Waarom wij voor een slimme thermostaat kozen

slimme thermostaat draadloos geen wandtoestel Honeywell

Waarom wij voor een slimme thermostaat kozen

Toen we in augustus de intrek namen in ons nieuw huis, besloten we meteen de keuken te vervangen. Hoewel het ding pas kort na de eeuwwisseling geplaatst werd, was het (o.a. door een achterliggend vochtprobleem) alweer aan vervanging toe. Korte metten, we smeten alles eruit en besloten opnieuw van nul te beginnen. Er werd geïsoleerd, een stuk van de elektriciteit werd verlegd, en er werd een lichtplan opgemaakt.

Te midden van de werken besloten we ook over te schakelen naar een slimme thermostaat. En wel daarover deze blog. Want nadat Thomas in Voor Hetzelfde Geld een overzicht maakte van de zogenaamde voor- en nadelen van een slimme thermostaat, was ik verkocht. En zo geschiedde.

Flexibiliteit ten top.

Op zich doet een slimme thermostaat net hetzelfde een klassieke thermostaat. Het zorgt ervoor dat je woning verwarmd wordt. Alleen zal een slimme thermostaat dit op een iets efficiëntere manier doen. Via Geofencing (oftwel een soort tracking systeem) weet de slimme thermostaat wanneer er (n)iemand in de woning aanwezig is, bijgevolg zal hij zich op basis daarvan aan- of uitschakelen.

Wat erg gemakkelijk is wanneer je net als ons erg onregelmatige uren hebt, en zomaar 2u vroeger of later dan gewoonlijk kan thuiskomen. M.a.w. door de geofecing staat je verwarming op zaterdag niet nodeloos te draaien, terwijl je zelf een hele dag op stap bent.

Net zoals bij een klassieke thermostaat kan je bij een slimme thermostaat met een vast programma werken. Hierbij zal de verwarming op vaste uren de woning tot een bepaalde temperatuur verwarmen. Zo zorgt het kleine toestelletje ervoor dat elke weekdag om 7u de gehele woning opgewarmd is.

Tegelijk kan je vanop afstand, hetzij met je tablet of smartphone, de temperatuur in huis gaan regelen. Ook wanneer je wegens omstandigheden een uur vroeger wakker bent, kan je de vanuit bed de verwarming alvast laten draaien. Op die manier kan je dus ook om 6u douchen in een warme badkamer, zonder dat je hiervoor eerst naar een wandpaneel in de woonkamer moet hollen.

Geen wandpaneel, lekker draadloos

Terwijl onze klassieke thermostaat op de muur bevestigd was, kozen we bij de slimme thermostaat voor een draadloos exemplaar. Zo kan je de thermostaat plaatsen in de ruimte waar de temperatuurmeting optimaal (en van belang) is. In ons geval zal dit afhankelijk van de situatie de woonkamer of keuken zijn.

Besparing op je energiefactuur

In alle eerlijkheid: Ik kan niet met cijfers smijten om aan te tonen hoeveel we besparen met onze slimme thermostaat. Zelfs moest ik die cijfers kunnen voorleggen, wilt het niet persé zeggen dat jouw besparing even groot / klein zal zijn.

Is je klassieke thermostaat goed afgesteld en heb je een vast werkschema? Dan zal de besparing met een slimme thermostaat kleiner zijn dan wanneer je een onregelmatig werkschema hebt en hierdoor afwisselend veel of weinig thuis bent. Los van het verschil op je eindfactuur is het voor mij belangrijk dat mijn huis verwarmd is wanneer ik thuis ben, en dat diezelfde verwarming uit staat wanneer ik niet thuis ben. Lijkt me logisch.


P.S.: wij kozen voor een slimme thermostaat van Honeywell (Lyric T6R), en kozen hierbij voor een voordeelpakket incl. Honeywell beveiligingscamera en lekdetectie, drie verschillende toestellen die allemaal samen via eenzelfde applicatie op de smartphone te beheren zijn.


Q. Heb jij een slimme thermostaat? Of overweeg je om er een te nemen?


Like what you read?
Volg me 
Facebook

Like what you see?
Volg me op Instagram

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.