Verplicht water op school. Terechte keuze of bemoeienissen?

contigo drinkflessen water op school

Verplicht water op school: Terechte keuze of onnodige bemoeienissen

Wie kinderen heeft, kon er de laatste dagen niet naast kijken. Er is een heuse discussie aan de gang over de verplichting van water op school. De discussie werd aangewakkerd nadat een lagere school in Tilburg (Nederland) hun leerlingen oplegt dat ze verplicht water moeten drinken tijdens de schooluren. Geen frisdrank of ‘vruchten’drank, de school sprak zelfs over energiedrankjes (whut?).

Dik tegen de zin van enkele ouders, zo blijkt. Want “Water is voor honden”, verduidelijkt een vader aan de schoolpoort. “Mijn zoon lust geen water en drinkt elke dag appelsap. Dat is even goed.”, gaat hij verder.

Laat dat nu net het probleem zijn, mijnheer. Dat appelsap niet even goed is als water. Dat appelsap van nature agressieve suikers heeft die het tandglazuur van uw zoon’s melkgebitje serieus aantasten, bijvoorbeeld. Laten we afspreken dat uw verwend nest voortaan thuis zijn fel begeerde appelsapje drinkt? En zich op school voortaan naar de regels schikt? Nee?

Naar school gaan = loslaten

Ik heb het wrange gevoel van ‘loslaten’ enorm ervaren toen Jules twee jaar geleden zijn intrede maakte in de peuterklas. Mijn zoon mocht in zijn eerste schoolweken niet enkel kennismaken met een nieuwe juf en klasgenootjes. Hij kwam thuis met chips en snoepen, en vertelde over dat ene kindje dat een telkens worstenbroodje meekreeg in de brooddoos.

Gezond verstand, daar komt het op neer. Voor ons mag een evenwichtige voeding een evidentie zijn, helaas is dat niet bij iedereen het geval. Ik geef mijn kinderen geen waldkornbrood met humus, maar ik vind het wel belangrijk dat ze dagelijks hun portie groenten en fruit oftewel vezels, vitamines en trage suikers binnen hebben.

Drastische maatregel

Akkoord, het is een drastische maatregel dat een school de keuze maakt om enkel nog water toe te laten. Erg dat het zo ver moet komen, dat ook. Maar laten we wel wezen, de school beslist nog altijd zelf wat er wel of niet binnen de schoolmuren gebeurt. De mondigheid van enkele ouders gaat er losjes over. Dan stel ik me de vraag welk voorbeeld je een kind geeft als schooladvies onderuit gehaald wordt met de uitspraak “water is voor honden.”

Het zal u misschien verbazen, maar er is niets mis met wat water. Integendeel, het voorkomt tandbederf, verhoogt de concentratie en hydrateert als de beste. Bovendien wordt het op de meeste scholen gratis ter beschikking gesteld. Heeft uw kind (net zoals mijn kroost) liever een vruchtensapje? Dan kan dat thuis. Geen drama, lijkt me.

Je kan het drinken van water bovendien aanmoedigen door te kiezen voor een aantrekkelijke drinkbus die gemakkelijk in de hand ligt bij je kleuter. Jules en Alixe mochten in de zomervakantie allebei een Contigo drinkfles uitkiezen. De flessen zijn BPA-vrij en bovendien 100% lekvrij. Jules koos voor het thema Nautical Space en Alixe koos voor Cherry Blossom Love Birds.

contigo drinkflessen water op school


Like what you read?
Volg me 
Facebook

Like what you see?
Volg me op Instagram


22 Comments

 1. Straf dat het zo ver moet komen, maar ik snap het wel. Voor mij was dat ene sapje tijdens de pauze een ongeloofelijk smakelijke afwisseling maar verder dronken wij dus enkel water. Of soms melk. Nooit frisdrank. Een prima gewoonte lijkt me. Ik drink nu nog steeds vooral water en thee, nu en dan eens havermelk en enkel als ik uitga of op vakantie eens frisdrank.

  • Helemaal correct! Het gaat vooral om die smaakverwachting ook. Kinderen die op erg jonge leeftijd al continu aan zoetigheid worden blootgesteld hebben een totaal ander smaakpatroon dan kinderen die doorgaans verse en onbewerkte voeding krijgen.

   Wij bannen de vruchtensapjes ook niet, hoor. In het weekend of bij vriendjes mogen de kinderen van mij gerust genieten van zoetigheid. Maar.. trop is te veel hé 🙂

 2. Water en melk, meer moet dat niet zijn op school. Gelukkig dat kinderen nog naar school gaan.. want anders zouden sommige kinderen echt enkel en alleen nog op suikers leven ?. Voorstander dus van een gezond schoolbeleid. Nog tijd genoeg om te snoepen thuis.

