Veel rust & weinig prikkels, zo slapen de kinderen.

Exit speelgoed, insert rust.

Sinds augustus delen Jules en Alixe een slaapkamer. We kozen er bewust voor om broer en zus samen te laten slapen. Omdat de kamers in ons huis nu eenmaal veel te groot zijn om een kind alleen te leggen. Door te kiezen voor een gedeelde slaapkamer kwam bovendien een extra ruimte vrij die dienst doet als speelkamer.

Ondertussen zijn we 6 maanden verder en de kinderkamer is volledig ingericht met één specifiek doel: rust en gezelligheid. Zowel voor beddengoed als muurverf en decoratie, kozen we neutrale kleuren zonder al te veel opvallende elementen. Met uitzondering van een heleboel kinderboeken, hebben we in de slaapkamer bewust geen speelgoed. Het wegvallen van deze prikkels zorgt ervoor dat de kinderen veel sneller tot rust kunnen komen in hun kamer.

Voor- en nadelen van gedeelde kinderkamer

We nestelen ons ’s avonds onder de klamboe om een verhaaltje te lezen, waarna kinderen in bed kruipen. De lichten worden gedoofd en het nachtlampje werpt een warme gloed over de kamer. Nadat ik deur sluit, hoor ik broer en zus nog kort napraten. Ze genieten duidelijk van elkaars aanwezigheid en het inslapen gaat vlotter dan ooit sinds ze elkaars nabijheid hebben. Het stelt hen op één of andere manier gerust dat ze niet alleen in die grote kamer liggen.

Terwijl de avond en nacht doorgaans fantastisch verloopt, is de ochtend een struikelblok. Zo merken we dat Jules en Alixe elkaar ’s morgens met veel plezier wekken. Mijn kinderen zijn vroege vogels die tussen 6u30 en 7u00 enthousiast springend aan de dag beginnen. Zodra één van hen wakker is, volgt de andere meteen. Het apart slapen liet hen toe om op eigen tempo wakker te worden. Het liet hen ook toe slaap in te halen om momenten dat ze dit nodig hadden (al is het maar 30 minuten!). Dit terwijl er nu vaak om 6u30 een stuiterende zus / broer naast je bed staat.

kinderkamer Klamboe leeshoekje

2017_0902_03563100-01

broer en zus slaapkamer delen


’t Is wikken en wegen, al blijf ik grote fan van het feit dat de kinderen samen slapen. 
Hoe sta jij tegenover het samen slapen?


[wdi_feed id=”2″]

15 Comments

 1. Ik heb tot 15 jaar samengeslapen met mijn zus en heb daar warme herinneringen aan. Zij die verhaaltjes verzon, samen kattenkwaad of elkaar troosten na nachtmerries. Ik vind het fantastisch, en hoop dat zoontje met baby nummer 2 wilt samenslapen (na een tijdje) zodat we ook van 1 slaapkamer een speelkamer (of snoezelruimte) kunnen maken 🙂

  • Amai, tot 15 jaar! Da’s best lang zelfs!
   Omdat het hier broer en zus is, denk ik dat we’t niet zo lang gaan trekken.
   Ik hoop tot hun 9 jaar ofzo. Tegen dan gaan ze wss toch hun eigen plekje opeisen ^^.

  • In ons vorig huis (dus tot augustus) hadden ze een aparte kamer, maar ze wouden telkens bij elkaar slapen, haha. Met als gevolg dat ze dan met twee in 1 bed lagen :’). Toen was zagen dat het op die manier zelfs lukte, was de beslissing om ze in ’t nieuw huis samen te leggen snel gemaakt 🙂

 2. Wij zijn vlak voor Kerst verhuist om onze drie dochtertjes ieder een eigen kamer te bieden. Zij hebben het hele leven één slaapkamer gedeeld en de rust in huis is enorm toegenomen

 3. Wat een leuke kamer. Ik had vroeger zelf een eigen kamer, maar ik hoor steeds meer dat ze kinderen gewoon samen op een kamer slapen!

 4. Heelrijk o zo’n rustig moi kamertje voor ze te hebben. De kamer van mijn dochter is op dit moment echt te vol dat ze er zelfs zelf onrustig van wordt

 5. Onze kinderen slapen ook samen. Sinds kort slaapt onze oudste zoon (8 jaar) apart op een kamer, voorheen sliep hij bij zijn twee jongere broertjes. Onze twee dochters slapen ook samen. Hoe het nu is zal het waarschijnlijk wel blijven voor een lange tijd.

 6. Wij hebben dit ook een tijdje gehad, maar omdat de een eerder wakker was dan de ander, vonden we dit op een gegeven moment niet meer praktisch. De vroege ontwaker, maakte dan de langslaper wakker. Niet handig ;).

 7. Wij hebben ook grote kamers en heb altijd gezegd dat we de kinderen samen op 1 kamer zullen leggen. Momenteel slapen ze nog bij ons, maar wanneer de jongste doorslaapt gaan we de verhuisbeweging maken. Ben benieuwd of dat ook zo vlot zal lopen!
  PS: wat een prachtige kamer!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.