Ester gaat moestuinieren! Oproep naar tips & inspiratie

20139602_10155082313279051_6151320765233854233_n

Ester gaat moestuinieren

Toen we een jaar geleden op zoek gingen naar een koopwoning, hadden we een aantal criteria waaraan ons toekomstig huis moest voldoen. Locatie en budget waren doorslaggevende factoren, maar ook het aantal slaapkamers en de aanwezigheid van een grote tuin stonden hoog op het prioriteitenlijstje.

Na, niet eens zo lang zoeken, viel de puzzel samen in Melle. Het huis, de tuin, de locatie, … het plaatje klopte. De verhuis ligt alweer 6 maanden achter ons, en we gaan met veel enthousiasme onze eerste lente in de nieuwe tuin tegemoet.

Een grote tuin schept mogelijkheden en die wil ik dan ook optimaal benutten. Zo lopen er vanaf volgende week kippen rond, en zal ik in de zomer mijn eigen groenten oogsten. Althans, als alles loopt zoals gepland.

moestuin: kruiden kweken

Ik ben vorig jaar kleinschalig gestart met kruiden. Wat was ik fier op mijn collectie. Ik schreef er zowaar een blogpost over. Het feit dat ik kruiden in leven kon houden, gaf mij dat extra duwtje in de rug om met ’t groter geschut te starten. Dankzij de moestuinweken bij Lidl kon ik alvast goedkoop een voorraad zaden, kweekbakjes, potgrond en meststof inslaan. Als het weer het toelaat, start ik zondag met mijn moestuin avontuur. Voorzichtig binnen, op de vensterbank. Om eind april alles naar buiten te verhuizen.

Oproep naar tips en inspiratie

Heb je tips voor me? Welke groenten- en bloemensoorten raad je aan voor een starter? Wat plaats ik waar? Welke typische beginnersfouten zijn te vermijden en van welke gewassen krijg ik veel terug?

moestuin: frambozen kweken


[wdi_feed id=”2″]

6 Comments

 1. Tof! Ik ga, na onze verhuizing, ook weer een moestuinpoging wagen. Ik ben zelf wel fan van Jelle en ‘de makkelijke moestuin’. Hij gaat uit van moestuinieren in bakken en schreef daar een fijn boek over (https://shop.makkelijkemoestuin.nl/producten/makkelijke-moestuin-hardcover). Geen idee of je in volle grond of in bakken gaat moestuinieren maar ik denk dat het boek ook wel toepasbaar is voor tuinieren in volle grond. Het maakt het in elk geval erg overzichtelijk en vereist bar weinig voorkennis (voor mij een pré ?). Er is ook een kinderversie van het boek, al zijn jouw kids daar misschien nog net wat jong voor (hoewel, 3 en 4 toch? Wie weet kan dat wel prima).

  • Ik zie inderdaad veel reclame van De Makkelijke Moestuin passeren op Facebook. Ik ga ook een bakken werken, maar ga de bakken zelf maken en iets grotere afmetingen nemen. Het kinderboek van De Makkelijke Moestuin heb ik zonet bekeken, Jules en Alixe lijken me er nog iets te jong voor. Dit weekend ga ik met hen naar de bibliotheek en ga ik enkele kinderboeken rond moestuinen meenemen 😀

   • Volgens mij kan je Jules zeker al mee betrekken in het moestuinieren, en ook Alixe kan dat volgens mij wel al. Mijn oudste zoontje is enkele maanden ouder en heeft vorig jaar ook al succesvol enkele plantjes gezaaid. Af en toe wat water geven deed hij zelf, onder het toeziend oog van papa en het oogsten mocht hij natuurlijk ook zelf doen. Vond hij fantastisch! en lekker 🙂

 2. Inderdaad, bekijk de makkelijke moestuin eens!
  Je kan de zaden perfect elders kopen en je hebt de bakken op zich helemaal niet nodig (nog de ‘specifieke grondmengeling’), maar verder vind je er wel prima info!
  Wat bij ons goed werkt (op een stadskoertje in potten): tomaat (in alle vormen, kleuren en maten, vaak zaad uit tomaten die we lekker vonden), paprika (idem als tomaat), radijs, citroenkomkommer, spaghettipompoen, aardbei, radijs, snijbiet, erwtjes, munt, lavas, peterselie, waterkers…

  • Dankjewel voor je reactie Lies!
   Sinds vorige week zijn er veel zaadjes te koop bij Lidl, dus ik heb daar mijn voorraad ingeslagen (€ 0,29/ zakje) = geen geld!

   Kheb rucolla, prei, radijs, tomaat, boontjes, courgette, basilicum, bieslook, goudsbloem, zonnebloem en oost-indische tuinkers gekocht :D. Ben benieuwd wat ervan zal uitkomen ! #spannend

   • Oh ja, oost-indische kers kan gewoon niet mislukken, het is mooi, kleurrijk en o zo lekker!
    Wat ook leuk is om zaadjes te halen uit tomaatjes of paprika’s die je opeet en die zaaien, zeker om samen met de kindjes te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.