Open en bloot over de financiën binnen ons gezin

Dan sta je plots met uw smoel in de krant

’t Moet een dikke maand geleden zijn dat ik online benaderd werd door een journaliste van Het Laatste Nieuws. Of ik open stond voor een artikel in de krant, vroeg ze me. Meer bepaald een artikel over geld en geluk. Het is een vaste rubriek in de weekendbijlage en ik zag er geen graten in. We prikten een datum en enkele dagen later, op een vrijdagavond op precies te zijn, ontvingen we de journaliste en fotograaf bij ons thuis.

Geld & Geluk

Geld & Geluk is een terugkerende rubriek binnen de krant, en ik kreeg de kans om op voorhand verschillende gepubliceerde interviews na te lezen. Hierdoor wist ik goed aan welke vragen we ons mochten verwachten en kon ik waar nodig antwoorden voorbereiden of met Matthijs bespreken. Het ging over financiën en nog redelijk ‘in your face’ ook. Gelukkig konden we op elk moment besluiten om niet op een vraag te antwoorden, maar voor zover ik me herinner hebben we geen enkele vraag onbeantwoord gelaten.

Zijn financiën taboe?

Er rust nogal een taboe op de financiën van een ander, en ook tijdens het interview voelde het soms onwennig om met bepaalde bedragen naar buiten te komen. Tegelijk zie ik de vernoemde zaken niet als een geheim. Hoeveel we verdienen, de totale aankoopprijs van ons huis, en de maandelijkse aflossing waar we de komende vijftien jaar aan vast hangen. Wie wil kan het allemaal nalezen.

We verdienen niet buitensporig veel (althans niet voldoende om ermee te lopen stoefen), maar tegelijk hoef ik me ook voor niets te schamen. We verdienen mooi ons boterham met een job die we graag doen. We doen ons goesting en hoeven niet te kijken op een cent meer of minder.

Daar ben ik bovendien enorm dankbaar voor, en dat heb ik ook met klem benadrukt tijdens het interview. Dankbaar dat mijn gezin niets tekort schiet, en het besef dat het ook anders kan.

Het artikel kan je hier nalezen:

HLN2

HLN


Q. Zou jij het durven? Open en bloot over de financiën van je gezin?


 Like what you read?
Volg me 
Facebook

Like what you see?
Volg me op Instagram


7 Comments

  1. Ik heb dit artikel gelezen omdat ik toch altijd een beetje nieuwsgierig ben naar hoe het er binnen een ander gezin aan toe gaat. Wat ontzettend fijn dat je zo open en eerlijk durft zijn over de bedragen. Wijzelf houden dit ook niet geheim als vrienden daar naar vragen. Waarom zou je je moeten schamen? Ik denk dat het overal wel met ups en downs gaat, ook op financieel vlak.

  2. Ha, heb jij ook paard gereden! Ik ook en ook gestopt voor de eerste zwangerschap. Ook wel omdat er zo weinig echt goede plekken zijn waar je kan rijden, de meeste maneges zijn echt niet zo goed, dus als je een tof adresje hebt…
    Qua zwemlessen heb ik ooit wellicht al de lesjes van de stad aangeraden. Je kan op zaterdag 16 december daarvoor inschrijven. Kindjes hebben er al 3 brevetten opzitten inmiddels en dat kost ons 57 euro per kind per semester.

    • ik heb inderdaad erg lang paardgereden en best op hoog niveau (al zeg ik het zelf). Ik heb altijd gereden in het Ruitershof in Bredene. Erg tevreden van :). Al jaaaaren nationaal kampioen in LRV ZA en ZB dus best wel goeie instructeurs ook.

  3. Heel fijn dat je hier mee naar buiten wil komen! Ik denk dat het voor veel jonge gezinnen een vraagteken is hoe anderen het doen maar dit is inderdaad heel herkenbaar, voor mijn zoontjes probeer ik ook zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Veel sparen zit er momenteel niet in maar ach, je moet toch leven ook he ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.