Het afleren van de tut: wat voor ons werkte + WINACTIE!!

Het drong nog niet volledig door dat we officieel uit de luiers waren, of we waren al gestart met een nieuwe missie, namelijk: het afleren van de tut. Een missie die niet over één nacht ijs ging, maar die, naar onze mening, bewonderenswaardig vlot verliep.

Reeds lange tijd probeerden we het gebruik van de tut te beperken tot ‘enkel in bed’ of ‘enkel in de auto’, maar in realiteit waren we veel soepelder. In alle eerlijkheid, vaak was het uit gemakzucht. Want een jammerende kleuter die doodmoe is na een schooldag (en bijgevolg de ene driftbui na de andere krijgt), ja dàt monster, gaf ik al snel een speen.

Ik ben pro tut voor baby’s.

Baby’s hebben een enorme zuigbehoefte. Door te zuigen kan een baby zichzelf kalmeren en troost vinden. De voornaamste functie van de speen is dan ook het bevredigen van die zuigbehoefte. Vanaf de leeftijd van 12 à 18 maanden neemt die zuigbehoefte af, het feit dat een kind op die leeftijd nog gehecht is aan zijn speen, is aangeleerd en heeft niets met natuurlijke zuigbehoefte te maken.

Nu… voor alle duidelijkheid, Jules en Alixe zijn geen baby’s meer. Jules is ondertussen drie jaar en Alixe is er recent twee geworden. ’t Is mooi geweest, maar die tut moet buiten. Het is o.a. nefast voor hun spraakontwikkeling en kan de tandstand beïnvloeden. Al merken we dat Alixe nog meer troost haalt uit haar speentje, dus bij deze missie hebben we ons enkel gefocust op Jules.

Het afleren van de tut, hoe pak je dat aan?

De stoefmethode

We zijn gestart met de zogenaamde stoefmethode. Waarbij we vooral opscheppen over ’t feit dat de Jules amper nog zijn speen nodig heeft.“Jules is echt al groot, opa. Hij heeft geen tut meer nodig. Echt waar!” Waarbij mijn zoon bevestigend knikt en snel aanvult “Maar mama, wel nog om te slapen hé. En in de auto ook soms hé.”

Beperken tot een minimum

We zetten missie Exit-Speen subtiel verder door het gebruik van de speen te beperken tot een minimum. Jules kreeg toen enkel nog een tut bij het inslapen en ’s nachts.

dscf8162

Voorleesverhalen

Enkele weken geleden ontvingen we een leuk voorleesboekje van Lux en Loulou die in Lumieland op zoek zijn naar een speen. De Lumies zijn een schattig ondergronds volkje dat je kind a.d.h.v. voorleesverhalen steunt bij spannende of lastige fases in hun leven. En laat dat afscheid van de speen nu net zo’n spannend moment zijn.

De Lumies vertellen je op een vrolijke manier dat zij op zoek zijn naar grote kinderen die hun tutje willen schenken aan een huilende baby-Lumie. Bij het boek zit een klein schattig doosje, waarin je kind zijn tut kan steken. Voor de kinderen is het zeer klare taal die met mooie tekeningen wordt ondersteund. Kinderen die hun speentje schenken krijgen een mooie glow-in-the-dark Lumiesticker!

dscf8174

Jules wist zeer duidelijk wat van hem verwacht werd. Hij twijfelde even en ik vond het belangrijk dat hij zijn tijd nam. De eerste avond was hij er duidelijk nog niet klaar voor. Meer zelfs, het ventje schoot in paniek toen we hem vroegen zijn tut af te geven. In alle eerlijkheid, ik verwachte er weinig van.

De ochtend nadien hebben we het boekje nog eens samen doorgenomen, waarna Jules vastberaden was. Die tut, die had hij niet meer nodig. Die dag hebben we extra hard lopen stoefen en voor het slapengaan stak Jules enthousiast zijn speen in het bijhorende Lumies speendoosje. De verbazing was ongetwijfeld van mijn gezicht af te lezen en ik heb die avond nog een halfuur aandachtig aan zijn deur staan luisteren. Ik was er namelijk van overtuigd dat hij zich snel zou bedenken. No way dat die zonder drama in slaap valt. Echter, niets was minder waar. Geen drama, geen tranen, geen troostende woorden. Jules lag zonder probleem vredig te ronken.

dscf8170

Het speendoosje

Het speendoosje kan je kind o.a. afgeven aan een klein babytje of begraven in de tuin, maar Jules koos ervoor om het de eerste dagen dicht bij zich te houden. Op het nachtkastje in zijn kamer. In onze situatie had het geen zin om Jules’ tutten volledig te laten verdwijnen. Als hij écht een speen wou, had hij toch maar bij Alixe te schooien. Het was dus belangrijk dat Jules er mentaal 100% klaar voor was. Het feit dat de speen binnen handbereik lag, maar dat hij er niet naar greep, gaf aan dat hij de klik gemaakt had.

Tegen alle verwachtingen in, ging het zeer vlot. Ik had me op veel drama voorbereid, maar de daaropvolgende avonden heeft Jules ook niet meer naar zijn speen gevraagd. Ondertussen zijn we drie weken verder en Jules heeft de fopspeen volledig afgezworen. Hoera!

dscf8167


WINACTIE!!

