Wat als je peuter eczeem heeft?

In een eerder artikel konden jullie lezen dat Jules een gevoelige huid heeft. Atopische eczeem zorgt voor rode jeukende plekken en geïrriteerde ogen bij mijn peuterzoon. Vooral zijn gezicht en huidplooien kunnen er ernstig onder lijden.

Vlak na Jules’ tweede verjaardag zijn we gestart met een korte Cortisonekuur die snel een positief resultaat gaf. Nu, Cortisonezalf  mag dan wel erg effectief zijn, op lange termijn kan het de huid dun maken en striemen veroorzaken. Blijven smeren is dus geen optie.

Na de Cortisonekuur zijn we overgeschakeld op de klassieke cold cream en Elidel. Nu is het belangrijk om preventief ’s morgens en ‘s avonds te smeren met een vette onderhoudszalf en op enkele punten onze levensstijl aan te passen.

Gelukkig kregen we enkele tips mee om Jules te ontlasten.

Wassen

Het is algemeen geweten dat een lang warm bad nefast is voor personen met een droge huid. Dagelijks wassen we Jules met een vochtig washandje (zonder zeep) aan de wasbak en 3x per week gaat hij in bad.

Onze dermatoloog verkiest de douche boven het bad, maar als ik hem zie spelen en plonsen, gun ik hem met uiteraard een aantal minuten badplezier. Wassen doen we met een olie of een milde wasgel (o.a. zonder parabenen, Hypo-Allergeen, PH-huid neutraal)

verzorgingsproducten voor peuter / baby met eczeem

Ik hou erg van de Zwitsalgeur en had tijdens mijn zwangerschap een enorme stock aangelegd (weetwel, Kruidvat 3+1 acties, #nestelen en al). Helaas constateerde ik dat Zwitsal minder babyvriendelijk is dan het doet lijken en reageerde Jules zijn huid helemaal niet goed op deze producten.

Op aanraden van onze dermatoloog zijn we gestart met een reinigingsolie die we op voorschrift bij de apotheek kochten. Het product gaf erg goede resultaten, maar  was me wat te prijzig op lange termijn. We gingen op zoek naar een alternatief.

Natuurlijke babyverzorging: Naïf

Uiteindelijk kwam ik uit bij Naïf, een 100% natuurlijk product dat zich op baby’s en jonge kinderen focust. Het is een verzorgingsproduct opgericht door twee Nederlandse vaders(!) die enkel het beste wouden voor hun kind. Hoe oprecht kan het zijn? Een product zonder synthetische geurstoffen, chemische schuimmakers en andere brol die de (baby)huid geen goed doen.

Naïf natuurlijke baby verzorging

Nu, het kan dan allemaal wel erg oprecht zijn, maar het belangrijkste is uiteraard de reactie van Jules’ gevoelige huid op deze producten.

Naïf heeft een subtiele, neutrale, doch frisse geur. Je hebt erg weinig product nodig, om een washandje mooi te doen schuimen en het cleane design (niet meteen prioritair wanneer je een verzorgingsproduct koopt) is mooi meegenomen. Dikke duim!

Ik kan je zeggen dat Naïf bij ons een volwaardig alternatief is voor de reinigingsolie die we bij de apotheek kochten. Met als enige verschil dat het een € 10 goedkoper is.


 Like what you read?
Volg me Bloglovin’ 

Like what you see? 
Volg me op Instagram

Like Naïf? 
Bezoek hun website, en kopen die handel!


9 Comments

 1. Ik heb zelf geen kinderen, maar een collega van me heeft een kindje van net geen 2 jaar en zij had ook last van babyeczeem. Zij heeft haar in bad gestoken en ingesmeerd met de producten uit de witte Sakura lijn van Rituals en daar was het meisje mee geholpen. 🙂 Er zit rijstmelk in die producten die extra voedend voor de huid zijn!

  • Bedankt voor de tip!
   Ik gebruik de Sakura lijn van Rituals voor mezelf en had helemaal geen idee dat het ook voor kleintjes gebruikt kon worden. Zal het binnenkort eens uitproberen 😀

 2. Ik wilde die producten ook zo graag hebben, maar je kan ze nergens ruiken/testen. Ik heb daarom weleda gehaald. Ik vind het nogal dure producten om te kopen zonder eens te kunnen ruiken/testen. Ik heb er even over nagedacht om de travelkit te bestellen, maar dan had ik niet genoeg besteld voor de verzendingskosten 🙂 dilemma’s! 🙂

  • Ik kan het product zeker aanraden. Het is een subtiele kruidige geur, erg lekker, maar ik versta dat het belangrijk is om eerst eens kunnen ruiken. Je kan via de website van Naif samples opvragen. Hiervoor betaal je €4,95, maar bij je volgende bestelling krijg je die volledig terugbetaalt.
   (kijk hier eens: http://naifcare.com/nl/product/vraag-een-sample-aan/)

   Ze hebben een aantal verkooppunten in West en Oost-Vlaanderen, maar jij was van Antwerpen zeker?

 3. Naif, dat moet ik onthouden. Mijn neefje van een half heeft ook heel erg eczeem op zijn wangetjes, het is zo zielig. Hij krapt er aan in zijn slaap, dat helpt natuurlijk ook niet echt. M’n zus heeft van alles geprobeerd, enkel hormoonzalf helpt. Maar dat geeft ze liever niet aan die kleine drommel…

  • Hier was het net hetzelfde. Zijn gezichtje was zo rood en getrokken dat andere kindjes hem nakeken :(. Heel erg zielig. De hormoonzalf is erg effectief, maar je kan het echt niet blijven smeren. Wij doen het max 1week, en soms als hij een extreme uitbraak heeft.

   Tis echt een combinatie van verschillende factoren die gaat helpen. Weinig in bad en altijd wassen met een aangepast verzorgingsproduct. Ontwikkelt voor gevoelige babyhuidjes. 2x per dag smeren met een vette onderhoudszalf (zoals Cold cream (bereiding van de apotheek, zonder voorschrift), maar ook Naif heeft een eigen vette onderhoudszalf die de moeite waard is).

   en vooral … als de eczeem weg is, moet je preventief deze maatregelen blijven treffen. Anders heb je’t in no time terug 🙂

   Succes aan je zus xx

 4. Oh wat rottig! Mijn kindje is nu 9 maanden, en heefft ook eczeem. Ik hoop echt dat het een fase is en nog overgaat, maar we zijn nu al 5 maanden bezig… Hij heeft twee plekjes die maar niet overgaan. Ondanks max. 1 x per week in bad en dagelijks een horrmoonzalfje. Hij kreeg volledige borstvoeding toen het begon, dus het is geen allergie… Ik hoop dat je zoontje er over heen groeit!

 5. Wat herkenbaar! Atopische eczeem wordt pas herkent bij peutertjes van 2 jaar, maar ervoor had Jules er ook al last van. Vooral in de zomer. De eerste symptomen waren er toen hij 3mnd was, zijn knie- en armplooitjes lagen volledig open :(. Goed dat je al een aantal maatregelen treft, zoals weinig in bad e.d, maar let zeker op welk verzorgingsproduct je gebruikt. Want hier was Zwitsal echt de grote boosdoener. Best een olie of milde wasgel, en preventief een vette onderhoudszalf smeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.