3x snel en lekker koken met witloof #kidsproof

Witloof, ook wel brussels lof genoemd, is een groente die in België ontdekt werd. In een kelder in Schaarbeek, dan nog wel. (Een gemeente waar ze nu, van tijd tot tijd, wel wat anders uit de kelder halen. Maar dat terzijde.)  Een groente waar we als Belgen best fier op mogen zijn. Toch?

Witloof is het hele jaar door beschikbaar. In de winter past gekarameliseerde witloof perfect bij dat mals stukje wild, in de zomer gaat de groente dan weer rauw in een slaatje. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Hier staan de gegratineerde hespenrolletjes met verse puree geregeld op ’t menu. Nomnom! En omdat ik best fier ben op deze Belgische groente, deel ik drie easy peasy witloofgerechtjes om met de kinderen van te smullen.

1. Frietjes van zoete aardappel met witloofdip

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappels
  • Paprikapoeder
  • 2dl arachideolie (of een andere neutrale olie zoals zonnebloem)
  • 1 ei
  • Een koffielepeltje mosterd
  • 1 witloofstronk

Bereidingswijze

Zoete aardappelfrietjes

  1. Verwarm de oven voor op 200°
  2. Schil de zoete aardappel en snij deze in frietjes van ongeveer 0,5cm
  3. Schik de frietjes op een bakplaat en besprenkel met wat paprikapoeder en een klein beetje olijfolie (zeker niet overdrijven!)
  4. Bak de frietjes 25-tal minuten in de oven. Meng tussendoor even, zodat alle zijdes krokant word

Witloof dipsaus

  1. Doe 2dl arachideolie in een maatbeker,
  2. Voeg hierbij het ei, de fijngesneden witloof en een koffielepeltje mosterd toe
  3. Mix alles met een staafmixer tot je een egale dipsaus bekomt.

 

2. Frisse lentesalade met witloof en geitenkaas

Ingrediënten voor 4 porties

  • 1 krop ijsbergsla
  • 3 witloofstronken
  • een handje vol pijnboompitten
  • 4 Geitenkaasjes met spek
  • Honing

Bereidingswijze

  1. Ciseleer de ijsbergsla en witloof in dunne reepjes van 1cm
  2. Laat de pijnboompitten lichtjes kleuren in een steelpan zonder vetstof
  3. Bak het geitenkaasje kort aan beide zijden
  4. Schik het geheel op je bord, werk af met een lepeltje honing.

3. Witloofsoep met toppings naar keuze

gemakkelijk recept witloofsoep met garnalen

Ingrediënten

  • 3 uien
  • 2 preistronken (enkel het wit van de prei gebruiken!)
  • 1 kg witloof (5 à 6 stronken)
  • 1 aardappel
  • 3 groentenbouillonblokjes
  • 150ml room
  • 1 appel
  • Kruiden: peterselie(stengels), tijm, rozemarijn, laurier, …

Bereidingswijze

  1. Snij de groenten (uien, prei, aardappel, witloof) fijn en laat deze 10-tal minuutjes stoven in voldoende boter.
  2. Om een mooie witte soep te bekomen, zorg je ervoor dat de groenten NIET kleuren/aanbranden. Je kan eventueel een bodempje water toevoegen om dit tegen te gaan.
  3. Blus de gestoofde groenten met 1,5 liter water en verkruimel 3 blokjes groentenbouillon.
  4. Voeg eventueel een bouquet garni toe (een kruidenbuiltje met peterseliestengels, enkele tijmtakjes, een stengel rozemarijn en laurier. Bindt dit geheel samen met keukentouw en laat het meepruttelen in de soep.)
  5. Laat het geheel zo’n 30min zacht koken.
  6. Verwijder de bouquet garni, alvorens je de soep mixt.
  7. Mix de soep fijn en passeer het eventueel door een fijne zeef.
  8. Voeg 150ml room toe
  9. Kruid af met peper & zout (Als je de soep te bitter vindt, kan je een koffielepel suiker toevoegen)
  10. Mix het geheel nog eens goed door.
  11. Schil de appel en snij deze in kleine blokjes van +/- 4mm
  12. Garnaaltjes of gerookte zalm passen geweldig goed bij deze soep!
  13. Smakelijk!

gemakkelijk recept witloofsoep met garnalen


Meer recepten met witloof? Neem een kijkje op witloofvanbijons.be, Het figuurtje Loofje neemt je kind(eren) mee in de wondere wereld van witloof. Voel je vrij om jouw witloofrecept op Instagram te delen met de hashtag #witloofvanbijons 


Like what you read?
Volg me Bloglovin’ 

Like what you see? 
Volg me op Instagram


One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.