Degoutant, die fristi.

Fristi wordt op kleur gebracht met schildluizen, ook wel karmijnzuur of E120 genoemd

En ik zit met opengeslagen mond naar mijn scherm te staren. Want sorry, lieve Fristi-vriendjes, ’t is bucht. Niet zozeer qua smaak, maar vooral qua inhoud. Als je de kleine lettertjes leest, blijkt namelijk dat de populaire rode vruchten drank uit amper 05,4% fruit bestaat (2,5% druif, 1,7% appel, 0,8% bes, 0,01% aardbei, 0,01% framboos, 0,01% braam, 0,01% kers). Zeven vruchten, goed geteld, Fristi! Wel, ik vraag me af wat die overige 94,6% inhoudt. Bucht. Dat dus.

“Fristi, een bron van calcium! “

Op de verpakking staan tal van spreuken die moeten uitschijnen hoe verdomd goed en zelfs gezond dit drankje is. Vooral “0% vet!” en “Bron van calcium!” moeten ouders over de streep trekken om hun kind met een goed gevoel Fristi uit te schenken. Leuk, die reclamespreuken, maar wat ze vergeten te vermelden is dat het ‘vruchten’drankje verder vooral uit suiker bestaat en allesbehalve gezond is.

Melk met luizenbloed?

Ik was al geen fan van yoghurtdrinks en consorten vanwege de verdoken suikers, en dan kwam ik gisteren nog eens te weten dat Fristi gebruik maakt van het goedkope karmijnzuur om hun drankje van een mooie rozige kleur te voorzien.

Karmijnzuur, ook bekend onder het E120 ingrediënt, oftewel geplette lijfjes van schildluizen. Jawel, luizenbloed. Het vocht van de lichamen en eieren wordt vermengd met andere stoffen (bijvoorbeeld tin) om de kleur dieper te maken. Nomnomnom. En Fristi is lang niet de enige. Rode M&Ms, verschillende merken aardbeienyoghurt en bijna alle rode snoepsoorten. Allen een mooie rode kleur met dank aan de luizekes.

Feit is dat kleurstoffen geen smaak toevoegen aan het product. Ze zijn volledig smaak- en geurloos. De enige reden dat ze gebruikt worden is omdat het product meer zou verkopen. Omdat het er lekkerder uitziet, terwijl het eigenlijk ranziger is. Ze voegen de kleurstof toe omdat wij, de consumenten, het willen.

TIP: Je kan Fristi trouwens erg gemakkelijk zelf maken! Koop hiervoor een zak diepvries rode vruchten. Goedkoop en gezond!


Q: Houden jullie rekening met de verschillende ingrediënten die in voedingswaren of verzorgingsproducten gebruikt worden? En wat denk je van de  kleurstoffen die te vaak (onnodig) gebruikt worden?


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]


9 Comments

  • Dat van die geplette luizen kan voor jou misschien oud nieuws zijn, voor velen is dit volledig nieuw :). En wat ik rot vind hieraan, is dat de luisjes totaal geen toegevoegde waarde hebben voor het product. Althans niet qua smaak. Consumenten hebben nog liever geplette schildluis in hun drankje, dan gewoon de drank drinken in zijn oorspronkelijke kleur.

   Ze vermelden met grote fierheid dat er 7 vruchten inzitten (0,01% aardbei, 0,01% framboos, 0,01% braam, 0,01% kers), seriously? 0,01%?? Wat is dat dan? Een schilfer? Een kruimel?

   Wat me vooral tegen de borst stoot, is dat ze zich wel degelijk voordoen als een gezond product. Of de focus nu op melk of vruchten ligt. Het is NIET gezond. Los van het hele luizenverhaal, zelfs. Het is gewoon bucht.

   ‘k Ga niet zeggen dat je dood gaat van het te consumeren (als dat de maatstaf is om iets wel of niet te eten/drinken), maar laat je vooral niet wijsmaken dat het een gezond lekker drankje is voor de kinderen.

 1. Ik las het gisteren. Ieuw! Why? En ik vind fristi zo lekker. Soms wil je echt niet weten wat er ik je eten zit, maar je moet het eigenlijk weten. Wie heeft ook bedacht dat een roze drank aantrekkelijker zou zijn? Als die gwn wit zou zijn, zou ik die ook lekker vinden hoor.

 2. Fristi is niet gezond, nee, maar wel lekker. Net zoals koekjes, snoepjes en cola. Allemaal bucht, maar o zo verleidelijk.
  Wij proberen er hier een evenwicht in te vinden. Op een feestje of tijdens een uitstapje mag er iets “ongezonds” gedronken worden, thuis is het steevast water. Een koekje en een snoepje mogen, maar daar moet telkens een stuk fruit tegenover staan. Steeds vaker kopen we suikervrije snoepjes, of bak ik zelf suikervrije koekjes en ook die worden erg gesmaakt.
  We proberen vooral ook om van de zoete drankjes en het snoepgoed geen verboden dingen te maken, want dan worden ze des te aantrekkelijker 🙂

  • Nagel op de kop :).
   Ik ben ook geen heilige. De kinderen krijgen hier ook van tijd tot tijd een zoetigheid. Maar we maken er zeker geen gewoonte van.

   Als je tijd en goesting hebt is het zeker leuk om zelf lekkere koekjes of drankjes te maken. Dan ben je tenminste zeker van de ingrediënten :). Tis vaak goedkoper én gezonder dan de voorverpakte versie in de winkel.

 3. Ik kreeg dat als kind al niet te drinken en dat is ook iets wat ik nooit aan mijn kind zou geven. Snap eerlijk gezegd niet dat mensen dat blijven kopen, alleen al de geur en de hoeveelheid suiker zouden ervoor moeten zorgen dat dat uit de winkels verbannen wordt.
  Het ergste vind ik dat scholen dat blijven geven en dat je er zo dus geen controle op hebt of je kinderen dat nu wel of niet drinken….

 4. Is echt zo vies of als een kind daarna een boer laat.. die geur alleen al word ik niet lekker van. Gelukkig dat mijn moeder dat nooit aan ons gaf en ik nu ook permanent weigert om aan mijn zoontje te geven. Wij maken ook onze eigen aardbeiendrank waar heel het gezin van mee drinkt.

 5. Oow ja. Ik koop het ook nooit. De oudste vond het lekker en dronk het wel maar de 2 kleintjes hebben het nooit gedronken. Die luizen zitten echt bijna overal in. Ik eet ook geen rode m&m’s. Ik gooi ze gewoon weg. En dat iedereen het weet en oud nieuws is? Echt niet. Zoveel mensen die dat niet weten en schrikken als ik het vertel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.