Mijn kind is 5 en heeft een GSM. SAY WHAT
Nouja, zo heet het toestel dat we op kerstdag onder de boom aantroffen. Officieel de Kidicom Max, maar GSM bolt net iets gemakkelijker. Ik kreeg het toestelletje toegestuurd om te reviewen en mijn dochter mocht het product onderwerpen aan een grondige test.
Laten we starten in’t begin, want het was niet bepaald ‘liefde op ’t eerste zicht’. Hoe zou jij je, als zelfrespecterende kleuter, voelen als dat langverwachte cadeautje een speelgoedgsm blijkt te zijn? Zo eentje dat in het Sinterklaasboekje bij de sectie 12-24mnd wordt uitgelicht. ‘t Meisje bedankte ons voorzichtig, maar je kon de verwarring (ik durf zelfs zeggen teleurstelling) van haar gezicht aflezen.
Pas wanneer we het toestel uit de doos haalden en het touchscreen oplichtte, besefte ze dat het om the real deal ging. De verwarring maakte plaats voor verwondering en hyperactief enthousiasme. Ze kon haar ogen niet geloven “een échte gsm voor mij?! Ojooo!”.
Geduld werd echter op de proef gesteld, want net als bij een echte gsm doorgingen we een obligatoire software-update alvorens we konden prutsen met de instellingen. Reken toch zo’n 15 à 20 minuten alvorens je Kidicom Max volledig gebruiksklaar is.
Een kindergsm, waarom?
Ik moet toegeven dat ik in het begin nogal sceptisch stond tegenover het toestel, en wat een kleuter er hoegenaamd mee kon aanvangen. Ik betrapte mezelf erop dat ik vooral de benaming ‘gsm’ erg moeilijk verteerde. Het beeld van een kleuter met een gsm, dat ging me net iets te ver. ’T was dan ook een geruststelling dat de Kidicom Max eigenlijk een pocketversie van een basic kindertablet is. Geen iPad toestanden, maar wel een kindertablet met gecontroleerde onschuldige applicaties. Vergelijk het met de Gameboy waar elk kind in de 90’s van droomde. Het idee van een kind met Gameboy verteert veel beter dan een kind met gsm, toch? Het komt het in dit geval quasi op ’t zelfde neer. Al kan de Kidicom Max wel wat véél meer dan enkel Tetris.
Je kan er muziek beluisteren, spelletjes spelen, foto’s trekken, je stem vervormen (top!) en absolute favoriet van de dochter: digitale tekeningen maken. Best fascinerend om te zien hoe Alixe als analfabeet het toestel volledig zelfstandig kan hanteren. Ze laat zich gaan in de tekenstudio en kan best wel overweg met de spelletjes. Enkel bij de KidiConnect heeft ze nog begeleiding nodig. KidiConnect is namelijk een app waarbij ze berichten (getypte of gesproken berichten, maar ook tekeningen of foto’s) kan sturen. Dit kan voor alle duidelijkheid enkel naar goedgekeurde contacten. De lijst beperkt zich dus momenteel tot mama en papa, maar ook oma, opa en haar peter. Bellen kan niet.
Verder heb je als ouder ook volledige controle over de tijdstippen waarop de Kidicom Max toegankelijk is, en voor hoe lang. De instelling staat hier op 60 minuten per dag, wat me ruim voldoende lijkt voor een kleuter.
Wa kost da?
De prijs van Kidicom Max varieert momenteel rond de € 80. Iets wat naar mijn mening best wel meevalt voor dergelijk product. Het toestel is voor die prijs uitgerust met een heleboel gratis apps en spelletjes die je onbeperkt kan spelen, ook de chatberichtjes gaan uitsluitend via Wi-Fi en zijn volledig gratis.
Je kan extra spelletjes, apps, muziek of filmpjes downloaden tegen betaling. Leuk dat die mogelijkheid er is, maar ’t is zeker geen must. Omdat ouderlijke toezicht en controle voorop staan bij Vtech, kan je slechts een selectie aan goedgekeurde applicaties downloaden.
Kidicom Max: aanrader of niet?
Ik stond er sceptisch tegenover, maar heb m’n mening moeten herzien. Probeer het niet te zien als een gsm maar als een leuke spelconsole voor je kind dat gecontroleerd en beperkt kan worden aangeboden. Handig bijvoorbeeld om een lange autorit te overbruggen of om je kind foto’s te laten nemen van wat hem/haar boeit en verwonderd. Het toestelletje is gebruiksvriendelijk en kan voor kinderen vanaf 4 jaar.
[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]