4 haalbare tips om het in mei met minder plastic te doen! #meiplasticvrij

’T is ondertussen bijna drie maanden dat we quasi fulltime in ons kot blijven. Net als de rest van ’t land (en bij benadering Europa) smeten we ons tijdens de lockdown op tal van klusjes in huis en werd de jaarlijkse lenteschoonmaak tot in’t kleinste detail uitgevoerd.

Het was in maart, tijdens ‘t kuisen van de berging,  dat ik een beschaamde blik wierp op onze uitpuilende PMD-zak. “De nieuwe regelgeving”, probeerde ik mezelf te troosten. Dat de fameuze blauwe zak sinds kort plaats heeft gemaakt voor zowat al het huishoudelijke wegwerp plastic, en dat ons volume PMD hierdoor logischerwijs aanzienlijk gestegen is. Een aanvaardbaar doch goedkoop excuus.

Wij proberen op verschillende bescheiden manieren ons ecologische voetafdruk te beperken. Zo kozen we bewust voor een elektrische wagen, maar evengoed duurzaam houten speelgoed of tweedehands kledij voor de kinderen. Qua voeding zijn er bepaalde categorieën waar ik steevast kies voor bio en/of korte keten. Al zorgde geen van deze dingen ervoor dat onze berg wegwerp plastic zichtbaar afnam.

Dus ging ik op zoek naar manieren om het met minder plastic te doen. Ik gaf mezelf een dikke maand de tijd om ’t één en ’t ander uit te proberen, en zag Mei Plasticvrij als de ideale gelegenheid om een aantal tips met jullie te delen.

sodastream minder plastic meiplasticvrij
  • Schakel over op SodaStream voor spuitwater! Op nummer 1 én aangevuld met een uitroepteken. Nee, da’s niet toevallig. Ik heb jaren getwijfeld over de aankoop van een SodaStream tot ik niet meer naast die volle PMD-zak kon kijken. Plat water drinken we al altijd van de kraan, maar met een zoon die enkel spuit verkiest (en sinds de lockdown fulltime thuis zat) hebben we in maart toch een toestel aangeschaft. Halleluja, al wie twijfelt: doen! Sindsdien drinken we veel meer water en hebben we heel wat plastic uitgespaard.
  • Gebruik van verse ingrediënten in de keuken. De afgelopen weken heb ik m’n tijd nuttig besteed in de keuken. Er werd een weekmenu samengesteld vol verse groenten. Koeken werden integraal vervangen door vers fruit of een portie zelfgebakken granola met yoghurt. Dat er minder uit pakjes en zakjes gekookt werd, vertaalde zich weerom in een minder volle PMD-zak.
  •  Koop waar mogelijk in grote verpakkingen, bulk en navulbaar. Handzeep om maar (iets actueel te noemen) kopen we in grote navulverpakking en vullen daarmee de afzonderlijke flacons in keuken, badkamer en toilet aan. Ook qua voeding kiezen we steeds vaker voor een grotere gezinsverpakking te kiezen. Droge voeding zoals havermout, rijst en pasta verlenen zich hier perfect toe, maar let er bij de aankoop van koeken ook op dat niet elk koekje afzonderlijk verpakt is. (Kartonnen) bulk verpakking vind je gemakkelijk bij Makro, of je kan natuurlijk ook naar een verpakkingsvrije winkel gaan.
  • Neem een zak mee als je gaat winkelen. Een logische, maar belangrijke tip om af te sluiten. Weiger plastic zakjes en consorten wanneer je gaat winkelen. Zorg ervoor dat er altijd een shopper in je handtas/wagen/fietszak ligt, zodat je aan de kassa niet noodgedwongen een plastic zak(je) moet bijkopen.

Vier haalbare tips die ik de afgelopen maand bewust heb toegepast, en waarvan het effect qua afvalhoeveelheid meteen zichtbaar was in de vuilzak. Iets wat me extra motiveert om het vol te houden!

Kapla action houten speelgoed voor kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.