Over moestuinieren, (wild)plukken en goed eten.

wildplukken met kinderen - forest to plate

13662099_10153952409064051_5918632914727277643_o

Over moestuinieren, wildplukken en goed eten.

Als klein meisje droomde ik van ’t leven op een boerderij. Scharrelende kippen die voor m’n voeten lopen terwijl ik graan strooi op de binnenkoer. Een enthousiast blaffende Border Colie die de meepikkende vogels wegjaagt. Ochtenddauw op ’t lange weidegras en de heerlijke geur van vers gedroogd hooi en stro. Mijn paard opzadelen voor een ritje in de bossen, terwijl de confituur afkoelt in grootmoeders Weckpotten. Fantastisch toch?

In realiteit woon ik niet op een charmante hoeve, maar langs een drukke steenweg. Toch houdt dit me niet tegen om te genieten van de natuur. In de tuin leven twee legkippen zich uit en onze rosse kater houdt wacht aan de achterdeur.

zelfvoorzienend moestuinieren met kinderen - radijzen kweken

Groenten uit eigen tuin

We hebben een gezellige tuin aan ons huis en in maart startte ik dan ook voorzichtig een moestuin. Op goed geluk kocht ik enkele zaden bij Lidl, en ik sprong een gat in de lucht bij elk zaadje dat ontkiemde. Ondertussen kon ik radijzen, courgetten en frambozen oogsten, en het is een kwestie van dagen voor ik ook de eerste aardappels, tomaten en boontjes mag plukken.

Koken met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin is me de laatste jaren enorm gaan fascineren. Ik droom er dan ook van om steeds meer te kunnen kweken en oogsten, met ’t doel mijn verse voeding (tijdens de zomermaanden) grotendeels uit eigen tuin te kunnen halen. Die zelfvoorzienendheid is iets waar ik absoluut naar wil streven. Bovendien vind ik het een mooie leerschool voor de kinderen. Om die reden kan je ons ook regelmatig in een pluktuin of appelboomgaard vinden.

wildplukken van eetbare planten met Forest to plate

Foerageren met Forest to Plate

Eén van de hoogtepunten in deze leerschool voltrok zich vorige week. Op uitnodiging van Soubry pasta staken we met ’t gezin de grens over naar Frankrijk. Samen met enkele collega-bloggers werden we op sleeptouw genomen door Forest to Plate. We leerden er over eetbare wilde planten en na een spannende plukwandeling in het bos mochten we ook zelf aan de slag met onze pluksels. Foerageren, noemt men zoiets.

Kampvuurtje aan, homemade vlierbloesemsapje dabei en verwennement met de nieuwste Spelt pasta van Soubry. Heerlijk! Een dag waar ik ontzettend veel heb geleerd en die me lang zal bijblijven. Even stilstaan bij de kracht, schoonheid en waarde van de natuur, in combinatie met de oorsprong van voeding.

Forest to plate

20139602_10155082313279051_6151320765233854233_n

DSCF6627

dscf7423

DSCF5297


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.