Recept: frisse aardbeientaart met boudoirs

recept: aardbeientaart met lange vingers en marscarpone

Op zaterdagavond doken we de keuken in. Op ’t menu: taart voor vaderdag! Een heerlijke zomerse taart met rood fruit. Ik zou het recept niet meteen snel en gemakkelijk noemen, maar wie graag in de keuken staat en wil imponeren met een frisse, mooie, maar bovenal lekkere aardbeientaart, moet deze zeker uitproberen!

Ingrediënten (aardbeientaart voor acht personen)

Biscuit :

  • 3 eieren
  • 85 gr. Suiker
  • 85 gr. bloem
  • 200 gr boudoirs

Mascarpone aardbei- mousse :

  • 20 gr. gelatine
  • 100 gr. eiwit
  • 100 gr. suiker
  • 40 ml water
  • sap van ½ citroen
  • 400 g verse, gewassen aardbeien
  • 250 gr. mascarpone (op kamertemperatuur)

Bereidingswijze

recept: frisse taart met rood fruit, boudoirs en marscarpone

Biscuit :

  1. Verwarm de oven voor op 230°C
  2. Scheid de eieren en klop het eiwit met de suiker stijf.
  3. Meng er vervolgens al kloppend de dooiers onder.
  4. Spatel de gezeefde bloem voorzichtig onder het mengsel van eiwit, suiker en dooiers.
  5. Giet het deeg uit in een met bakpapier bedekte bakplaat
  6. Bak 5 minuten af in de voorverwarmde oven
  7. Haal je bakplaat uit de oven en draag deze meteen om op een natte handdoek. Nu je deeg met het bakpapier aan de bovenkant ligt, kan je het bakpapier gemakkelijk verwijderen.
  8. Let de bodem van je springvorm op je biscuit, zodat je rondomrond de juiste afmeting kan uitsnijden. Op die manier zal je taartbodem mooi passen in je springvorm.
  9. Plaats de op maat gesneden biscuit in je springvorm en laat afkoelen.

Mousse :

  1. Laat de gelatine weken in koud water.
  2. Doe 40ml + 100gr suiker in een steelpannetje en laat dit 3 min koken.
  3. Scheid eiwit en eigeel, tot je 100 gr eiwit bekomt
  4. Klop het eiwit stijf
  5. Doe de geweekte, uitgeknepen gelatine bij het kokende suikerwater en roer los.
  6. Giet het suikerwater meteen in een fijne straal bij het eiwit, en laat het geheel even verder opkloppen totdat dit stevig is.
  7. Doe de aardbeien en het sap van de citroen in de blender en mix deze tot een egale massa.
  8. Klop de mascarpone los zodat je hier beetje bij beetje het aardbeiensap onder kan mengen. (hou een klein tasje aardbeiensap apart zodat je later je biscuit hiermee kan insmeren.)
  9. Spatel tot slot het opgeklopte eiwit onder het mengsel van mascarpone en aardbei.

recept: recept: aardbeientaart met boudoirs en marscarpone

Afwerking

  1. Als je de eerste stappen goed gevolgd hebt, ligt er momenteel een mooie biscuit op de bodem van je springvorm.
  2. Bestrijk deze biscuit met het gedeelte aardbeidensap dat je apart hield.
  3. Bedek de zijkanten van je taart met boudoirs ( = lange vingers). Snij hiervoor het ronde ‘poepje’ van het de boudoir af, zodat je deze goed rechtop (met de suikerkant naar buiten) in de biscuitbodem kan duwen.
  4. Giet de mascarpone-aardbeimousse erin.
  5. Plaats je taart in de koelkast en laat minstens 3 uur opstijven (voorkeur gaat zelfs naar een nachtje in de koelkast.)
  6. Vlak voor je serveert, versier je de bovenkant van je taart met een assortiment rood fruit en bestrooi finaal met bloemsuiker
  7. Open voorzichtig de springvorm
  8. Je aardbeientaart is ready to serve!

 


Ook lekker: Koude kaastaart (die nooit mislukt!) met coulis van rode vruchten. 


 

recept: aardbeientaart met boudoirs en marscarpone


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

3 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.