De kerstvakantie vormt de ideale gelegenheid om met de kinderen te kokkerellen. M.a.w. toen Jules en Alixe op dinsdagochtend vroeg wakker waren, besloot ik samen met hen verse kerstkoekjes te bakken. Ik koos een erg simpel receptje waarvan ik de ingrediënten standaard in huis had maar ik wou er toch een special Christmastouch aan geven.
Voor de koekjes gebruik ik het basis recept voor suikerkoekjes of sugarcookies. In het deeg van suikerkoekjes zit veel bloem. Hierdoor behouden deze koekjes quasi volledig hun vorm wanneer ze afgebakken worden. Ideaal voor dit recept, want niets is vervelender dan koekjes die compleet anders uit de oven komen dan je ze erin had geschoven.
Men neme:
- 150 gram witte basterdsuiker
- 50 gram vanillesuiker
- 200 gram boter
- 1 ei
- 400 gram bloem
- Kleurstof: rood
- Kleurstof: groen
- Suikersnoepjes
Hoe ga je te werk voor suikerkoekjes:
- Meng de zachte boter met suiker en vanillesuiker tot een romig geheel
- Voeg het ei toe aan dit botermengsel en meng tot alles mooi opgenomen is
- Als laatste voeg je de bloem toe aan het mengsel en kneed het geheel tot een homogeen deeg.
- Verdeel je deeg in drie delen. Het eerste deel meng je met rode kleurstof. Het tweede deel meng je met groene kleurstof en het derde deel laat je natuur.
- Verpak de drie deegbollen in vershoudfolie en laat dit minstens 1u rusten in de koelkast.
- Haal de deegbollen uit de koelkast en rol ze één voor één flinterdun (2 à 3mm) uit op bakpapier
- Leg de 3 deegsoorten (rood, groen en natuur) op elkaar en ga er nog even over met de deegroller
- Rol het geheel (in de lengte) op tot een lange worst. Maak hiervoor gebruik van je bakpapier en pas de methode toe die gebruikt wordt om sushi te rollen.
- Plaats de opgerolde worst enkele minuten opstijven in de diepvries. Op die manier kan je hem zo meteen goed aansnijden.
- Haal de worst uit de diepvries en snij deze met een groot scherp in schijfjes van een halve cm.
- Rol de randen van het koekje in wat eigeel (verdund met water) en daarna in kleine suikersnoepjes
- Bak 10 tot 12min in een voorverwarmde oven van 180°
- Klaar!
Heerlijk zo’n recept met suiker en kleurstoffen! Na alle gedoe over dat suiker vergif is en zo, vind ik dit een leuk recept!