’T is jullie ongetwijfeld al opgevallen dat we binnen huize Depret verknocht zijn aan de zee. Een voorliefde die ik graag meegeef aan mijn kinderen. De zee en met uitbreiding al het leven er rond, heeft me altijd aangesproken.
Tijdens de zomer, wanneer in de warmte in ’t binnenland ondragelijk wordt, bijvoorbeeld. Maar evengoed buiten ’t seizoen, wanneer de toeristen de weg naar de kust nog niet gevonden hebben. Dat hoog- en laagseizoen zijn een wereld van verschil, maar beide werelden kunnen me bekoren. Vooral omdat ik merk dat de meeste Belgische kuststeden hun best doen om ook in het laagseizoen hun bezoekers te entertainen. Kortom, het hele jaar door: dikke liefde voor de zee!
Van onze 67 kilometers lange Belgische kustlijn ken ik ondertussen Oostende als m’n broekzak. Met schaamrood op de wangen moet ik echter bekennen dat m’n kennis niet veel verder reikt dan de koningin der badsteden. Daarom ging ik op uitnodiging van Westtoer m’n kennis verrijken in Zeebrugge. Een kuststad die je niet meteen linkt aan toeristisch hoogstaand. Ik vond het dus extra spannend!
1. Seafront
De oude vismijn, waar tot bijna 30 jaar geleden Zeebrugse vissers hun verse vangst van de hand deden, is momenteel omgebouwd tot Seafront. Een interactief museum waar je alles leert over het leven in en rond de zee. Zo leer je er over de visserij, maar ook de functie van Zeebrugge als schuilhaven tijdens de oorlog, en hoe die schuilhaven zich erna opbouwde tot de (op één na) grootste industriehaven in België. Een bezoek aan Seafront sluit je af met een bezoek aan de Russische duikboot Foxtrot en het lichtschip West-Hinder.
2. Havenrondvaart
Wil je de Zeebrugse haven in al z’n glorie ontdekken? Rederij Franlis neemt je mee op een rondvaart en laat alle categorieën aan bod komen. Van gigantische vrachtschepen tot ferries en cruises, uiteraard komt ook de visserij en Belgische marinebasis aan bod.
Helaas was er tijdens ons weekend aan zee te veel wind, waardoorde boot niet kon uitvaren. Dit puntje staat dus zeker op onze to-do list wanneer we nog eens in de buurt zijn. Het lijkt me zo leerrijk en fascinerend om vanop het water de industrie van zo’n gigantische haven te kunnen waarnemen.
3. Restaurant Tijdok
Na ons bezoek aan Seafront en de haven blijven we op de oude visserskaai. We besluiten te gaan eten in één van Zeebrugge’s beste visrestaurants: Tijdok. Een vissersfamilie die enkel werkt met lokale vis, aangevoerd door de boten die 500 meter verderop hun lading op de visveiling droppen. Verser kan niet. Dat het restaurant goed vol zit met locals, stemt ons gerust. Dan weet je meteen dan je goed zit! En jawel, het eten was fe-no-me-naal lekker.
4. Zeebrugge Strand
Doordat het overgrote deel van Zeebrugge wordt ingenomen door de haven en diens industrie, is de dijk er behoorlijk klein en onbekend. Het grote voordeel van een rustig strand aan onze Belgische kust? Je creëert ruimte voor allerlei watersporten. Zo heb je op het strand van Zeebrugge de (kite)surfclub Icarus. Lees: hippe strandbar, lekkere cocktails, speeltuin voor de kinderen, kite initiaties voor wie durft en oja, sexy surfers bij de vleet! Waar wacht je nog op?
5. Het Zwin
Ons weekend aan zee wou ik persé afsluiten met een bezoek aan het Zwin. Het natuurpark ligt niet in Zeebrugge, maar bij de buren in Knokke-Heist. De laatste keer dat ik het Zwin bezocht, was in de lagere school. Het Zwin (en dan vooral het bezoekerscentrum) heeft ondertussen een serieuze make-over gehad. Zo zijn ze volledig afgestapt van dieren in gevangenschap. Ma.w. alle vogels leven er in volle vrijheid en het seizoen bepaalt welke dieren je er wel of niet te zien krijgt.
Mij is vooral de ooievaarstoren bijgebleven. Een kijkhut in de hoogte, waar we perfect zicht hebt op enkele broedende ooievaarskoppels. Jules vond dan weer het zoetwaterlabo super leuk. Een gids vertelde hem er alles over de kleine waterdiertjes en met behulp van een microscoop kon hij ze perfect waarnemen. Kortom, een ontzettend leerrijk en mooi natuurreservaat!
Conclusie
Zeebrugge doet niet meteen denken aan een klassieke strandvakantie. Imho, hoeft dat ook niet. Elke kuststad heeft z’n troeven en Zeebrugge straalt met z’n industrie een zekere energie uit. De vele kitesurfers met in de verte de grote blauwe kranen en enkele vrachtschepen die de horizon vullen. Zit er potentieel in Zeebrugge als toeristische trekpleister? Jazeker, maar er is nog werk aan de winkel. Ik hoop dat het lokale beleid Zeebrugge, qua toerisme, de komende jaren meer op kaart zal zetten. Het hoeft geen 2de Oostende te worden, maar zowel naar horeca en uitstapjes zijn er zeker nog mogelijkheden.