Een fotoboek in tijden van swipen en scrollen, jawel!

voordeel fotoboek

’T lijkt eigen te zijn aan onze generatie. Met een smartphone in de hand leggen we het hele leven, en in’t bijzonder dat van onze kinderen, op beeld vast. We trekken met gemak duust foto’s per jaar. Van grootste momenten tot kleine onbenulligheden.

We zien social media kanalen als Facebook en Instagram als digitaal fotoalbum, of vertrouwen erop dat ons waardevol beeldmateriaal schoon wordt opgeslagen in een zogenaamde cloud. We vergeten dat er al eens van smartphone, besturingssysteem of computer geswitched wordt, dat een cloud z’n limiet kan bereiken én dat de kans reëel is dat de hedendaagse sociale media kanalen binnen 10 jaar niet meer gebruikt worden.

USB? Met uitsterven bedreigd.

Bij de geboorte van Jules plaatste ik foto’s en filmpjes veiligheidshalve op een USB-stick, om dan 5 jaar later tot de constatatie te komen dat de nieuwe generatie laptops geen USB-ingang meer hebben. Ik wil maar zeggen.

Versta me niet verkeerd, ’t is allemaal een mooie back-up maar niet meteen waterdicht. En terwijl we niet goed weten op welke manier we later onze foto’s kunnen raadplegen, blijven we maar beelden toe te voegen aan die collectie.

jaarlijks fotoboek maken

Een oldskool fotoboek

Dus call me old fashioned maar in tijden van swipen en scrollen, zweer ik bij een oldskool fotoboek. Omdat het een tastbaar is, omdat het een beperkte selectie van mooiste herinneringen is, maar bovenal omdat ik er zo van kan genieten om met de kinderen door hun boeken te bladeren.

’T is niet moeilijk om de charme en voordelen van zo’n fotoboek in te zien, en toch zijn er slechts weinig die consequent zo’n boek samenstellen en bestellen. Akkoord, je kan er best wat werk insteken en er hangt een prijskaartje aan vast (gemiddeld € 25 voor een Hardcover A4 formaat). Daarom ga ik steeds wat promo’s en kortingen af voor ik effectief bestel, en betaalde zo voor m’n laatste boek bij fotoalbum.nl slechts € 10 (wat een spotprijs is!).

Kortom, maak er even tijd voor. Meer nog: maak er een gewoonte van! De dag dat uw laptop, harde schijf of cloud het begeeft, zal je mij dankbaar zijn. Net zoals de dag dat je als 60-jarige met een  kleinkind op de schoot door uw stapel fotoboeken kan neuzen.

Fotoboek maken of foto's afdrukken

4 Comments

  1. Ik doe het ook elk jaar! Eentje van op vakantie, eentje van het jaar die voorbij is en dikwijls een klein boekje ( met voorbeeld foto’s van in de kleuterklas, of van een weekend weg ofzo)

    • Super hé! Hier ook soms een klein boekje dat ik dan aan de kinderen geef (want de grote boeken mogen ze enkel met ‘begeleiding’ doorbladeren). Als je’t regelmatig en consequent doet, kruipt er ook niet zoveel tijd in 🙂

  2. Elke vakantie een album en ook een jaarboek voor de zoon. En ook twee digitale back-ups + de mooiste foto’s staan op mijn blog. Ze gaan mij niet liggen hebben 🙂
    Mijn autistische kant wil wel dat al mijn vakantiealbums er hetzelfde uitzien qua grootte etc. Dat maakt het lastig om te switchen en promo’s te volgen.

    • Zalig! Als je elk jaar zo’n album maakt, gaat het samenstellen ook een stuk vlotter hé :). En dan heb je later een super mooi overzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.