4 dingen die ik vergeten was over m’n zwangerschap

4 dingen die ik vergeten was over m’n zwangerschap

Met m’n 21 lentes kan je gerust stellen dat’k op jonge leeftijd zwanger was. Jong, maar gedreven en vol liefde. We zijn ondertussen 6 jaar later en u ziet, ’t is helemaal goed gekomen! De kinderen groeien op in een liefdevol gezin en komen niets tekort. Daar ben ik terecht fier op.

De eerste zwangerschap ligt ondertussen 6 jaar achter me, en net nu ik de baby-fase volledig ontgroeid ben, blijkt de ene na de andere goeie vriendin zwanger. Logisch ook, mijn vriendinkring nadert de 30 en naarmate die nieuwe voordeur dichter komt, wordt de kinderwens bij velen groter. ’T is heel uniek en intens om een zwangerschap van iemand in je naaste omgeving te mogen meemaken. Vol medeleven kijk ik ernaar uit om dat kleine wonder te mogen ontmoeten.

Ik word al eens gezien als ‘expert in’t vak’, twee kinderen oftewel twee zwangerschappen maakt dat ik veelal uit ervaring kan meespreken. Ik krijg dus al eens de vraag hoe ik met kwaaltjes en onzekerheden omging. Op die momenten wordt echter pijnlijk duidelijk hoe veel ik vergeten ben.


Lees ook: poliklinisch bevallen, oftewel binnen en buiten


1. Linea nigra

Niet bepaald de suivez-moi of way-to-heaven die ik in gedachten had. De donkere lijn onder m’n navel had veel weg van een litteken, maar blijkbaar komt het erg vaak voor bij zwangere vrouwen. Volgens Dr Google heeft maar liefst 3 of 4 vrouwen er ‘last’ van. De opperstriem, ofzo? In het begin subtiel, maar naarmate de zwangerschap vorderde werd hij steeds duidelijker. Ook na een bevalling bleef de linea nigra lange tijd goed zichtbaar. Ik heb me er lang onzeker over gevoeld en had me al voorbereid dat’k het aandenken aan m’n zwangerschap levenslang ging meedragen. Gelukkig vervaagde m’n opperstriem tot het punt dat ik vergat dat het er ooit was. Eind goed, al goed.

2. Foliumzuur

Ik herinner me heel goed dat ik tijdens de zwangerschap vitamines naar binnen werkte. De klassieke zwangerschapssupplementen met extra Omega 3. Foliumzuur daarentegen was ik volledig vergeten, dat terwijl het belang van foliumzuur vooral in de beginfase van de zwangerschap cruciaal is. Meer zelfs: nog voor je zwanger bent (zodra die eierstokken beginnen rammelen eigenlijk), zou je er al mee moeten starten. Iets wat veel vrouwen niet weten, denk ik dan.

3. Lekkende borsten

De borstvoedingsperiode is één van de warmste herinneringen uit m’n kraamtijd en ver daarna. Die lekkende borsten? Not so much. Meer dan eens vergat ik borst compressen, waardoor de minste stuwing (of het gehuil van een baby) resulteerde in een natte blouse. Je moet het meemaken om te geloven dat moedermelk letterlijk uit je borsten spuit bij minimale stimulans.

4. Gevoelig aan geuren

Die misselijkheid, damnit. Veruit het vervelendste kwaaltje uit mijn eerste zwangerschap. Ik kwam amper een dag door zonder boven de pot te hangen. Zelfs in die mate dat ik kilo’s verloor ipv bijkwam. Er waren bepaalde geuren waarbij ik garantie over m’n nek ging, en krab- of surimisalade was daar één van. Ook drukke plaatsen met veel mensen (dus veel lichaamsgeuren) was geen goede combo. Zo heb ik eens de noodstop van m’n bus gebruikt om vervolgens m’n hele maaginhoud eruit te smijten op het voetpad. Topervaring!


Lees ook: Mijn ongeplande zwangerschap is het mooiste wat ons kon overkomen


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.