Een vitamine D supplement voor uw kind, is dat nodig?

Vitamine D supplementen voor kinderenEen vitamine D supplement voor uw kind, is dat nodig?

Wie bevalt in België krijgt in het ziekenhuis vaak een set verzorgingsproducten mee. Hierin vind je onder andere waslotion, billenzalf en een pakketje luiers. Toen ik mijn pasgeboren zoontje voor ’t eerst ging verluieren en een blik wierp op de producten, viel mijn oog op een klein doosje Vitamine D van Davitamon.

“Voedingssupplementen, ofwa?”, dat ik er nogal sceptisch tegenover stond, was duidelijk af te leiden uit mijn intonatie en gezichtsuitdrukking. Waarom zou ik mijn baby in godsnaam extra vitamines moeten geven? Antistoffen en vitamines haalt hij toch maximaal uit de moedermelk, niet?

Ik sprak erover met de kinderarts die me wat achtergrondinformatie gaf. Wat blijkt: Vitamine D is niet verplicht maar wel zwaar aan te raden, en dat tot de leeftijd van 6 jaar. Ik ga je op een objectieve manier proberen vertellen waarom.

De aanbeveling om vitamine D vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 jaar te geven, komt van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde. VVK heeft namelijk geconstateerd dat jonge kinderen (en dan vooral baby’s) een opvallend tekort hebben aan vitamine D. Bij 30% van de onderzochte kinderen, sprak men zelfs van een ernstig tekort.

No big deal, ware het niet dat Vitamine D van cruciaal belang is bij de botontwikkeling van kinderen. De gevolgen van een tekort aan vitamine D zijn dan ook niet min: zwakke en broze botten tot zelfs afwijkingen aan het skelet, maar ook een verstoorde groei en verminderde kwaliteit van het gebit (met o.a. gaatjes tot gevolg). Bij zuigelingen was er ook een oorzakelijk verband tussen een tekort aan vitamine D en apnoeaanvallen of stuipen.

Vitamine D supplement voor kinderen

Hoe komt het dan dat we met zo’n tekort aan vitamine D zitten?

Het is een vitamine die ons lichaam van nature aanmaakt bij blootstelling aan zonlicht, alsook (in mindere mate) via de inname van bepaalde voedingsmiddelen zoals vette vis, margarine, … .

Omdat baby’s sowieso al minder in volle zon komen, maken ze minder vitamine D aan (’T is zelfs zo  dat zonnecrème 95% van je vitamine D opname tegenhoudt). Bovendien, om even de aardrijkskundige tour op te gaan, bevindt België zich op een hoge noordelijke breedtegraad waardoor de meeste zonnestralen ons onder een schuine hoek bereiken. Hierdoor is er enkel voldoende vitamine D opname rond het middaguur, en dat uitsluitend in de zomermaanden.

Wie ervan overtuigd is dat zijn kind voldoende vitamine D opneemt via evenwichtige en gezonde voeding, is eraan voor de moeite. De hoeveelheid die kinderen via hun voeding binnenkrijgen is namelijk te beperkt om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (400 IE) te dekken. Een recente studie bij Vlaamse peuters en kleuters toonde een gemiddelde dagelijkse inname van slechts 80 IE aan via de voeding. Als je weet dat opvolg- en groeimelk al verrijkt is met extra vit D, dan weet je dat de verdere vitamine inname miniem is.

Meer zelfs: wie borstvoeding geeft, en hiermee kiest voor krachtige moedermelk dat je kindje van alle nodige antistoffen en vitamines voorziet.. die moedermelk bevat amper vitamine D. Dus zeker tijdens de borstvoedingsperiode lijkt het me aangewezen vitamine D te geven.

Je doet ermee wat je wilt, maar ’t lijkt me niet voor niets dat de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde maatregelen treft na de resultaten van hun grootschalig onderzoek. Dan kan ik alleen maar blij zijn dat Vitamine D supplementen tegenwoordig in vele smaken en kleuren te verkrijgen zijn. Liever dat dan een lepel walgelijke levertraan in de strot van mijn kind duwen.

Krijgen mijn kinderen trouw elke dag hun vitamine D supplement?

Ik lanceerde een oproep op Instagram, en vroeg hierbij of jullie kinderen dagelijks hun vitamine D supplement krijgen. Ik moet toegeven dat de reacties me verbaasden. Meer dan 70% van jullie gaf aan dat het supplement niet of weinig wordt gegeven. Al moet ik toegeven dat ik zelf ook lang tot die 70% behoorde.

De vitamine D druppeltjes werden consequent gegeven tot de leeftijd van 2 jaar. Daarna is het gaandeweg verwaterd. Hoewel ik overtuigd ben van het belang bij ontwikkeling en groei van kinderen, werd het kleine potje niet meer uit de kast gehaald. Puur nonchalance, meer niet.  Sinds vorige maand (niet toevallig de start van het herfstseizoen) heb ik opnieuw de Davitamon supplementen in huis. Niet langer de druppeltjes, maar wel de kauw-, smelt- of zuigtabletjes. Elke dag eentje.


Q. Kies je er bewust voor om wel / geen vitamine D supplement aan je kind te geven? Ik ben erg benieuwd naar de reden(en)! 


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.