Gelijkheid tussen man & vrouw start bij gelijkheid tussen jongen & meisje

gelijkheid tussen man en vrouw start bij een genderneutrale of genderbewuste opvoeding

Gelijkheid tussen man en vrouw start bij een genderbewuste opvoeding

Er zijn zo van die zaken die ik hoog in’t vaandel draag. En gelijkheid tussen man en vrouw is daar één van. Gisteren was het internationale vrouwendag en het leek me dan ook de ideale gelegenheid om hier verder bij stil te staan. Tis niet zozeer dat ik me actief en praktiserend inzet rond deze kwestie, maar in de opvoeding van mijn kinderen neem ik het zeker mee. Want gelijkheid tussen man en vrouw, begint bij gelijkheid tussen jongen en meisje. Oftewel het feit dat we onze kinderen niet van jongs af in hokjes gaan duwen.

Allereerst kunnen we de vrouwen (én mannen!) uit voorgaande generaties niet genoeg bedanken voor de strijd die zij gestreden hebben. Een strijd die ervoor gezorgd heeft dat het anno 2017 de normaalste zaak is dat vrouwen rechten hebben. Dat vrouwen zich kunnen ontplooien en bijgevolg de stap kunnen nemen richting een carrière of het ondernemerschap. Maar ook dat vrouwen steeds vaker voor zichzelf kiezen zonder dat ze hierbij wachten op de ideale man om vervolgens een gezin te starten. Kortom, dat we komaf maken met het oude rollenpatroon. Ik zie fiere vrouwen met zelfrespect, en die innerlijke schoonheid is de basis van alles.

Ik vind het mijn taak als ouder om die gendergelijkheid mee te geven aan mijn kinderen. Dat meisjes net zo luid mogen roepen als jongens en dat diezelfde jongens net zo vaak hun gevoelens mogen laten zien als meisjes, maar vooral dat elk kind mag doen wat hij/zij leuk vindt, zonder dat een volwassene hen hierbij in een bepaalde richting wilt sturen.

Dankjewel!

En ik heb er vertrouwen in dat mijn kinderen opgroeien in een land waar iedereen zich naar believen mag kleden en gedragen. Dus dankjewel, voorgaande generaties, door jullie strijdlust en mondigheid groeien mijn kinderen op in een werelddeel waar gelijkheid en verdraagzaamheid stilaan een evidentie wordt. Nu is het aan ons om die evidentie in stand te houden en door te trekken naar de rest van de wereld.


Misschien vind je dit ook interessant: Collegablogger Annelore is fulltime werkende moeder, terwijl haar man thuis bij de kinderen blijft!


Like what you read?
Volg me Facebook

Like what you see? 
Volg me op Instagram

[wdi_feed id=”2″]


2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.