De Sint komt op 6 december en geen dag vroeger. #IMHO

Sinterklaas komt op 6 december

De Sint komt op 6 december en geen dag vroeger

Da’s een felle binnenkomer hé? Mijn mening, laat dat vooral duidelijk zijn. Maar ’t feit dat ik deze blog beheer geeft me natuurlijk een podium om die mening ook met veel overgave te verkondigen. Of u daar nu wel of niet mee akkoord gaat, beslist u geheel zelf.

Op 6 december is Sinterklaas jarig, dat weet het kleinste kind. De nacht van 5 op 6 december worden de kinderen verzocht hun schoentje te zetten. Het is een spannende nacht, wetende de ‘hij’ over de daken loopt. Ik herinner me het glashelder, hoe ik als klein meisje de slaap niet kon vatten. Ik staarde door mijn raam, in de hoop een glimp op te vangen. Dat gevoel wanneer je dan ’s morgens wakker wordt en naar beneden holt, om een berg speelgoed en chocolade aan te treffen. Heerlijk!

Aftellen

Zowel thuis als in de klas wordt naar die befaamde 6 december afgeteld. Er werd zelfs een heuse aftelkalender opgesteld om het gegeven voor mijn kinderen te visualiseren. Nog 7 keer slapen! HOERA! Het uitkijken en aftellen naar 6 december is onderdeel van de traditie, en mag naar mijn mening niet onderschat worden. De spanning die daarbij gepaard gaat was één van de leukste momenten uit de mijn kindertijd.

Het feit dat de Sint bij sommige kinderen vroeger komt kan hierbij verwarrend zijn. Weerom, elk gezin moet zelf aanvoelen wat voor hen kan. Toch vind ik het vreemd, dat men met zijn allen aftelt naar 6 december, om vervolgens op 2 december al cadeautjes te gaan uitdelen.

Versta me niet verkeerd, ik kan heel goed begrijpen dat een weekend praktisch veel beter uitkomt. Ik ga niet ontkennen dat dit bij ons ook het geval is. Toch hou ik voet bij stuk. De sint komt op 6 december en geen dag vroeger. Amen.

Q. Vrees niet en vertel me eerlijk: wanneer komt de Sint bij jullie?


Like what you read?
Volg me 
Facebook

Like what you see?
Volg me op Instagram


11 Comments

 1. Hahaha hier komt hij dus wel vroeger anders gegarandeerd kei veel drama’s, been there done that en dat is het mij niet waard. Ik moet ook zeggen dat we hier niets merken van die verwarring maar dat komt misschien ook omdat wij daar al helemaal anders mee omgaan dan bij andere gezinnen.

 2. Ik stelde gisteren de vraag op mijn Facebook en duidelijk verschillende meningen.
  Ik breng er nog een samenvatting van op mijn blog! 🙂 Hier komt de Sint ook pas 6 december. Maar in mijn tijd was dat ook al niet altijd zo dus ik denk wel dat kinderen flexibel genoeg zijn om daarmee om te kunnen 😉

 3. Ha, groot gelijk. Hier ook 6 december en geen dag vroeger. Ook al omdat er nog een verjaardag te vieren valt op 4 december. En van Kerst wordt pas gesproken na Sinterklaas (gericht aan de schoonmoeder die half oktober al haar boom wou laten versieren door zoonlief…)

 4. Ik snap het. En ik wou dat ik daar in kon meegaan. Maar als het dan betekent dat je er als ouder niet kan bij zijn, dan mogen principes wel echt opzij gezet worden.

 5. Hier komt hij op 3 december en dan zowel thuis als bij de oma. 6 december komt hij op school. Maar op 6 december ben ik zelf pas thuis om 19u30 en gaan de kinderen eerst naar de oma en dan naar de voetbal en zijn ze thuis na 20u. Wat het redelijk onmogelijk maakt om dan iets van sintfeest te vieren. Vroeger thuis kwam hij altijd op 6 december en ik vind het oprecht spijtig dat het hier niet kan, maar mijn moeder werkte nu eenmaal vlakbij huis en ik pendel elke dag 3 uur en daar valt weinig aan te doen.

 6. Tenzij ik beval op 5/6 december. Komt die ook hier enkel de nacht van 5 op 6. Ik begrijp ook helemaal niets van die vroege vogels (tenzij het weekend ervoor om tijd te hebben om ermee te spelen)

 7. En als hij niet komt? Mijn kinderen denken dat hij alleen naar school komt…we gaan toch schoenen klaarzetten, maar ze weten dat mama iets gaat geven. (cadeaubon van papa zijn werk en een boek)

  Wij geven grotere cadeautjes voor Kerst. Morgen beginnen wij af te tellen.

 8. Hier komt hij vroeger, gewoon om praktische redenen. Om smorgens op tijd op mijn werk te geraken is het niet haalbaar om eerst pakjes te openen en dan vooral niet mee mogen spelen 😊 daarom in het weekend dus!

 9. Onze zoon zette al 2 keer deze week zijn schoentje. Hij vond er ’s ochtends wel een paar koekjes en 1 chocolaatje, maar dat was van de “Spiekpietjes” die dat achtergelaten hadden toen ze kwamen kijken of hij wel flink was 🙂 De cadeaus zijn voor 6 december.

 10. Hej, ik snap jouw standpunt. Maar hier komt hij vroeger uit praktische overwegingen. Wij moeten altijd vroeg op ons werk zijn ’s morgens. De ochtenden zijn al een heel grote rush en cadeaus erbij zouden er echt voor zorgen dat we grandioos te laat zijn. Iets wat voornamelijk ik mij niet kan permitteren. Ik leg het ook wel heel goed uit: “Normaal komt Sint pas op die dag. Maar hij kan niet alle huisjes op 1 nacht bezoeken.” Vorig jaar was de papa in het buitenland voor zijn werk van 3 tot 7 december ongeveer. En dan stuurden we een briefje naar sint om te vragen of hij wat vroeger wou komen zodat papa er zeker bij kon zijn. Dit jaar zitten we met een paar familiefeesten (veel jarigen in december) die roet in het eten gooien.
  Gek genoeg was zelfs onze zoon van 4 deze ochtend al vergeten dat hij gisterenavond zijn schoen gezet had. Dus dat aftellen is voor hem misschien nog niet zo heel belangrijk. Zusje is sowieso te jong.
  Bij ons laat zwarte Piet een spoor achter in de gang dat naar de cadeaus leidt. Anders zou hij zonder enig besef aan zijn dag begonnen zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.