Met twee kleuters die verzot zijn op homemade granola, stond het al even op m’n to do list: Granola bars! De start van ’t nieuwe schooljaar vormde dan ook de ideale gelegenheid om de keuken nog eens in te duiken en een schoolkoekenrecept uit m’n mouw te schudden. Zonder suiker, maar wel boordevol belangrijke onverzadigde vetten. Ideaal voor een kind dat de hele dag energie nodig heeft!
Voor granola bars heb je an sich niet veel nodig. Zeker mensen die met enige regelmaat zelf een portie granola uit de oven toveren, hebben ongetwijfeld alle ingrediënten in huis om zich aan heerlijk zelfgemaakte granola bars te wagen.
Ik trok voor dit recept gewoon m’n kast open en werkte enkele notenrestjes op. M.a.w, net zoals bij granola kan je gemakkelijk bepaalde notensoorten weglaten of toevoegen. Ook qua bindmiddelen zijn er mogelijkheden zat om je graanreep stevig te maken. Denk bijvoorbeeld aan ahornsiroop, notenpasta, kokosolie, honing of dadels!
Ook lekker in de lunchbox: homemade bananenbrood!
Ingrediënten (10 granola bars)
- 150 gr havermout
- 150 gr ongezouten noten (ik trok m’n kast open en stootte op cashewnoten, amandel, gojibessen, sesamzaadjes, … )
- 3 el kokosolie
- 1 el honing
- 2 (rijpe) bananen
- een flinke snuf speculaaskruiden of kaneel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Doe 150gr havermout, speculooskruiden (of kaneel) + 1/2 van je notenmengeling in de blender en mix fijn.
- De andere helft van je noten hou je opzij en hak je grof (deze zullen zorgen voor extra bite in je graanreep)
- Meng je fijn gemixte massa met de grof gehakte noten
- Prak 2 rijpe bananen met een vork
- Laat op een zacht vuurtje 3 el kokosolie en 1 el honing smelten
- Voeg de geprakte banaan, kokosolie en honing toe aan je notenmengeling
- Meng alles tot een homogene massa. Zorg ervoor dat alles vochtig is, zodat je een plakkerig deeg bekomt.
- Bekleed je bakplaat met bakpapier zodat je het deeg kan uitgieten
- Strijk glad met een spatel en zorg dat je deeg overal ongeveer minstens 2cm dik is.
- Je kan eventueel nog afwerken door volledige noten of chocolade te verspreiden.
- Bak 25min af in een voorverwarmde oven (180°C)
- Laat afkoelen voor je in porties snijdt
- Smakelijk!
Ook lekker (en super simpel): zelfgemaakte granola !
[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]