Van turnpantoffels pimpen tot geboortegeschenkjes bedrukken

Cricut joy DIY iron on flexfolie geboortegeschenkjes

Vorig jaar, in’t kader van Remi’s geboortegeschenkjes, werd de Cricut Joy in huis gehaald. We zagen het namelijk als een leuk projectje om zelf de katoenen doopsuikerzakjes van zijn naam te voorzien. Ondertussen zijn de zowat 100 zakjes bedrukt (en uitgedeeld), maar het compacte appelgrauwezeegroene toestelletje is allesbehalve werkloos. De mogelijkheden zijn werkelijk ein-de-loos.

Op m’n Stories en Reels zag je misschien al ’t één en ’t ander passeren? Zoals de gepimpte turnpantoffels en gepersonaliseerde waszakjes. Ik merk dat er een zeker enthousiasme heerst en besloot om het algemene stappenplan voor iron-on projectjes hier even uit te typen. Met dit stappenplan kan je sjablonen, tekst, afbeeldingen, … laten uitsnijden met een Cricut cutter. Vervolgens kies je zelf waarop je deze bevestigd. Een rompertje van leuke tekst voorzien , saaie turnpantoffels pimpen, een doopsuikerzakje of waszak met naam.

Cricut Joy DIY iron on flexfolie stappenplan

Hoe ga je te werk?

 1. Maak een ontwerp aan in Cricut Design Space.
  Bij tekst kan je gebruik maken van de standaard lettertypes, maar je kan ook extra lettertypes (gratis) downloaden. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je geboortekaartje met een specifiek lettertype is, en je dit geheel wil doortrekken naar een aantal gepersonaliseerde spulletjes.

  Bij het ontwerp moet je nog geen rekening houden met positie van afbeeldingen, vormen of tekst. Na het snijden kan je deze manueel goed leggen op je gekozen materiaal.
 2. Zodra je ontwerp klaar is, klik je op ‘maak het’
  Vervolgens vraagt het programma je hoe je materiaal gaat inladen. Je keuze is hier afhankelijk van de aanwezigheid van een Cricut mat. Deze mat is niet nodig wanneer je gebruik maakt van Cricut Smart materialen (zoals de Cricut Smart Iron On). Gebruik je goedkopere flexfolie? Dan heb je deze mat wel nodig om te cutten.
 3. Zorg ervoor dat tekst gespiegeld is.
  Dit is is een klein vakje ‘mirror’ dat je in de linkerkolom kan aanvinken.
 4. Volg de instructies op je scherm.
  Werk je met een mat? Plaats je folie met de glimmende kant naar beneden.
  Mogelijks plaatst het systeem automatisch elke afbeelding of een reeks van afbeeldingen op een afzonderlijke mat. Wil je dit niet (en heb je voldoende plaats om alles op 1 mat te plaatsen), ga dan met je cursor op desbetreffende afbeelding staan. Klik op de 3 bolletjes en selecteer ‘object verplaatsen’.
 5. Is je materiaal uitgemeten? Klik op ‘gaan’ en laat de cutter zijn werk doen.
 6. Is je materiaal uitgesneden? Klik op ‘leegmaken’ om de mat te verwijderen.
 7. Je hebt nu alle afbeeldingen of tekst op één (of meerdere) folies staan.
  Om het werkbaar te houden, knip ik de afbeeldingen en tekst uit.
  Dit vergemakkelijkt de volgende stap


 8. Verwijder het resterende opstrijk materiaal met een pelhaak,
  zodat enkel je ontwerp zichtbaar blijft.
 9. Plaats je ontwerp (met de voering naar boven) op je gewenste stof/materiaal en druk aan met de EasyPress. De duurtijd hangt af van type folie en materiaal. Een guideline vind je hier. Wil je turnpantoffels pimpen dan raden ze bijvoorbeeld aan om de stof al even 5 seconden voor te verwarmen en vervolgens 25 seconden met de Easy Press Mini je ontwerp te bevestigen. Voer lichte druk uit op je Eeasy Press Mini en hou het toestel niet te lang stil op dezelfde plaats.
 10. Done! 
Turnpantoffels pimpen met Cricut Joy Iron on flexfolie
Turnpantoffels pimpen met Cricut Joy Iron on flexfolie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.