Laten we het eens over BIO hebben.

Bio producten carrefour: Act for food

Laten we het eens over BIO hebben.

Voeding, en dan vooral de kwaliteit en afkomst ervan heeft me altijd bezig gehouden. De vele voedselschandalen van ’t afgelopen jaar hebben we bewuster met voeding laten omgaan. Niet in die mate dat ik als veganist door ’t leven ga, maar bij mijn wekelijkse boodschappen zijn er een aantal zaken die ik hoog in ’t vaandel draag. Ik hou van een korte en duidelijke ingrediëntenlijsten, zonder E-nummers.

Ik ga voor minder (maar beter) vlees, en geef de voorkeur aan seizoensgroenten en fruit van Belgische bodem. Klinkt simpel, maar er kruipt wel degelijk tijd en geld in. Uit gemak kies ik vaak voor een BIO-label. Biologische producten worden geconsumeerd met oog voor kwaliteit ipv kwantiteit. Zo wordt er bij Bio-producten geen gebruik gemaakt van chemische meststoffen en het gebruik van pesticiden wordt tot een absoluut minimum beperkt.

Vaak is de prijs een groot struikelblok om in alle voedingscategorieën voor bio te kiezen, en terecht. ’T Is niet uitzonderlijk dat je voor een bio-product al snel het dubbele betaalt. Niet geheel onlogisch als je weet dat er meer tijd, ruimte en zorg in kruipt. M.a.w duurdere productiekosten bio-landbouwers vertalen zich in een duurdere prijs voor de consument.

Act for food Carrefour: BIO label

Bio-label in de supermarkt

Net daarom is’t een goede zaak dat onze supermarkten zich extra inzetten om dat bio label aantrekkelijk en betaalbaar maken. Carrefour neemt hierin het voortouw en startte onlangs met met Act For Food. Dat doet Carrefour met 14 gerichte acties waaronder het verbieden van 100(!) additieven/E-nummers, de strijd tegen preventieve antibiotica bij vee- en visteelt, en de focus op lokale producten.

Vooral ’t feit dat Carrefour het goedkoopste biomerk in België wil aanbieden, trok de aandacht. Een noodzakelijke investering met het oog op een collectieve verandering in de mentaliteit van consumenten. Eveneens een investering in een betere gezondheid voor ons kinderen, me dunkt.

Biologisch gekweekte en geteelde voeding zou de norm moeten worden! Carrefour mag dan wel 14 acties ondernemen, zelf kan je gerust ook je steentje bijdragen. Wie een grote tuin heeft, kan bijvoorbeeld kippen houden en een moestuin aanleggen. Maar ook door met enige regelmaat je groenten en fruit te oogsten op een zelfoogstboerderij, werk je mee aan een betere wereld. (Tip: momenteel kan je bij tal van boerderijen terecht om appels en peren te plukken. Appels die je vervolgens kan verwerken in heerlijke appelmoes, om maar iets te zeggen.)

Appels plukken zelfplukboerderij / zelfoogstboerderij


Q. Hoe belangrijk vind jij BIO? Is het een logische keuze of vormt prijs effectief een drempel?


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

3 Comments

  1. Same here, ik probeer echt op de E-nummers te letten. Maar ik laat me vaak toch verleiden op zwakke momenten :-). Kippen en moestuin: check! Er is nog werk aan de winkel hier…

  2. Wij proberen bewust te leven. Gezond, vers en zo mogelijk verpakkingsloos. Al valt dat laatste niet altijd te rijmen met bio. Elke week bezoeken we de groentenmarkt. Vlees komt rechtstreeks van bij de vleeshandelaar. We investeren ook in kwaliteit en leveren in aan kwantiteit. Maar niet ten koste van onze portemonnee. Een vooraf gemaakte weekmenu zorgt dat we geen restjes hebben, en zo niks verspillen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.