt me absoluut geen pretje voor je kleintje (en voor jou!). Gelukkig verdwijnt het en is hij er daarna immuun voor. Beterschap!

 4. Ik denk dat wat je beschrijft in NL de hand voet en mondziekte wordt genoemd. Ik kom toevallig op deze site terecht omdat ik hier informatie over zoek. Mijn dochtertje heeft het namelijk, het heerst hier op de kinderopvang, ik hoor dat het op meerdere plaatsen in NL heerst.

  • Hoi Marieke. Klopt! Het is een echte epidemie. Toen Jules het kreeg mocht hij niet naar de kribbe, maar later die week belden ze met de boodschap dat hij toch mocht komen… Iedereen had het toch al ;-). Veel sterkte voor je dochtertje.
   Jules had er niet super veel last van. Het zag er vooral erg uit. En de opmerkingen en rare blikken vond ik niet leuk.

   We zijn ondertussen bijna 3 weken verder en de uitslag is nog steeds niet volledig weg. Wel al een pak minder opvallend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.