Wat is jouw favoriete wintergerecht?

Comfortfood voor koude winterdagen

Drie maanden heb ik erop moeten wachten, maar sinds zondag staat hij er: onze nieuwe keuken! ’T Is moeilijk in woorden te beschrijven hoe intens gelukkig een keuken mij maakt, en ik had nooit gedacht dat ik het koken zo extreem zo missen. De afgelopen dagen nam ik dan ook met veel plezier plaats achter ’t fornuis. De komende weken ga ik alvast verschillende wintergerechtjes op tafel toveren, en ik vraag jullie op verdere inspiratie.

inspiratie wintergerecht met pompoen

Bron: Pixabay

Gerechten met pompoen

Pompoen is een groente die in de herfst enorm populair is. Naast de typische Halloweenpompoen die je eind oktober bij menig Vlaming aan de voordeur ziet, kan je met een pompoen ook heel wat lekkere gerechten maken. Denk maar aan pompoensoep of pompoen in de oven. Pompoen is niet alleen lekker, het zit boordevol gezonde voedingsstoffen die je in de winter goed kan gebruiken. Het is een groente die net als wortelen rijk is aan vitamine A. Daarnaast bevat pompoen ijzer, vitamine C en B2, calcium en veel vezels die gunstig zijn voor je darmflora en spijsvertering.

Naast het vruchtvlees van de pompoen, kun je ook de zaden gebruiken in je gerechten. Pompoenpitten, bijvoorbeeld zitten boordevol belangrijke vitaminen, mineralen en eiwitten. Je kan ze gemakkelijk roosteren en als snack of saladetopping serveren.

Gehaktballen

Gehaktballen blijven populair, en zeker bij mijn kinderen! Ze zitten vol smaak zijn gemakkelijk te combineren. De gehaktbal is een echte klassieker bij huize Depret, en doet me danken aan grootmoeders keuken. Dan heb ik het niet over de welbekende balletjes in tomatensaus, maar de grote bollen die geserveerd worden met stoemp van savooikool. Mmm!

De laatste jaren pikken steeds meer restaurants in op de gehaktballen trend. Zo kan je tegenwoordig gaan eten in restaurants waar enkel gehaktballen op het menu staan in alle mogelijke varianten. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde gehaktballen van Wim Ballieu die je via Deliveroo ook aan huis laat leveren.

wintergerechten: homemade gehaktballen met stoemp

Bron: Pixabay

Stoofpotjes

Wie aan winterse gerechten denkt, denkt garantie aan stoofpotjes. In België hebben we het dan steevast over heerlijke onze fameuze stoverij, maar ook goulash, ossobuco en cassoullet zijn al eens ’t proberen waard. In Azië zijn vooral curry’s populair en in Amerika kennen we de chilli’s. Mogelijkheden zat, me dunkt!

De bereidingswijze loopt veelal gelijk: vlees en groenten worden langzaam gegaard in een jus met kruiden. De luxe zit hem ook in ’t feit dat alle ingrediënten in 1 pot garen. Als we afwas kunnen uitsparen, doen we dat met veel plezier! Toch?

wintergerecht: stoofpotje en stoemp

Bron: Pixabay


Q. Wat is jouw favoriete wintergerecht? 


Like what you read?
Volg me 
Facebook

Like what you see?
Volg me op Instagram


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.