 3. Hmm. Interessant. Frisdrank en snoepjes mogen niet op onze school. Ook niet op een verjaardag. Ze stimuleren wel dat kinderen water drinken. Kinderen mogen een fles op de vensterbank laten staan en de hele dag drinken. De kleuters mogen een beker opvullen als ze willen. Ik vind het niet een heel slechte regel, maar ik kies liever zelf wat en wanneer…niet dat mijn kinderen veel sapjes op school krijgen, maar soms geef ik een als ik bvb een joghurt of fruit geef ipv een koekje, of als het warm is en ik wil zeker zijn dat ze genoeg drinken of als ik iets als verassing voor hun wil doen.

  • Inderdaad, hier ook geen heilig boontje hoor. Ik geef mijn kinderen ook wel eens appelsap of chocomelk mee als verrassing. Moet zeker kunnen :). Ik denk dat de meeste mensen hun gezond verstand gebruiken en het eerder per uitzondering of 1x per week eens doen. Helaas zijn er ook veel kinderen voor wie frisdrank, snoepen, chips en koeken dagelijkse kost is. Waarbij de ouders totaal niet beseffen dat ze hun kind hiermee ziek maken :(.

 4. Toch een opmerking. Ik ben helemaal voor gezond. Wij eten nooit snoep, enkel chips op een feestje en verkiezen meestal fruit of nootjes boven een koek. Ik ben ook pro water.
  Maar wat als je kleuter niet “uit zichzelf” water drinkt? Een hele dag op school dan maar geen enkel slokje water drinkt? Thuis wordt (na jaren proberen, verplichten, ruzie, straffen en belonen om toch water te proberen) melk gedronken, thee en water met grenadine.
  Dan geef ik toch liever een lekje grenadine bij het water in de drinkbus. Dat verkies ik boven wekelijkse blaasontsteking, dat is ook niet gezond.

  • Terechte opmerking.

   Spijtig dat je kindje geen water drinkt :(. Gelukkig bied je een aantal gezonde alternatieven aan ipv meteen de zoete vruchtendranken of frisdranken. Hier merk ik wel dat als mijn kinderen de keuze hebben, ze ook minder snel voor water kiezen. Terwijl ze op school of kamp gewoon meedoen met de groep en zonder morren hun bekertje leeg drinken.

   Ik weet natuurlijk niet hoe streng de maatregel is. Wij maken soms infused water (water met muntblaadjes of komkommer bvb). Ik zou denken dat zo’n dingen dan wel mogen?

   • Mijn broertje kwam vandaag thuis en zei dat hij zijn flesje waar water met een smaakje in zat niet mocht opdrinken. Zijn leraar heeft aan zijn flesje geroken om te ruiken of het ook effectief water was….sommigen zijn echt triest. Ik denk dat jullie CrystalClear wel kennen dat zat namelijk in zijn flesje en dat flesje kwam dus ook weer vol mee naar huis, ik vind het goed om water te drinken maar ik vind het niet schoon dat de leraren aan de flesjes komen ruiken!
    terwijl op sommige middelbare scholen er gewoon frisdrank in de automaten staan.

    dit was mijn kant van het verhaal

 5. op de school van mijn zoon is het ook niet “toegestaan” om frisdrank mee te geven. Ik weet het eigenlijk niet of ze het al dan niet verbieden maar ze zijn er niet content mee. Ik ben sowieso niet van plan om frisdrank mee te geven, ik wil zelf controle houden over hoeveel ze er drinken. Als je nog eens zo’n flessenactie hebt, ik wil er wel eens enkele testen want de meeste flessen die ik meegeef lekken 😀 🙂

  • Frisdrank (cola, fanta, …) is hier al helemaal uit den boze. Hier wil ik hen er zo lang mogelijk van weg houden. Vruchtendrankjes kan je nog over discussiëren.. Ik durf ook wel eens Oasis of een simpel appelsapje kopen, maar dan wel per uitzondering.

   Als de school het verbiedt dan is dat hun volste recht, vind ik. Dan drinken ze hun vruchtensapje maar thuis :).