Voor Jules heeft het voorleesboek van De Lumies zijn werk gedaan, maar ongetwijfeld zijn er nog tal van andere peuters of kleuters die voor zo’n spannende fase in hun leven staan. Daarom mag ik een exemplaar van dit leuke boek incl. speendoosje en stickers wegschenken aan één van mijn lezers!

Deelnemen aan deze winactie is simpel, 

 • Volg esterdepret.be op Facebook en laat hieronder, of onder het bericht op Facebook weten dat je deelneemt.

Deelnemen kan in België en Nederland t.e.m. vrijdag 11 november. Op zaterdag 12 november wordt de winnaar via Facebook bekend gemaakt. Veel succes! 


 

dscf8176

23 Comments

 1. Proficiat Jules! Wat een leuk boek, nog nooit van gehoord maar het lijkt me wel interessant voor als wij ook die tuut vaarwel willen zeggen. Ik doe mee!

 2. Amai wat vind jij altijd wijze dingen zeg! Wij zouden de tuur ook willen schrappen mr hij is ook nogal gehecht aan tut v slapen ook
  Soms in de auto.. en vaak als hij moe is na school durft
  Hij die ook wel te grijpen.
  Lijkt me echt goed idee dat boekje 🙂
  Leuke win, we doen graag mee!

 3. Btw idd kei goe vd kindjes!
  Hoe deed je de zindelijkheidstraining snachts?
  Miel is overdag proper mr snachts meestal niet.
  Tijdens middag slaapje wel.
  Af en toe is hij droog snachts.
  Miel drinkt wel ng 200ml fles Savonds, mr w snachts niet wakker,
  Als ik hem probeer wakker te maken is hij heel boos.
  Haal je ze uit hun slaap dan of geduld hebben tot hij wakker
  Wordt of.. GN idee

 4. Het is idd moeilijker dan gedacht! Wij proberen het onze prinses ook al enkele weken af te leren maar tot nu toe zonder succes…
  Het boekje zou een leuk hulpmiddel kunnen zijn dus bij deze waag ik ook mijn kans 😊

 5. Lenne is nog wat te klein om haar tutje af te staan, maar ik kan me voorstellen dat het een toffe manier is om het aan te brengen dat ze zonder tut kunnen.. De kleuren van het boek spreken mij echt wel enorm aan! Ik laat de winactie aan de mama’s van de kindjes die wel al zover zijn..

 6. Dit wil ik hier ook wel eens heel graag proberen, elke avond vertellen we verhaaltje dit zou ook eens een leuk nieuw verhaaltje zijn voor grote meid Lana. Later dan ook voor Emilie als ze naar schooltje gaat.

 7. Oh my god!
  Geweldig!
  Ons zoontje heeft zijn tutje de ene dag nog nodig en de andere dag niet meer..
  Zelfs in bed en ’s nachts niet, maar een definitief afscheid is precies nog niet in zicht..
  Het proberen waard zeg ik!
  hup hoi! 😀

 8. Hoera voor Jules! Wij proberen het hier met Sinterklaas maar volgens Charlie kan die gerust nog een jaartje wachten 😃

 9. Wij zijn volop bezig met de potjestraining nu, ik kan me bijna niet inbeelden dat we binnenkort ook tuutjestraining moeten doen. Dat arme kleine boeleke. Maar zo een boek doet het wel wat minder zwaar aanvoelen voor een kind vermoed ik. Ik doe graag mee met de wedstrijd.

 10. Aaah dat lijkt me zo moeilijk! Bij Finn hebben we na 2 maanden toch maar een tut geïntroduceerd en dat bracht hem zoveel rust! Nu is hij 4,5 maand en proberen we het reeds tot een minimum te beperken, namelijk bij het inslapen als we merken dat hij nog zuigbehoefte heeft en als we ergens naartoe gaan omdat ik inderdaad denk dat het voor hem een soort steun is en een zekerheid. Al moet ik zeggen dat ik ze enkel geef als ik merk dat hij er nood aan heeft. Op die manier probeer ik hem er niet al te veel aan te laten wennen maar de tijd zal het uitwijzen natuurlijk :).
  Fijn dat er zulke boekjes zijn om kindjes (en de ouders ;)) te helpen bij deze stap!

  • Met die ingesteldheid begonnen we ook, maar helaas :). Voor je’t weet is je kind er erg gehecht aan en moet het afkicken, haha :D. Ah, een speen vind ik heus geen drama. De kleintjes halen er indd vaak enorme troost uit. Maar tussen 3 en 4 jaar vind ik het een mooie leeftijd om ermee te stoppen.

 11. Oh! Ziet er leuk uit! Ik mag er nog niet aan denken, maar gelet onze oudste 2 is geworden zullen we niet lang meer mogen/kunnen wachten. Zijn tut kan hij momenteel nog niet missen. In bed wil hij er zelfs nog meerdere hebben. *zucht* zou leuk zijn om te winnen!

 12. Nog nooit eerder gezien die boek …. maar wat leuk. Ik doe graag mee voor onze Teun. Hij is nu nog iets te klein, maar wel verzot op zij bij speen tijdens het slapen gaan, dus denk dat dit boek nog wel van pas gaat komen.

 13. Dat zou wel eens een heel handig en leuk boekje zijn ter ondersteuning van het afleren van de speen. Het ziet er in ieder geval leuk uit! Zou het hier graag eens uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.