Elisabeth is expert in relaxed doen over borstvoeding! #gastblog

Attention! Elke zaterdag zal een mama haar persoonlijk verhaal brengen op mijn blog. Stuk voor stuk fascinerende verhalen en ze hebben één ding gelijk: ’t zijn allemaal topmama’s en ze willen allemaal het beste voor hun kind(eren).

Aan de aftrap: Elisabeth van Alweer Een Nieuwe Moederblog. In bloggersland bekend als de borstvoedingsguru. Zij geeft je 6 tips om heerlijk relaxed te kunnen starten met borstvoeding.


Alweer een nieuwe moederblogt deelt tips hoe relaxed doen over borstvoeding

“Hoi, ik ben Elisabeth en ik ben borstvoedingsverslaafd.”

Nou ja, bijna! Op mijn blog deel ik héél veel over borstvoeding en mijn persoonlijke ervaringen daarmee. Maar niet vanuit het hardcore idee dat borstvoeding geven de enige manier is om je kind te voeden hoor. Iedereen mag dat lekker voor zichzelf beslissen. Ik ben geen borstvoedingsexpert of lactatiekundige natuurlijk, maar wel expert in relaxed doen over borstvoeding!

Tip 1: Lees je goed in, maar overdrijf niet.

Zelf wist ik tijdens mijn zwangerschap dat ik graag borstvoeding wou geven. Ik wou alleen niet gefrustreerd alles op alles zetten en bang zijn dat het niet lukte. Als het lukte: prima. Lukte het niet: ook goed.

Het valt me op dat borstvoeding vaak wordt gezien als een enorme opgave. Iets dat alleen kan lukken als je er helemaal voor gaat. ‘Gewoon’ borstvoeding lijkt vaak geen optie. Gelukkig waren mijn verloskundigen net zo relaxed over borstvoeding als ik. Ik heb aangegeven dat ik graag borstvoeding wou geven, eventueel een informatieboekje lezen, maar geen cursus of iets dergelijks wilde doen. Gewoon proberen en zien waar het schip strandt.

Tip 2: Geef aan bij de kraamzorg dat je borstvoeding wil geven en vraag om een kraamverzorgster die je daar bij kan helpen.

Ook bij het intakegesprek van de kraamzorg heb ik aangegeven dat ik borstvoeding wou geven.  Één van de standaard vragen die ze stellen is: “Wat is voor jou het belangrijkste dat de kraamzorg voor je kan doen?” En mijn antwoord was: “Helpen bij het opstarten van borstvoeding.” Ik weet niet of ze ook echt wat doen met dat antwoord natuurlijk, maar de kraamverzorgster die we kregen was héél goed met borstvoeding. Ze had allerlei cursussen gevolgd en heeft me echt heel goed geholpen.

Tip 3: Zorg dat alle mogelijke hulpmiddelen aanwezig zijn. Gewoon voor de zekerheid.

En toen werd Jim geboren. Na een redelijk makkelijke bevalling had ik alle energie om aan het borstvoedingsavontuur te beginnen. De kraamverzorgster liet me zien hoe ik Jim aan moest leggen en hamerde erop dat dat gewoon oefenen was. Het hoefde allemaal niet meteen te lukken. Ze zorgde dat alle hulpmiddelen in huis waren: tepelhoedjes, gehuurde kolf, kunstvoeding voor als het tóch niet lukte. Allemaal niet gebruikt uiteindelijk, maar dat gaf me een heel geruststellend en ontspannen gevoel.

Tip 4: Maak je geen zorgen als je baby de eerste dagen alleen wil slapen en niet lijkt te willen drinken.

Ondanks mijn voornemen om relaxed te doen over borstvoeding, veranderde ik toch in een bezorgde moeder die twijfelde of borstvoeding wel ging lukken. Vooral de eerste twee dagen, toen Jim nog liever sliep dan dronk, en het aanleggen nog niet zo vlot ging waren stressvol. Dat kwam vooral doordat de kraamverzorgster hamerde op iedere drie uur voeden. Of Jim nou wakker was, of niet. En dat lukte gewoon niet. Achteraf weet ik dat het ‘iedere drie uur voeden’, voor Jim met zijn 4 kg geboortegewicht, niet essentieel was. In elk geval niet de eerste twee dagen. Maar toen maakte ik me daar best zorgen over. (Lees bijvoorbeeld dit artikel van Borstvoeding.com)

Tip 5: Hou het de eerste weken van je kraamtijd rustig.

