huiduitslag bij kinderen – zijn we te proper?

Al sinds zijn geboorte, sukkelt Jules met zijn huid. Het bleef onschuldig met wat uitslag (zweedbrand) in de huidplooien, maar de laatste weken lijkt het steeds erger te worden. Zijn huid schilfert, zijn oogleden zijn geïrriteerd, er ontstaan rode plekken en hij klaagt van jeuk.

We gingen langs bij verschillende dokters, smeerden tal van zalfjes en lotions om uiteindelijk doorverwezen te worden naar een dermatoloog. Atopische eczeem, luidt het.

Smeren, smeren, smeren

Hoewel ik het te allen tijde wou vermijden, was een korte behandeling met Cortisone aangewezen. Pas als zijn huid opnieuw gestabiliseerd was, konden we overschakelen naar de vettige “cold cream” waarmee we hem preventief 2x daags moesten insmeren. Voor al-tijd. Waarschijnlijk.

Na een week stinkende Cortisone smeren, leek de huid opnieuw gehydrateerd en zacht. Dat heerlijke babyvelletje waar iedereen over spreekt, weetwel. We schakelden over naar de cold cream, maar helaas… welgeteld twee dagen nadat we de Cortisone behandeling stopten, voelde z’n huid alweer trekkerig en droog aan, en amper één week na de behandeling schilfert het alweer.

leven we te proper? Kinderen met allergieën, eczeem en astma komen steeds vaker voor

Zijn we te proper?

Ik belandde met mijn vader is een discussie, waarbij hij ons verweet te proper te zijn. Nee, ik niet persoonlijk, maar onze generatie, onze maatschappij.

Hoewel de gemiddelde levensduur de voorbije eeuwen aanzienlijk gestegen is vanwege een goede hygiëne, zijn we er toch in geslaagd té proper te gaan leven.

Jules drinkt kraantjeswater.
Ja, Jules heeft huisdieren.
Ja, Jules gaat sinds zijn 3 maanden naar het KDV
Ja, Jules kreeg 5 maanden borstvoeding

Nee, ik gebruik geen wasverzachter.
Nee, Jules gaat niet dagelijks in bad.
Ja, ik was Jules met een olie.

En toch, toch lijkt niets te helpen.

Je moet weten, we komen in ons leven continu in contact met allerlei bacteriën. Veelal onschuldige, ze wonen op onze huid, onder onze nagels, in onze kleren, … . Als volwassenen reageer je er niet meer op, maar ze geven peuters en kleuters hun permanente loopneus en hoest. Banale en vervelende ziektes, maar wel nuttig! Ze oefenen het immuunsysteem, en zo hoort het. Kinderen die op jonge leeftijd onvoldoende blootgesteld werden aan microben of bacteriën, lopen meer risico op immuniteitsstoornissen. Uit verschillende studies blijkt dat grote blootstelling aan ziektekiemen in de kindertijd, je ‘beschermt’ tegen allergieën.

We leven te steriel, we wassen ons te veel, we leven veel te schoon. Ons lichaam is niets meer gewoon en we geraken besmet vanaf de minste aanraking, zo blijkt.

leven we te proper? Kinderen met allergieën, eczeem en astma komen steeds vaker voor

In elk geval, de allergieën gaan niet plots verdwijnen wanneer je je kind in de modder laat wroeten. Het is een fenomeen dat opgebouwd is, over generaties heen. En de tegenbeweging zal ook moeten opbouwen voor we resultaat zien.

Heeft jouw kind last van allergieën, een gevoelige huid of astma? Wat helpt bij jou?


 Like what you read?

Volg me Bloglovin’ 

Like what you see? 
Volg me op Instagram


3 Comments

 1. Er zitten ook chemicalien in ons kledij wat we kopen. Om het transport van Azië naar hier proper te blijven spuiten ze vanalles erop. Chemische producten in ons eten, in onze verpakkingen van ons eten. Pesticiden op ons fruit en groenten. Bewaarmiddelen in ons eten, vervangmiddelen in ons voorgemaakt eten om langer goed te blijven en ingrediënten te vervangen zodat de kosten goedkoper worden. En dan hebben we het nog niet gehad over de medicatie die de dieren (vlees of vis) moeten nemen om er goed uit te zien. Gerookte zalm ziet er normaal grijs uit, maar in de winkel oogt roze gerookte zalm mooier. Gehakt wordt normaal heel snel grijs van kleur, maar met wat kleurstof kun je dat rood bewaren… En hesp van Herta… The list is endless… en dat denk ik dat ons de generatie maakt met de meeste kwaaltjes. Want onze ouder en grootouders, die dronken geen coca cola light of die hadden geen 8 soorten hesp van het merk Herta 🙂

 2. Ik heb vanaf mijn 4e jaar al last van eczeem, astmatische bronchitis, hooikoorts, ach noem het maar op. Ik was mij om de dag, met warm weer wel elke dag.
  Te proper? Ik denk niet dat het daar aan ligt. Ik moet mijn huis poetsen ander nies ik de hele dag. Het heeft naar mijn mening meer te maken met alles wat we eten en drinken zoals hierboven ook genoemd.
  Het is bij mij nu stabiel. Ik heb alleen nog last van hooikoorts en allergie.
  Mijn kinderen hebben ook last van hooikoorts, jongste is allergisch voor bepaalde stoffen, maar we gaan niet paniekerig om met alles. Per ongeluk in aanraking komen met is even afzien, maar weer wat geleerd!
  Ik ben wel overgestapt van “reguliere shampoo en conditioner, wasgels, etc” naar natuurlijke NaTrue gecertificeerde producten.

  • Bedankt voor julie reactie Sonja en Simona, ik vind het fijn me hierin te verdiepen. En wat jullie zeggen kan inderdaad kloppen. Zo had ik het nog niet bekeken.

   Nu, The list is endless.
   De brol waarmee we geconfronteerd worden in ons eten of textiel, zal inderdaad geen lievertje zijn. En is ongetwijfeld medeverantwoordelijk voor de overgevoeligheid van kinderen, maar het bannen bacteriën die wél broodnodig zijn voor ons immuunsysteem doet dan nog wat extra olie op het vuur, denk ik.

   Vroeger bestond geen wasmachine die je kleren dagelijks draaide op 60°C, of zelfs 95°C, je kreeg je kleren proper, vlekken gingen eruit en je droeg frisse kleren, maar alle bacteriën doden om toch zo steriel mogelijk te zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.