 6. Op de schooltjes van zowel mijn eigen zoontje als die van mijn stiefzoontje (en waar dus tot voor kort ook mijn stiefdochter die nu in het middelbaar zit) naartoe gaan is het al jaren zo dat er alleen water toegestaan is. Enkel op daguitstappen mag er al eens een vruchtensapje mee. Ik heb mij daar eerlijk gezegd nooit vragen bij gesteld. Ik heb dat altijd niet meer dan normaal gevonden (weird old me 😀 ) Die drie hier weten van niet beter en thuis wordt er eigenlijk al-tijd water gedronken. Bij het ontbijt drinken ze een grote beker (soja)melk en de rest van de dag is het altijd water (behalve bij mijn zoontje, die is 10 en zou het liefst een hele dag door melk drinken 😀 ). Als we eens ergens naartoe gaan en we doen dan een terrasje ofzo of het is voetbal (ugh), zouden ze al eens een fruitsap ofzo bestellen. En heel af en toe een frisdrank. Er wordt daar ook niet over gezeurd door hen, ze zijn dat al van kleins af gewend. Net als de regel ‘minstens 1 stuk fruit per dag’ en ‘wat er sowieso moet opgegeten worden ’s avonds zijn de groenten’.
  En wij zijn verre van extreme health freaks ofzo. Ik denk dat wij gewoon ergens een middenweg gevonden hebben, want er wordt hier ook gerust al eens gesnoept of een koek gegeten. Maar gewoon… niet zo heel vaak.
  En precies toch wel wat minder dan in sommige gezinnen in onze nabije omgeving waar de fles cola standaard open op de keukentafel staat en chips telt als vieruurtje na school. Soit, zij moeten doen wat zij willen, maar ik kan me voorstellen dat dat natuurlijk kindjes (en ouders) zijn die het moeilijk gaan hebben met zo’n regels…

 7. In onze school moeten we geen drinken meegeven met onze kleuter, de school voorziet dat zelf. Halfweg vorig jaar werd beslist om het appelsap te schrappen en enkel nog water, melk of thee te geven. Een beslissing waar ik helemaal achter sta. Thuis geef ik inderdaad ook wel appelsap of chocomelk of zelfs een fristi, maar op school hoeft dat niet. In onze school is het ook elke dag fruitjesdag, alleen op woensdag mág je (droge) koekjes meegeven. Ik ben alvast blij dat onze school mee een inspanning doet, want dat maakt het voor de kinderen ook gemakkelijker. Stel je voor dat alleen jouw kind elke dag fruit krijgt te eten terwijl de rest koekjes heeft. Mijn zoon eet (gelukkig) heel graag fruit, maar dat zou hij toch niet leuk vinden denk ik.

  • Voila nagel op de kop!
   Wij gaven onze kinderen altijd een flesje water mee (hoewel dat niet nodig was, de school stelde het ook zelf ter beschikking), maar ik hoor dan van mijn kinderen dat de klasgenootjes ‘lekkere’ dingen meekrijgen. Ik kan me voorstellen dat hij dan ook niet smakelijk zijn bekertje water wilt opdrinken…

   Zeker een goed signaal van de school. Het gaat veel verder dan enkel ‘overgewicht’, het gaat ook over tandbederf of kinderen die zodanig veel suiker binnen hebben dat ze overlopen van energie.

 8. Ah ik hoorde mijn moeder hier ook al over (mijn broertje is 10 en zit op de basisschool). Wat een onzin: ‘mijn kind lust geen water’ en ‘water is voor honden’, wat moet er wel niet terecht komen van de kinderen van ouders die zulke uitspraken doen vraag ik me dan af.
  Ik ben het met je eens, school bepaald (en heeft het beste met ieder kind voor) wat betreft er binnen de schoolmuren gebeurd, wat een ouder daarbuiten aan zijn of haar kinderen geeft is ieders eigen keuze lijkt me.

 9. Water is zeker gezonder, maar ook wel een beetje saai. Ik zelf kreeg kleine pakjes mee en in de grote pauze dronk ik melk en gewoon brood. Ergens snap ik het wel, maar soms ligt het ook aan de ouders. Ik deed daarnaast ook aan sport. Beweging is ook belangrijk voor een kind

 10. Ik moet zeggen dat ik wel voorstander ben van een gezond schoolbeleid. We verwennen ze nu eenmaal na schooltijd al vaak genoeg denk ik dat een beetje een “normaal” patroon tijdens de schooluren me wel op zijn plek lijkt.

 11. Mijn kids vinden water echt lekker! Een sapje is echt een traktatie. Mijn zoontje krijgt wel chocomel naar schoon ipv melk want dat lust hij niet. Is dat erg?

 12. Ik ben een juf en kom schrikbarende dingen tegen op school, zowel als eten en drinken. De discussie over water verplichten hebben wij ook meerdere malen gevoerd op school, maar tot op heden hebben we het nooit verplicht. Ikzelf ben wel een voorstander van water. De frisdrankjes etc. hebben in veel gevallen een duidelijke uitwerking op het kind.

 13. Ik vind het eigenlijk wel goed dat ze zo’n regel invoeren; als ze jong beginnen met water drinken dan leren ze dat vanzelf aan. Máár: dan krijg je wel kinderen die, wanneer je ze vraagt wat ze willen drinken, alleen maar water lusten. Dat zal vast niet bij iedereen zo zijn hoor 😉 Zelf drink ik eigenlijk nooit water, maar de hoeveelheid limonade die ik in m’n water doe valt ook nog wel mee 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.