Aan het eind van dag twee werd Jim zelf wakker om te vragen om een voeding. Na een paar dagen bleek dat hij alweer op zijn geboortegewicht was en toen begon ik er echt vertrouwen in te krijgen. Eerlijk gezegd vielen de eerste weken me mee. Al heb ik me achteraf gezien veel te veel met niet baby-gerelateerde dingen bezig gehouden. Wij hadden namelijk het briljante idee om te verhuizen in mijn kraamtijd. Toen Jim vier weken oud was… Achteraf gezien niet zo’n slim idee, maar we hebben het overleefd! Voornamelijk door alle hulp van familie. Rust houden was toch beter geweest…

Tip 6 Geef je over aan de borstvoeding en het ritme van je baby.

En toen zat ik in het nieuwe kale huis, met nog twee maanden zwangerschapsverlof te gaan. Ik had gedacht dat ik wel wat klusjes kon doen, maar kwam er achter dat dat níet zo makkelijk ging met een baby. Jim vroeg behoorlijk wat aandacht. Hij bleek een lekkere plakbaby, vooral ‘s avonds. Eerlijk gezegd had ik daardoor af en toe een beetje genoeg van de borstvoeding, iedere drie uur aanleggen… Maar aan de andere kant dacht ik niet dat hij zou veranderen door flesvoeding. Dan zou hij waarschijnlijk nog steeds willen ‘plakken’. Ik heb toen maar besloten dat ik me over zou geven aan Jim en borstvoeding, en over te stappen op het op verzoek voeden. Overdag betekende dat er iets meer tijd tussen voedingen zat, en ’s avonds lag Jim gerust ieder uur aan de borst. En ik zat lekker op de bank voor de tv. Vanaf het moment dat ik me ‘overgaf’ aan de borstvoeding werd ik er echt tevreden over. Niet plannen, maar gewoon aan laten geven door baby. Dat kan die baby best zelf.

Conclusie

Mijn persoonlijke ervaring met borstvoeding heeft me geleerd dat krampachtig doen en schema’s volgen niet werkt. Voor mij en Jim dan. Ik werd er namelijk best gestresst door wanneer alles tóch niet volgens planning ging. Ik voelde me pas tevreden over de borstvoeding toen ik me er aan overgaf. Verder wil ik graag benadrukken dat je je als moeder niet van je stuk moet laten brengen door anderen. Jij bepaalt of je wel of niet borstvoeding wil geven. Laat je dus geen schuldgevoel aanpraten door de maffia. Of die nou van borstvoeding of flesvoeding kant is.


Like what you read?
Volg me Bloglovin’ 

Like what you see? 
Volg me op Instagram


4 Comments

  1. Ik wil geen spelbreker zijn, want ik ambieer ook het kampioenschap relaxed doen over borstvoeding, maar sommige dingen kloppen niet helemaal. Je zorgen maken is altijd goed, maar slapende kindjes moeten de eerste dagen echt wakker gemaakt worden. Voor het kindje deels (mijn tweede was 4,7kg dus ook geen ramp), maar vooral voor je eigen productie. Als je lang zou willen voeden (wat je natuurlijk niet per se op voorhand weet), dan is het van cruciaal belang om de prolactine receptoren te activeren door genoeg aan te leggen. De eerste drie dagen en bij uitbreiding de eerste zes weken, leggen de basis voor je hele bv periode. Het is niet dat het niet lukt als je dat niet doet, maar productiedips zullen sneller komen en minder makkelijk te overwinnen zijn. Maar voor de rest: go go go! Borstvoeding rules! (Ik ben er te enthousiast over geworden. Zoon 2 bijna 14 maanden en counting. Steeds meer tijd gaat naar het helpen van mama’s en verspreiden van de boodschap dat makkelijk ook kan en dat het vooral heel leuk is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.