Schaatsen in openlucht, locaties in Vlaanderen!

schaatsen in openlucht Vlaanderen

Schaatsen in openlucht, hier kan het!

IJskoud, en dat mag je gerust letterlijk nemen. Terwijl de ochtendzon het beste van zichzelf gaf, duidde onze thermometer vanmorgen onverbiddelijk -7°C aan. In de Hoge Venen dook de temperatuur vannacht zelfs tot – 17 °C. Voor de 5de dag op rij komt de temperatuur overdag amper boven het vriespunt uit. Vijvers en waterlopen vriezen dicht, en bij menig Vlaming begint het te kriebelen om ons op dat ijs te begeven. Maar waar en wanneer kan je effectief schaatsen in openlucht en open natuur?

Alle ogen zijn hiervoor gericht op het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Zij gaan in verschillende natuurgebieden de dikte en kwaliteit van het ijs opmeten. In samenspraak met de burgemeester en brandweer geven ze al dan niet toestemming om (op eigen risico) het ijs te betreden. Die toestemming wordt doorgaans pas gegeven wanneer het ijs tussen de 8 en 12 cm dik is.

Per provincie heeft Agentschap Natuur en Bos een aantal potentiële schaatsvijvers opgelijst. De Bleukensweide in Leest (Mechelen) is één van de bekendste plekken waar je veilig kan schaatsen in openlucht. Het is geen echte vijver, maar weide in overstromingsgebied. De grote plas is vaak niet dieper dan 50 cm wat ervoor zorgt dat het doorgaans één van eerste (officiële) plaatsen in Vlaanderen is waar men op het ijs mag. Ook de Kraenepoel in Aalter en de Kalmthoutse Heide staan bekend als vijvers die snel schaatsbaar zijn.

Momenteel ligt er op de meeste plaatsen zo’n 3 à 4 cm ijs, en er zijn al enkele waaghalzen die zich op dat dunne ijs begeven. Het is echter gokken of er dit weekend daadwerkelijk ook toestemming wordt gegeven om te schaatsen op de vijvers. Als ik de verschillende media mag geloven liggen de kaarten goed, maar kunnen de weersomstandigheden (wind, zon, …) snel roet in’t eten gooien.

Tien jaar geleden had ik me er niets van aangetrokken, en ging ik me onbevreesd op dat 4 cm dikke ijs begeven. Met jonge kinderen raad ik toch aan om te wachten op die officiële goedkeuring door ANB, burgemeester en brandweer.


NEWSFLASH: Man (74) zakt door het ijs in Brugge! 


Q. Ik ben nog op zoek naar een leuke plek om (eventueel) dit weekend met de kinderen te schaatsen. Ken je nog een leuke ondiepe vijver of plas die een dikke ijslaag heeft? Laat het me weten! (voorkeur gaat naar regio Oost-Vlaanderen / West-Vlaanderen)   


[wdi_feed id=”2″]

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.