Ik beken. Wij gaan al eens graag naar een binnenspeeltuin

Ik beken…

Gisteren waren wij in een binnenspeeltuin te vinden. Het was niet onze eerste keer overigens. Hoewel ik op zaterdag- of zondagnamiddag liever een andere uitstap plan, gebeurt het van tijd tot tijd, dat wij met de kinderen naar een binnenspeeltuin trekken. Bij gebrek aan inspiratie, omdat het buiten te koud/nat/winderig is, of gewoon omdat de kinderen het heerlijk vinden.

Rennen, springen, vallen, kruipen, nog eens vallen, schreeuwen, lachen, … . Op en top plezier! Voor hen althans. Ikzelf installeer me aan een tafeltje waar ik de kinderen goed in de gaten kan houden, bestel wat te drinken, rek me uit en kijk toe hoe de kinderen spelen en ontdekken. En stiekem geniet ik al bij de gedachte dat ze straks doodmoe en zonder morren een uur vroeger in bed kruipen.

binnenactiviteit: Goede binnenspeeltuin in Gent met kleine kinderen

Wat maakt of kraakt een binnenspeeltuin?

Met een goede binnenspeeltuin is in mijn ogen helemaal niets mis. Ja, het is luidruchtig maar als de ruimte over een goede akoestiek beschikt, stoor ik me er niet aan. De drukte moet je erbij nemen. Naast akoestiek zijn er ook een aantal andere punten die een binnenspeeltuin maken of kraken.

 • Propere en veilige speeltoestellen
  Dat lijkt me logisch. Gescheurde valmatten, versleten speeltoestellen met scherpe uiteinden, springkastelen met grote gaten, veiligheidsnetten waar je los doorheen valt, … zijn echte no-go’s.
 • Leeftijdscategorieën die gerespecteerd worden
  De meeste binnenspeeltuinen hebben speelhoeken of toestellen ingedeeld volgens leeftijd. Het is dan ook belangrijk dat de medewerkers en ouders erop toezien dat deze leeftijden gerespecteerd worden. Een hyperactieve kleuter heeft namelijk niets te zoeken in het speelhoekje van de baby’s. Niets zo frustrerend als je instabiele peuter te moeten saven van een bende losgeslagen kinderen. “HALLO..IEMAND? HAAL DAT KIND HIER EVEN WEG. TJEESES, WAAR IS UW MAMA?!”
 • Volwassenen gratis 
  What’s up met binnenspeeltuinen waar je als volwassenen moet betalen? Het moet dan al enorm de moeite zijn voor ik terugkom.
 • Gezonde snacks
  Ik krijg de kriebels van binnenspeeltuinen die je verbieden om eten van thuis mee te brengen, om vervolgens de kinderen een vettige en ongezonde menukaart voor te schotelen. Dus ik moet het potje druiven thuis laten en mijn kleuter volstoppen met pannenkoeken, een pakje frieten, een zakje Crockychips of een Snickers? Serieus?
 • Propere en kindvriendelijke toiletten
  Wanneer je doelgroep uit jonge kinderen bestaat, is het belangrijk dat er een ruimte voorzien is waar je discreet een luier kan wisselen. Ook de aanwezigheid van een kleine toiletten, op maat de allerkleinsten zie ik als een mooi stap voor op de concurrenten.

Tip:
We verplaatsen ons pas rond 16u30 naar een binnenspeeltuin.

De verjaardagsfeestjes lopen dan op z’n einde
en de grote drukte is over.

I-de-aal!
Dat de indoor speeltuin om 19u zijn deuren sluit, deert me niet.
Twee uren vollenbak spelen is ruim voldoende.
Voor beide partijen. 


7 Comments

 1. Binnenspeeltuin…. ja, soms gewoon erg lekker, maar soms ook niet! Het geluid, de hoeveelheid mensen, niet zo mijn ding. Al moet ik zeggen het wisselt erg per binnenspeeltuin inderdaad!

  Leuk artikel!

 2. Wij zijn gisteren ook gegaan, als afsluiter van Enora haar verjaardagsweekend. Aan de foto te zien gaan jullie ook in Wetteren, klopt dat?

 3. Ik vind het ook wel eens leuk om doen :-). De kindjes vinden het zo fijn. Enkel jammer van dat eten altijd. Kunnen ze nu echt niets anders dan frituren en pannenkoeken bakken :D?

  • Voila, kvind dat ook enorm frusterend. Je mag geen eten van thuis meebrengen.. akkoord, dat kan’k verstaan, maar bied dan toch een gezond alternatief aan. Een fruitmand waaruit je iets kan kiezen of een verse smoothie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.