Draagt jouw kind een fietshelm?

Nutcase fietshelm voor kinderen - Xtracycle longtail cargobike

In België is er geen wetgeving die ons verplicht, in Frankrijk is die helmplicht er sinds kort wel. Kinderen onder de twaalf jaar moeten in Frankrijk sinds januari verplicht een helm dragen op de fiets. Als ze zelf fietsen, maar ook als ze meerijden met een volwassene.

Die fietshelm voor kinderen was een onderwerp waar ik al langer over wou schrijven. Eind oktober ging ik met een vriendin enkele dagen naar Amsterdam. Dat Nederlanders fervente fietsers zijn was voor mij geen geheim, toch verschoot ik van de zwermen tweewielers die daar door elkaar reden. Een deftig mobiliteitsplan waarbij fieters, voetgangers en auto’s niet op elkaar gesmeten worden zou in Amsterdam niet misstaan, maargoed dat is naast de kwestie.

België vs Nederland

Punt is dat in die mierenhoop een heleboel volwassenen fietsten waarbij een kindje voor- of achterop zat. Fijn! Ware het niet dat (en ik overdrijf niet!) 90% van die kinderen geen fietshelm droeg.

Ik vind het vreemd dat jonge kinderen van amper 2 jaar zonder helm meerijden met een volwassene. Ik denk dat Vlaanderen en Nederland op dat vlak enorm verschillen, want een fietshelm voor je kind is bij ons, In Vlaanderen, de normaalste zaak van de wereld. Ik zeg daarom niet persé dat alle kinderen het dragen (zeker niet als ze ouder worden en beseffen dat zo’n helm hun flawless kapsel verkl**t), maar de overgrote meerderheid van de peuters en kleuters die meerijden met een volwassene dragen een helm.

Waarom mijn kinderen wél een helm dragen op fiets

De kinderen waren hier ongeveer 8 maanden oud, toen ze voor het eerst meegingen op de fiets. Op dat moment was die fietshelm voor ons een evidentie. Het hoofdje van zo’n babytje is nog niet volledig volgroeid en erg kwetsbaar. Dat je op zoek zou gaan naar de veiligste autostoel, maar je kind zonder fietshelm mee op de fiets neemt dat vind ik opnieuw… vreemd. En dan lijkt de kans op een valpartij met de fiets me toch iets waarschijnlijker dan een ongeval met de auto. Dat hoeft daarom geen aanrijding of zware valpartij te zijn, maar een uitschuiver is snel gebeurd (al kan dat ook aan mijn fietskunsten liggen). Nee even serieus, ik wil het niet gedroomd hebben dat mijn kind, voor- of achterop, het hoofd stoot en hierbij een letsel oploopt. Die kans mag dan wel klein zijn, het blijft reëel. Dus zie ik het als mijn verantwoordelijkheid dat mijn kinderen een fietshelm op hebben wanneer ze bij me achterop zitten, of binnenkort zelf leren fietsen.

Nutcase fietshelm voor kinderen - Xtracycle longtail cargobike

Bovendien hoeft zo’n fietshelm voor kinderen niet eens een lelijk ding te zijn. Je kan tegenwoordig ontzettend leuke ontwerpen scoren, waarbij het plots cool wordt om zo’n helm te dragen. Jules en Alixe dragen elk een fietshelm van het merk Nutcase. Ik ben fan van de leuke ontwerpen, maar vooral het unieke magnetische sluitingssysteem van de Nutcase fietshelmen is doorslaggevend geweest bij onze keuze. Jules heeft een trauma opgelopen aan die ene keer dat zijn nekvel tot bloedens toe tussen zo’n klassieke sluiting zat. Nooit meer, aub.

P.S.: gefascineerd door onze fiets? Ik schreef er onlangs een blogje over.

Q. Draagt jouw kind en fietshelm? En wat is je motivatie om het wel / niet te doen?

Nutcase Fietshelm voor kinderen


Like what you read?
Volg me Facebook

Like what you see? 
Volg me op Instagram


 

8 Comments

 1. yes, hier ook een helm. Eigenlijk zou ik zelf er ook eentje moeten dragen maar ik denk er nooit aan. Trouwens wat een leuke fiets heb jij!

 2. Ik moet dringend eens op zoek naar goed passende exemplaren voor mijn kindjes. Doordat ze er nu hebben die niet geweldig goed passen worden ze helaas niet consequent gedragen. Ik ga die van Nutcase eens bekijken! En dan zou ik voor mezelf eigenlijk ook moeten uitkijken…

 3. Hier zit ze momenteel nog in de maxi cosi. Maar vanaf ze op het bankje gaat gaan wij ook voor een nutcase. Hopelijk past ze dan al in de gewone. Nu zou het nog de baby nutty zijn. Ze zijn zo leuk!!

 4. Een vanzelfsprekendheid hier. Van zodra ze op de fiets gingen, zelfs met steunwieltjes, hadden ze een helm op. Nu ze 13, (bijna) 11 en (bijna) 10 zijn is het de normaalste zaak van de wereld voor hen. Skeeleren, skateboarden, … ook die helm op 🙂
  En als we ergens heen gaan met de fiets moeten ze hun fluo hesje ook nog aan. Je kan niet veilig genoeg proberen zijn. Alleen nog een zwaailicht ontbreekt op die helm 😀

 5. Ik kom uit Tsjechie, maar woon al tijdje in Nederland. Wat zou ik graag zien dat er meer kinderen waren met een fietshelm. Ik zie eigentlijk bijna nooit kinderen met een fietshelm hier en die weinigen die het doen zijn onder de 7, 8 jaar. Mijn kinderen zijn 10 en 8 en dragen een fietshelm. Net een nieuwe voor mijn 10jarige zoon gekocht. Het begint echt een strijd te worden. Ik zie hier dus geen kinderen van zijn leeftijd een fietshelm dragen. Ik hoop dat hij de helm ook nog naar VO draagt (vanaf 11/12 jaar), maar ik snap, dat hij dan snel anders wordt dan de rest. Van mij mogen ze het verplichten tot cca 15, 16 jaar, net zoals in vele andere landen. Ik blijf maar hopen…

 6. Is er in Tjechië een helmplicht voor kinderen? Of ook (nog) niet?

  Hier in België is’t niet verplicht, maar kinderen dragen quasi altijd een helm. In Nederland viel het me inderdaad enorm op dat zelfs kleine babytjes enzo zonder hoofdbescherming worden meegenomen op de fiets. Dat kan ik me hier precies niet voorstellen..

  Vreemd hé, buurlanden en toch zo’n verschil daarin :).

 7. Ja hoor, altijd de helm op (ikzelf ook). Liever eventjes een – vervelend – ding op mijn/ons hoofd, dan voor eeuwig de gevolgen dragen van de ene verkeerde val …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.