Vijf redenen waarom kleuters zo leuk zijn!

Lilliputiens kookboek ice tea

5x waarom kleuters zo leuk zijn!

4 en 5 zijn ze ondertussen. Kortom, ferme kleuters. De tijd van luiers verversen en nachtelijk voeden ligt voorgoed achter ons. De kinderen slapen de klok rond en er is opnieuw tijd, ruimte en goesting om wat vaker buiten te komen. Ik heb weinig ervaring met wat nog komen zal, maar die kleuterleeftijd bevalt me ten zeerste. Mogelijks wordt het enkel beter om dan vanaf de puberleeftijd enkel nog bergaf te gaan? Desalniettemin, ik geniet met volle teugen van de onschuldige kleuterleeftijd. Speels en koppig, maar zich toch heel bewust van hun rol binnen het gezin.


1. Bewondering en verwondering

‘T is leuk om te zien hoe ze zich verwonderen in kleine dingen. De leergierige wezentjes stellen werkelijk alles in vraag, en ’t is net die spontane bewondering voor alledaagse zaken die hen zo leuk maakt. Ze hangen aan je lippen en met open mond luisteren ze naar je verhaal of verklaring. Om vervolgens het besluit verder in vraag te stellen, uiteraard.


2. Je kan een gesprek voeren en ze kunnen zich uitdrukken

Het is heerlijk dat kleuters je van tekst en uitleg kunnen voorzien. Ze kunnen zich steeds beter uitdrukken wanneer ze kwaad of verdrietig zijn en het door te praten kunnen we vaak tot een oplossing komen. Die ruimte voor discussie wordt steeds groter, en da’s een goeie zaak!

waarom kleuters zo leuk zijn


3. Ze zijn eerlijk en spontaan

In gesprekken zijn ze eerlijk en spontaan, en die onschuldigheid siert ze. Vinden ze iets / iemand niet leuk, dan gaan ze dat ook zeggen. Soms op het genante af. Vinden ze je outfit niet mooi? Dan zal je’t geweten hebben. Tegelijk zijn hun complimenten de meest oprechte dat je ooit zal krijgen. Kortom, je weet wat je aan ze hebt.


4. Ze slapen.

Laten we wel wezen, die ondoorbroken nachten, dat doet wat met een mens. De kinderen slapen de klok rond en dat zorgt ervoor dat jij een zowel ’s avonds als ’s nachts op je gemak bent. En in’t weekend kunnen ze zichzelf na het ontwaken al eens (in stilte) bezighouden terwijl mama en papa schaamteloos wat slaap inhalen.

Lees ook: veel rust en weinig prikkels, zo slapen de kinderen.


5. Zelfstandigheid, hoera!

Ze gaan zelf naar het toilet, smeren hun eigen boterham en kleden zichzelf aan. Hoera voor zelfstandigheid die ze dagelijks meer en meer gaan ontdekken. Met als hoogtepunt, de ontbijttafel die afgelopen zondagochtend volledig gedekt stond.


Q. Wat vind jij zo leuk aan de kleuterleeftijd?


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.