Leren lezen gaat veel vlotter met een leuk boek. D’uh

leren lezen jommeke boek

Exact een maand geleden startte Jules in het eerste leerjaar. Met een klein hartje en de nodige stress nam hij op 2 september plaats achter z’n lessenaar inclusief grote boekentas, schriftjes, leesboekjes en een pennenzak. Het kereltje maakte er op een geheel nieuw niveau kennis met rekenen en taal. De onzekerheid en faalangst die hiermee gepaard ging, uitte zich in enkele moeilijke nachten en huilbuien tijdens het huiswerk.

Naarmate de eerste schoolweken verstrijken, lijkt ook de storm in mijn zoon z’n hoofd te kalmeren. Zijn inzet werd ondertussen beloond met een positief attituderapport en dat deed hem zichtbaar deugd. De lees- en schrijfoefeningen gaan bovendien steeds vlotter, wat zich vertaalt in meer plezier tijdens het gehele leerproces. Zelfs in die mate dat hij in de bibliotheek enthousiast op zoek ging naar leesboekjes.

Omdat herhaling ontzettend belangrijk is bij ’t leren lezen, en we merken dat het leesboekje van de klas niet bepaald van’ t vrolijke type is, ging ik zelf op zoek naar een waardig alternatief. Iets wat die eerste leeskriebels verder kan aanwakkeren.

leren lezen jommeke boek

Leren lezen met Jommeke

Al snel kwam ik bij de allernieuwste ‘leer-je-met-ons-lezen?’ reeks van Jommeke uit. BallonMedia, de uitgeverij achter de Jommekestrips brachten in augustus zes boekjes uit voor de startende lezers. Geen stripverhaal zoals we van Jef Nys gewoon zijn, maar wel een vlot leesverhaal met de gekende klassieke tekeningen ter ondersteuning.

Jommeke en Filiberke, kortweg Jom en Fil in de boekjes beleven er naar goede gewoonte tal van fratsen. Elk boek bouwt op qua niveau, dus wij starten met 1 en 2 (Jom en de bal & Jom aan zee). Ik merk dat het lezen plots een pak vlotter gaat. Tegelijk geniet ik er van om mijn kinderen te laten kennismaken met onze Belgische strip-trots. Naarmate het leesniveau stijgt, gaan wij dus ook de verdere Jommekes collectie in huis halen.

leren lezen jommeke boek

2 Comments

  1. Wij hebben ook die ervaring dat de boekjes van de school niet echt leesplezier stimuleren. Eens alle letters gekend zijn, trekken we naar de bib. Daar hebben ze wel een tof aanbod. Vooral meegroeiboeken vind ik wel leuk. De Jommekes ken ik eerlijk gezegd nog niet. Zelf hebben we intussen een collectie van Vos en Haas en wat andere eerste leesboekjes. Het blijft magisch he, dat leesproces.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.