Schoolvakanties overbruggen, like a boss

Sinds januari gaat Jules naar school. Een dikke 12 weken draait hij ondertussen mee in de peuterklas. Wie het schoolsysteem een beetje kent en bovendien kan rekenen, weet dat we dus aan onze tweede schoolvakantie zitten. Twee weken paasvakantie om precies te zijn. One week down, one week to go.

14 weken schoolvakantie, aub.

‘T is toch een beetje wennen, die schoolvakanties. Ik durf zelfs zeggen ‘het is een merde‘. Ik vraag me af hoe (werkende) koppels in staat zijn om alle schoolvakanties te overbruggen, zonder zich in allerlei bochten te wringen. Matthijs en ik werken fulltime. We hebben zeker niet te klagen qua verlofdagen, maar met onze 3 weken verlof per jaar, per persoon kunnen we de 14 weken schoolvakantie lang niet opvangen.

in de kleuterklas: de schoolvakanties overbruggen door moeders die op elkaars kindjes passen

Een vrij actueel probleem, zo blijkt.

Blijkbaar was ik lang niet de enige die dit probleem ondervond. Samen met enkele moeders uit het Gentse staken we de koppen samen, op zoek naar een oplossing voor onze kleuters. Van daaruit vloeide het idee om een soort solidaire (en gratis) kinderopvang te organiseren met moeders uit de buurt. Tijdens de schoolvakanties zouden moeders één of meerdere dagen opvang bieden voor een groep kinderen uit de klas of wijk.

Schoolvakanties overbruggen, like a boss

We werken met een soort doorschuifsysteem waarbij je een verlofdag inlevert om op een aantal kinderen te letten, en in ruil kan je kindje de rest van de dagen terecht bij de andere mama’s. Klinkt mooi, en dat is het ook!

De kinderen (en moeders) mochten het deze week alvast even uittesten en zijn laaiend enthousiast. What’s not to like?! De kinderen worden samen met een kleine groep vriendjes opgevangen in een huiselijke omgeving, en ondertussen leerde ik reeds leuke mama’s uit de buurt kennen. Top!

in de kleuterklas: de schoolvakanties overbruggen door moeders die op elkaars kindjes passen


Like what you read?
Volg me Bloglovin’ 

Like what you see? 
Volg me op Instagram


7 Comments

  1. Slim idee!!
    Wij nemen regelmatig apart van elkaar vrij en daarnaast gaan ze naar mijn ouders of zusje in de vakantie… wij kunnen ook niet alle vakantiedagen van de kinderen opvangen, het is gewoon te veel.

  2. Wat slim! Ik werk gelukkig maar 3 dagen, waarvan 2 in het weekend. En zelfs dan is het lastig! Maar door het speciale programma bij ons op school, mogen we zelf de vakanties indelen. Superpraktisch!

  3. Hier in Den Haag (naar ook in andere steden weet ik) kunnen ze een weekje op kamp. Ik vond dat altijd zielig klinken als mensen dat deden, maar vorig jaar zijn ze voor het eerst een paar dagen geweest en dat vonden ze hartstikke leuk. Het is zonder slapen hoor, ze gaan gewoon overdag van 9 tot 4 naar een pretpark in de buurt waar vanalles voor ze georganiseerd wordt, in kleine groepjes, knutselen en spelen, etc. Zo kan ik als (alleenstaande) moeder toch nog een beetje werken in de week dat ze daar naartoe gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.